Csatlakozz hozzánk
MPS SC Vintage

Műhely

Te mi alapján választasz bukósisakot?

Azt reméljük mondanunk sem kell, egyáltalán nem mindegy, mit húzol a fejedre, mielőtt nyeregbe pattansz. Bukó és bukó között óriási különbségek vannak, ezért érdemes pár objektívebb mércét szem előtt tartani sisakválasztás előtt

Közzétéve

ekkor

bukosisak biztonsag
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a rohambili, ami azért vettél fel, mert az illik az aktuális vashoz, megvéd baj esetén. Sokan sokfélét mondanak, valaki a méregdrága verseny bukósisakokra esküszik, de valaki szerint az olcsók is ugyanolyan biztonságosak. Hit kérdése lenne az egész? Nem teljesen… bizonyos szempontokat alapján kiválaszthatjuk a két véglet közötti arany középutat is.

ECE 22.05

Kezdjük a legelején. Van az a bizonyos ECE 22.05-ös európai szabvány. Ezt minden bukósisaknak teljesítenie kell, ami kereskedelmi forgalomba kerül. A legtöbb szaküzletben nem is kapsz olyan sisakot, amin ne lenne feltüntetve. Ha nincs rajta az ECE 22.05 jelölés, akkor az a törvény értelmében maximum „bukósisaknak látszó tárgy”. Ilyeneket találsz dögivel a kínai piacon és az élelmiszerüzletekben. Akármilyen csábító is az áruk, ne vegyél belőlük, legfeljebb szobadísznek!

A kínai sisakok occóak, de ennyi erővel akár egy dinnyehéjat is húzhatnál a fejedre

SHARP

Ez most nem az a bizonyos híradástechnikai márka, hanem egy szabványrendszer, amivel a bukósisakok biztonságát vizsgálják. Az angol kormány azt sem tudja, mire költse a pénzét, de a sok bugyuta kutatás mellett egy igazán értelmeset is kieszeltek: egységes módszerrel leteszteltek egy rakás bukósisakot, melyik mennyire bírja a gyűrődést. Az eredményeket aztán közzétették az Interneten, így mindenki megtudhatja, elég biztonságos-e a jelenlegi vagy jövőbeli bukósisakja.

Angliában a legnépszerűbb bukómárkák leggyakoribb típusait tesztelik…

Csillagokat osztogatnak

A Sharp szisztémája a hivatalos európai szabványnál (ECE 22.05) sokkal részletesebb, nem csak azt vizsgálja, hogy megfelelő-e egy sisak vagy sem, hanem konkrét, összehasonító számadatokkal szolgál. Az egyes típusok által elért eredményeket csillagok jelölik. Lett is belőle botrány: sok méregdrága bukósisakról derült ki, hogy még egy olcsó gagyi is biztonságosabb náluk, és ugyanígy nőtt meg néhány addig háttérbe szorult márka ázsiója.

…és osztályozzák őket egytől öt csillagig

Csak a biztonság számít?

Le kell szögezni, a teszten egy márka sem bukott meg, vagyis az ECE szabvány szerinti minimumot mind teljesítették. Hogy most egy csillag vagy öt, azért nem teljesen mindegy, de itt már nincsenek akkora különbségek, mint a kínai piaci és a bolti sisakok között.

Amikor bukósisakot veszel, nem csak a biztonságot fizeted meg. A felhasznált alapanyagok, kényelem, zajvédelem, légellenállás, alacsony súly, kidolgozási minőség, élettartam, dizájn mind befolyásolják egy-egy termék árát. Hiába veszed meg a legbiztonságosabb sisakot, ha nem tudsz benne egy óránál többet elviselni. Azzal leszel igazán elégedett, amelyik tetszik neked, kényelmes, és jól érzed magad benne motorozás közben.

Vale elégedett új sisakjával – nem véletlenül: egyenesen az ő fejére tervezték

Forrás: SHOX

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Trending