Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Tanuljunk motorozni utassal együtt is

Elindult a Safety-Hungary tandem oktatása, ahol nem csak a vezetőt, hanem az utast is tanítják

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Elindult a Safety-Hungary tandem oktatása, ahol nem csak a vezetőt, hanem az utast is tanítják

Zolnai Zoltán, a Safety-Hungary vezetője és oktatója már régóta beszélt nekem egy olyan oktatásról, amin a vezető az utassal együtt képezheti magát. Ehhez már akkor mindenképp alapfeltételként szabták meg a második szintű képzés elvégzését, amihez pedig az elsőt kell megcsinálni, hiszen ezek a szintek egymásra épülnek és csakis akkor van értelme akármelyiket is elvégezni, ha az előtte lévő már megy. Mivel ez az új oktatás a harmadik lépcsőfokot képviseli, így jelentkezőileg csak most jutottak el oda, hogy egyáltalán értelme legyen beindítani a tandem-kurzust.

Hogy miért is érdemes részt venni egy ilyenen. Biztos sokak vannak, akik nem tudnak és emiatt nem is szeretnek utassal is biztonságosan, élvezetesen motorozni. Felelősség, és ha nem érezzük, hogy meg tudunk felelni ennek, akkor én is azt tanácsolom, hogy ne erőltessük. Persze az is lehet, hogy a hátsó ülésen ülő a gyenge pont a történetben, vinnénk mi, de ő nem érzi jól magát, sőt már a gondolattól is teljesen elzárkózik. Pedig egy motoros életében mindennapos program, hogy “na gyerünk, menjünk el valamerre” és ilyenkor miért ne vinnénk magunkkal a párunkat is. Pont ezért kezdte a Safety-Hungary a tandem kurzust, hogy ezek az utak mind a két fél részére élvezetesek lehessenek. Nagyon fontos, hogy ne csak a vezető, hanem a mögötte ülő is tisztában legyen azzal, mit hogyan kell és mit miért nem szabad csinálni. Meg kell tanulni biztonságosan kapaszkodni, meg kell tanulni ülni, viselkedni a kanyarokban, fékezéskor vagy éppen a kigyorsításnál.

De nem csak az utasnak van tanulni valója, a vezetőnek is van mit méshogy csinálnia, mint egyedül. Ha a másiknak is kellemessé és jó élménnyé akarjuk tenni a motorozást, akkor kicsit máshogy kell vezetnünk, másként kell kezelni a motort. Sokan nem teszik, én is ültem fel már nem egy ilyen motoros mögé, s bár nem vagyok nyavajgós típus, megfogadtam, hogy soha többet. Én bárkit viszek is, legyen az akár BenZso kollegám, mindig az lebeg elsőként a szemem előtt, hogy menetközben biztonságban érezzék magukat és a végén örömmel szálljanak le. És nem azért mert végre vége, hanem azért mert motoroztunk! Lényeg a lényeg, a Safety-Hungary a több évtizedes japán módszerek alapján összeszedte az összes betartandó szabályt és jó tanácsot az utassal együtt motorozóknak. Összeállították a saját, két napos tematikájukat, mely elméleti és persze sokkal több gyakorlati elemet egyaránt tartalmaz. Persze a fő cél ezennel is a biztonság, annál is inkább mert ha utassal motorozunk, akkor még egy emberért felelünk!

A részleteket megtaláljátok  a Safety-Hungary oldalán, sőt, jelentkezni is tudtok. Amint tudunk, mi is elmegyünk továbbképezni magunkat és természetesen be is számolunk róla.

Ne feledjétek, jó pap is holtig tanul, hát még a motoros!

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending