Csatlakozz hozzánk

Hírek

Talmácsi nagy csatában nyolcadik Estorilban

Talma jól kezdett az élről, de ezúttal sem tudott a mezőny legelején maradni

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Forrás: Faster Management

Az időjárás a verseny napján is komoly fejtörést okozott a csapatoknak, hiszen a bemelegítő edzés még vizes pályán zajlott, viszont amikor a Moto2 mezőnye felállt a rajtrácsra, az aszfalt nagy része már száraz volt.

A légifelvételekből azért még látszott, hogy néhány kanyarban oda kell figyelniük a versenyzőknek a nedves foltokra és ez a koncentráció a futam elején érezhető is volt. Az élről Talmácsi Gábor indult: jól kapta el a rajtot és Hernandezzel, valamint az idei Supersport világbajnok Sofuogluval a mezőny legelején motorozott.

Az újoncként beugró török versenyző később átvette a vezetést és sokáig senkitől sem zavartatva motorozott az élen, míg a második helyen haladó Talmácsira egyre inkább zárkóztak fel a mögötte lévők. A magyar motoros két körrel a vége előtt még feljött a 4. helyre, de sokáig nem örülhettek a szurkolói, hiszen De Angelis belement hátulról… Annak érdekében, hogy ez a manőver ne végződjön mindkettőjük számára eséssel, Talmácsi fékezett, ezzel kizökkent a ritmusból. Többen is elmentek mellette, így szempillantás alatt a negyedik helyről a kilencediken találta magát… Az utolsó körben már csak arra maradt ideje, hogy megelőzze Aegertert és végül a 8. helyen ért célba. A portugál versenyt Stefan Bradl nyerte, Baldolini és De Angelis előtt.


Mindketten vezettek: Talma a WSSP-ből “beugró” Sofuoglu is jól kezdett, végül mindketten visszaestek

“Nagyon érdekes verseny volt. Sajnálom, hogy a vége így alakult, én mindent megtettem, ma ennyire futotta. A motorom összességében nem volt rossz: azok a problémák, melyek a tengerentúli versenyen hátráltattak, most egyátalán nem jelentkeztek és ez mindenképpen pozitív előrelépésnek számít. Az első, illetve az utolsó Parabolika kanyarban féktávon voltak gondjaim, ott vesztettem a legtöbbet a többiekhez képest. A verseny hajrájában éreztem még annyi tartalékot, hogy képes legyek harcba szállni akár a dobogós helyért is, de Alex De Angelis manővere – amit nem tartok éppen a legkorrektebbnek – nagyon kizökkentett a ritmusomból. Így már csak annyira futotta az utolsó körben, hogy leszedjem Aegertert. A tabellán feljöttem a 6. helyre, és ezt már szeretném is megtartani a végéig. Jövő héten Valenciában zárul az idei szezon, ahol szeretnék egy szép eredménnyel búcsúzni az első Moto2-es idénytől” – nyilatkozta a magyar motoros.


Talmának ezúttal sem volt szerencséje, hiszen megint közel volt a dobogó
Előzmények – szombat

Az eső nagyon komolyan átírta a második edzésnap forgatókönyvét, amire minden bizonnyal senki sem számított. Már a délelőtti harmadik szabadedzésen is esett, így a pilóták a vizes aszfalton elmaradtak a pénteki nap folyamán produkált köridőktől. A tréning végén az égi áldás még inkább rázendített, aminek köszönhetően a versenyzők inkább a biztonságos motorozásra törekedtek és nem kockáztattak feleslegesen. Talmácsi Gábor itt a 13. helyen zárt.

Délután következtek volna az időmérők, amelyek kezdési idejét először a szervezők csak halogatták, majd végleg törölték, hiszen még annak sem látszott semmi esélye, hogy az özönvízszerű eső kicsit mérséklődne – nemhogy elállna. Mindez a B szabály alkalmazását léptette életbe, azaz a kvalifikációs időeredmények hiányában a rajtsorrendet az addigi edzéseken futott legjobb köridők alapján hirdették ki. Ezt pedig azt jelenti, hogy vasárnap Talmácsi Gábor indulhat az élről, idén először!

“Érdekesen alakult ez a hétvége idáig, de nagyon örülök, hogy holnap én indulhatok a pole pozícióból, ami nagy önbizalmat ad, függetlenül attól, hogy milyen lesz a pálya a versenyen. Délután átvettem a sajtótájékoztatón a rajtelsőségért járó karórát, ami már az enyém. A ma délelőtti edzésen először használt gumikkal mentem, majd a tréning végére felraktuk az új szettet, amivel gyorsabb körökre is képes lehettem volna, de akkorra már megint nagyon esett, így 13. lettem. Holnap lesz még egy bemelegítés, majd következik a verseny, amit mondanom sem kell, hogy mennyire várok. Jó lesz az élről indulni – nyilatkozta a magyar világbajnok.


Talma először indulhat az élről a Moto2-es kategóriában

2010. 10. 30. Portugália, Estoril – rajtsorrend:

1.     Talmácsi Gábor           
2.     Julian Simon               
3.     Toni Elias (2010 Moto2 világbajnok)               
4.     Kenan Sofuoglu (2010 WSSP világbajnok)

Előzmények – péntek

Már csak két verseny van hátra az idei szezonból és sokak nagy bánatára hosszú szünetre megy a MotoGP sorozata, azonban ez a versenyhétvége több szempontból is kiemelt jelentőségű. Most dőlnek el  az átigazolások körüli kérdések, a csapatok nevezéseinek kérdése, valamint Talmácsi Gábor is megkapta az új vázat, amitől a megváltást remélte, hiszen az ausztrál verseny után úgy gondolta, hogy az állandó és megoldhatatlannak tűnő problémákat csak is az okozhatja, hogy megsérülhetett a váz az aragoni futam után, de mérnökei a telemetria adatai alapján úgy vélték, hogy nincs szükség cserére.

Jóllehet a mínuszok nem fenyegetnek Portugáliában – hiszen tegnap is nagyon kellemes 22 fok körüli napsütés idő volt – ma azonban akkora eső érkezett a pályára és környékére, hogy a Moto2 géposztály első szabadedzést szinte teljesen elmosta. Több pilóta ki sem merészkedett a boxból, jobbnak látták, ha nem kockáztatnak.
Talmácsi Gábor nem ijedt meg az esőtől és azon versenyzők között volt, akik feltették a motorra az esőgumikat, felhúzták a kesztyűt és kimentek a pályára. Úgy vélte szükséges kipróbálnia a motort vizes körülmények között is, hiszen a meteorológiai előrejelzés alapján erősen benne van a pakliban egy vasárnapi esős futam lehetősége. Az edzést végül az 5. helyen zárta.

Délutánra 180 fokot fordult az időjárás és bár még néhány víztócsa emlékeztetett, hogy nem olyan rég komoly zivatar áztatta a környéket, a második szabadedzésen már a slick gumik is előkerültek, ami azt jelezte, hogy az aszfalt száraz.
Talmácsi Gábor jól indított, majd egy hosszabb boxkiállást követően a 13. helyről kezdte a tréning utolsó 15 percét. Szemmel láthatóan engedelmeskedett a motorja és könnyedén, görcsölés és küzdés nélkül tudott körről körre javítani és parádés köridőket produkált a hajrában. Volt, hogy több, mint 2 másodperces előnnyel lépett el a mezőnytől. A legvégén Simon és Elias is rákapcsolt még, de nem veszélyeztették a magyar világbajnok edzéselsőségét, akinél a mai nap folyamán senki sem tudott gyorsabb lenni.

 

Talmácsi Gábor nyilatkozata:

Jól kezdtünk, de ez még egy percre sem jelentheti azt, hogy hátra dőlhetünk, hiszen sok munka vár még ránk és a verseny vasárnap lesz. Délelőtt sokáig gondolkodtunk, hogy kimenjek-e a pályára vagy sem, mert sok vízátfolyás volt, de aztán döntöttem és motorra ültem. A TV-n keresztül sokkal veszélyesebbnek tűnt a helyzet, mint végül a motoron ülve és nem is zártam rossz helyen, 5. lettem. Délután vizes gumikkal vágtunk neki a második szabadedzésnek, de nem volt már jó a tapadásuk, így lecseréltük slick gumikra, amikkel viszonylag sok kört sikerült megtennem és folyamatosan javítottam. Idén még nem nyertem egyetlen edzést sem és persze tudom, hogy nem is az edzéseket kell megnyerni, hanem a versenyt, de azért örülök, hogy most én vághattam zsebre ezt az elsőséget, ami

plusz lendületet ad.

 
Portugália, Estoril – második szabadedzés eredménye:
Talmácsi Gábor             1.50.916
Julian Simon                 1.51.304
Toni Elias                      1.51.359
Kenan Sofuoglu            1.51.949

 

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending