Connect with us
Suzuki

Műhely

Ívre rá, kanyarba be: melyik jobb? Fékbetét teszt

A lassulás próbája: öt betét, ötven kör, két eltérő vezetési stílusú pilóta. Fékbetét teszt a Hungaroringen.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Elöljáróban szeretnénk elnézést kérni a képek miatt amelyek a 10 év alatt a sok oldalköltöztetés/rendszerfrissítés miatt valahogy elvesztek, de a fékbetét teszt szöveges része szerencsére megmaradt, amiből kiderül a lényeg.

Régóta furdalta az oldalam a kíváncsiság, hogy milyen különbségek lehetnek egyes fékbetétek között. Ezért idén tavasszal elkezdtem szervezni egy fékbetét-tesztet a Hungaroringen. Egyedül nem szerettem volna ezt megcsinálni, mert hitelesebb, ha ketten nyilatkozunk a témában, ezért meghívtam Zsilják Lalit, a Motomix főszerkesztőjét, hogy jöjjön segíteni. Azért őt, mert a GSX-R kupában is együtt versenyzünk és féktávon gyakorlatilag verhetetlen a srác. Ő az, aki a legkésőbb és a legrövidebbet fékezi az egész mezőnyben. Ez még 250-es speciál versenyző korából maradt meg. Ez a legjobb tulajdonság ehhez a teszthez.

A tavaszból időközben nyár lett és egyéb elfoglaltságaink miatt csak egy hungaroringi nyíltnapra tudtunk egyeztetni egy időpontot, hogy megjárassuk a motorinfós Hondarazsat. Közben begyűjtöttem a fékbetéteket szép sorban. Először a Lucas SRQ betétet hoztam el Méray&Dobra kft.-től, majd a Motorrad–tól az EBC Double H nevezetűt és a Hondától a gyári Tokico betéteket. Először ezzel a három féle betéttel terveztem a tesztet, de időközben A DanGer Bikes is adott egy pár Galfer betétet és a Nissin hazai forgalmazójától, a Motorparts-tól is kaptam még egy párat. Így összegyűlt öt garnitúra fékbetét, amit szorgalmasan lemértem így új állapotában, hogy összevethessük a kopásukat.

A Hungaroring GPS-en

Azt beszéltük meg Lalival, hogy öt-öt kört megyünk betétenként, így hasonlítjuk össze a lassulásukat azzal a kütyüvel, amit Tombor János „intézett” nekünk. Ez a kis GPS-es műszer nagyon pontosan mutatja a gyorsulási és a lassulási adatokat. (Bármikor ti is ki tudjátok próbálni, ha Házos Ferenc oldalára kattintotok.)

Beprogramoztam a mérni kívánt sebességhatárokat, amit 230-ról 80-ig állítottam be. Ezen értékek között a gép automatikusan elindul és időt és távolságot is mér. Ez pont elég volt ahhoz, hogy ki tudjuk tapasztalni, melyik betéttel lassul legjobban a Honda CBR 1000RR.

Lali és az én stílusom között is van jó sok különbség, ami megint csak jót tesz egy ilyen tesztnél. Lali a lehető legrövidebbet fékezi, és utána fordul be, én viszont lendületesebben eresztem a Hondát a kanyarba, és még ott is húzom egy kicsit a fékkart. Apropó fékkar!

Felszereltem egy Brembo felső munkahengert, hogy még jobb fékhatást tudjunk elérni. Ennek az volt a különlegessége, hogy 19×20-as volt, ami úgy mutatkozott meg, hogy jó kemény lett az első fék nyomáspontja és kb. másfél centi volt az útja a fékkar végén. Ennek még később, az adagolhatóságnál lesz jelentőssége. Innentől kezdve csak a betétek cseréje közben pihent egy kicsit a motor, mi meg egész nap motoroztunk. Pontosan 50 kört tettünk meg, aminek az adatait folyamatosan rögzítette a performance box. De nem bíztuk a véletlenre, és ezeket az adatokat felírtuk egyből, nehogy megtréfáljon bennünket a technika.

Mérési eredmények

A táblázat alább található a mért adatokkal. Az első és a második oszlopban a fékút idejét és a megtett távolságot, az átlag és maximális lassulást, a legnagyobb sebességet olvashatjátok. Utána a tolómérővel mért vastagságok szerepelnek.

Ezeken az adatokon kívül figyeltük még az adagolhatóságot és azt, hogy a használat után mennyire pörög a kerék, azaz mennyire deformálódik a betét és fogja a tárcsákat.

Féktárcsa, használat után

Ezek a tapasztalatok mindkettőnknek ugyanazok voltak a gyári, a Lucas, a Galfer és a Nissin minimális különbséggel ugyanolyan volt, a gyári egy kicsit jobb náluk, de egyedül az EBC Double H betét volt, amivel a kerék sokkal jobban pörgött a bekoptatás után, és az adagolhatósága is érezhetően ennek volt a legjobb. Az sem mellékes, hogy a kopása is ennek volt a legkevesebb 0,1 mm és a legnagyobb, 1,4 G-s lassulást ezzel értem el. Ha meg kéne mondani melyik a legjobb, akkor én mindenképpen az EBC mellett tenném le a voksomat. Az sem mellékes, hogy mi mennyibe kerül, ezért ez is segítségül szolgálhat a választásnál. (A MOTOMIX e havi számában olvashatjátok Zsilják Lali véleményét a fékbetétekről.)

A betétek ára / tárcsa:

Lucas SRQ 11226 Ft

Ebc double H 11430 Ft

Nissin ST 13655 Ft

Honda-Tokico 16200 Ft

Galfer sinter ceramic 13600 Ft

 

A vizsgált fékbetétek

Nissin

Galfer

EBC

A gyári Tokico

Lucas

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending