Csatlakozz hozzánk

Hírek

Team Toth: újabb kettős pontszerzés!

WSSP Nürburgring: Németh Balázs és Tóth Imre nyolc VB pontot hozott a konyhára

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Forrás: Team Hungary Toth

A szombati nyárias meleggel ellentétben vasárnap igencsak változékony időjárás fogadta a versenyzőket Supersport Világbajnokság kilencedik futamának otthont adó nürburgringi versenypályán.

Az egyetlen magyar istálló versenyzői tisztességesen helytálltak a hétvégi edzéseken. A korábbi 10-15. helyek után a második időmérőn (lásd lentebb) némileg visszacsúsztak a fiúk, de a 34 fős mezőnyt tekintve nem mondható rossz kiindulópontnak Tóth Imi 19. és Németh Balázs 21. rajtpozíciója.

Mindkét pilóta CBR600-as Hondája remekül muzsikált, a végsebesség listán több futam óta az első tizenötbe váltottak bérletet a fiúk. A pálya adottságaihoz és a legjobb teljesítmény eléréséhez való hangoláson kívül tehát ez alkalommal szerencsére nem sok dolga volt a csapat szerelőinek. A reggeli bemelegítő edzésen még úgy tűnt, hogy esős versenyre lehet számítani: a warm up-on még vizes aszfalton kezdték a napot a pilóták. Tóth Imi hozta a tőle megszokott „esőmenő” formáját és a 14-ként intették le, míg Németh Balázs a 21. volt. Nem kérdéses, melyikük remélt csapadékot a futam idejére…


A pontállásban Balázs továbbra is a 14. míg Imi egy helyet javítva a 19.

A délután fél kettőkor kezdődő rajt előtt még nem lehetett tudni, mit hoznak a pálya felett gyülekező sötét felhők, de a boxutca megnyitása előtt a versenybíróság száraz futamot hirdetett ki. Ilyenkor nagy dilemma a gumiválasztás, de a bírák ’jóslata’ alapján mindenki sima abroncsot helyezett fel a motorokra és remélte, hogy nem szakad le az ég a 19 kör alatt. Tóth Imi nagyon jól kapta el a rajtot, már az első kanyarokban sikerült lehagynia két versenyzőt, így a 17-nek hozta Hondáját. Ezzel szemben Németh Balázs egy picit beragadt, és a rajtpozíciójánál két hellyel hátrébb, a 23-nak fordult. Ez azonban nagy valószínűséggel kellőképpen felhergelte Balut, aki a már tőle megszokott őrületes hajrába kezdett. Nem kevesebb, mint négy kör alatt öt helyet javítva megérkezett Imi mögé. Ekkor a csapat egy emberként izgult, hiszen nem kevés kockázatot hordoz magában a csapattársak küzdelme.


Balázs (38) csapattársán, Imin (10) is túljutva egészen a tizedik helyig kapaszkodott!

A Team Hungary Toth versenyzői azonban a fair-play szabályai szerint oldották meg a helyzetet. Imi három körön keresztül tartotta a ’frontot’, de Balu megállíthatatlannak bizonyult, így végül megelőzte. Ezt kihasználva Lundh-nak is sikerült bebújnia Imi elé, aki ekkor a 19. helyre csúszott vissza, de szorosan követte az előtte haladó triót, nem kizárva a pontszerzés lehetőségét. Imit sem szem elől tévesztve, a tizedik körtől a figyelem Balura szegeződött, aki megfékezhetetlen lendülettel egészen a 10. helyig küzdötte fel magát. Ám Imre sem volt rest, a 15. körben már a pontszerző helyen állt, majd egy további előzéssel a 14. helyen haladt át a célvonalon, amiért 2 VB pont járt. Balu pedig megőrizte 10. helyét, újabb 6 VB pontot hozva ezzel magának és a csapatnak!

Szombati előzmények

Szombaton az itthonihoz hasonlóan kellemesen napos, nyárias időjárás fogadta a Supersport VB mezőnyét a Németország nyugati határához közel fekvő nürburgringi aszfaltcsíkon. Az edzés elején úgy tűnt, a pénteki naphoz (lásd lentebb) hasonlóan az első 10-ben várhatjuk Tóth Imit, hiszen simán tudott javítani majd’ fél másodpercet a tegnapi legjobbján, a 8. helyet uralva ezzel. Németh Balázs pedig könnyedén hozta pénteki idejét.

Az edzést azonban félbeszakította egy kettős bukás, ezért a pálya tisztításának idejére a versenyzők a boxokba kényszerültek. Viszonylag hosszúra nyúlt a kényszerpihenő, ami után többen újult erővel érkeztek vissza a pályára. Sajnos a Team Hungary Toth istálló versenyzőinek nem sikerült a javítás, így Balázst a 18, míg Imit a 15. helyen intették le. A verseny nagyon szoros volt, hiszen az első 16 versenyző 2 másodpercen belül teljesített az addigi összes edzést fölényesen nyerő Lowes mögött.


Németh Balázs csak a hatodik sorból, a 21. helyről indulhat…

A délutáni, második időmérő edzésre jócskán emelkedett a hőmérséklet. Míg itthon sokan az árnyékban vagy a vízparton hűsöltek, a Supersport VB versenyzői vastag bőrruhákban rótták a köröket a nürburgringi aszfaltcsíkon, ahol igazi nyári kánikula kerekedett: közel 30 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a Team Hungary Toth versenyzői, bár javítottak köridejükön, de nem tudtak olyan mértékben gyorsulni, ahogy a mezőny többi tagja, így az eddigi ígéretes szereplésüket némi visszaesés követte a szombati napon. Tóth Imi a 19, míg Németh Balázs a 21. rajtkockából indulhat a vasárnapi versenyen.


…míg Tóth Imre két hellyel előrébb, a 19. helyen végzett az időmérőn


Pénteki előzmények

Csütörtökön megérkezett a Team Hungary Toth csapata az Eifel hegység festői szépségű völgyében elhelyezkedő Nürburgringre. Az 1920-as évek elején épült, azóta többször átépített pálya ma is az autó- és motorsport fellegvára.Mindkét magyar pilóta járt már itt, és mindketten könyvelhetnek el apróbb sikereket. Tóth Imi két vb-pontot szerzett tavaly, Németh Balázs pedig 2008-ban itt lépett először pályára a supersport világbajnokság versenysorozatán. Kisebb szenzáció volt a 16. helyezése, hiszen a csapat korábbi versenyzői, Talmácsi Gergő és Magda Attila nem tudtak kimozdulni a mezőny hátsó régiójából.

Az időjárás-előrejelzés alapján nagy a valószínűsége az esős futamnak. A Team Hungary Toth istálló két magyar pilótája ennek tükrében azt nyilatkozta, hogy remélik, még a futam előtt lehetőségük lesz a vizes beállítások megkeresésére. Nos, erre nem kellett sokat várniuk, hiszen már az első szabadedzés hozta a papírformát, azaz jócskán bővelkedett csapadékban. Tóth Iminek különösen jól fekszik a vizes pálya, több ízben bizonyította már, hogy kiemelkedően jó esőmenő. Most sem volt ez másként. Imi az egész edzés alatt az első 8-ban motorozott, sőt, a harmadik körben Ellison, Lowes és Salom után a 4. helyet tudhatta magáénak. Nem kevésbé volt sikeres Németh Balázs motorjának vizes beállítása sem. Bár Balu óvatosabb duhajként kezdett, az első boxkiállást követően ő is rácsavarta a gázkart a CBR-re így az utolsó percekig alig Imi mögött, a 10. helyet uralta. A véghajrában mindkét fiú veszített pozíciójából, de panaszra nem volt ok, hiszen Imit az előkelő 10, míg Balut a 16. helyen intették le.


Imi és Balu a magyar csapat boxában

Az időmérő edzésre már száraz pályát jósoltak. Ez részben a ragyogó napsütésnek, részben a felerősödött szélnek köszönhetően meg is valósult, így már az első napon ráedzhettek mindkét körülményre a versenyzők. Az egyetlen magyar istálló pilótái pedig száraz aszfalton is hozták a várt eredményeket! A reggelihez hasonlóan Imi egy-egy rövidebb visszaeséstől eltekintve végig az első 10-ben hozta a Hondáját. Minkét fiú kétszer látogatta meg az istállót az edzés alatt, de mindkét CBR-en csak állítani kellett, hiszen tökéletesen muzsikáltak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Balázs motorja 250,6km/órával a 6, míg Imié 248,8-cal a 13. volt a végsebesség listán. Balu a második boxkiállást követően kapcsolt rá, és egészen az edzés utolsó 3 percéig szorosan Imi mögött állt, ám végül visszacsúszott a 16. provizórikus rajthelyre. Az utolsó percben az élen végző brit Lowes-nak sikerült 2 perc alá szorítania köridejét, jócskán megnövelve ezzel az őt követők időbeni távolságát. A 2. helyen álló Davies például fél másodperc lemaradással bír. Tóth Imit az ígéretes 12. helyen intették le, ám 2,1 mp-es hátrányából szombaton még biztosan jócskán lefarag majd, feltéve, ha az időjárás engedi.


Tóth Imre bravúrosan motorozott a pénteki napon, főleg az esőben

EREDMÉNYEK:

1. SZABADEDZÉS:
10. Tóth Imre – 2’20.841
16. Németh Balázs – 2’22.723

1. IDŐMÉRŐ EDZÉS:
12. Tóth Imre – 2’01.984
16. Németh Balázs – 2’02.487


Németh Balázs is közvetlenül a pontszerző hely közelében van

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending