Csatlakozz hozzánk

Hírek

Talmácsi kilenc pontot szerzett a fekete futamon

Talma hetedikként végzett, az egyszeres győztes Tomizawa nem élte túl hatalmas bukását

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Forrás: Faster Management

Talmácsi Gábort a hetedik helyen intették le a tragikus futamon: a versenyen életét vesztette a Moto2-es kategória első győztese, a japán Shoya Tomizawa. A gyorsaságimotoros világbajnokság mezőnye döbbenten áll a hirtelen haláleset előtt, amely már a második volt egy héten belül…

Az időjárásra továbbra sem lehetett senkinek sem panasza, egész hétvégén ideális körülmények között zajlottak az események a pályán. A futam napján, mint mindig, minden kategória számára egységesen 20-20 perc állt még rendelkezésre, hogy tökéletesítsenek, finomítsanak a motorok beállításán, hiszen miután a versenyzők felállnak a rajtrácsra, már egészen más lebeg a szemük előtt: csak a futamra koncentrálnak és bármi áron – természetesen csak a sportszerűség határán belül – a legjobb eredmény eléréséért hajtanak.

Talmácsi Gábor a bemelegítő edzésen a nyolcadik helyen végzett. Majd a warm up és a rajt közti időszak számára mindig az előre beprogramzottak szerint történik. Időhöz kötött könnyű ebéd, majd nyújtás, lazítás és végül irány a box.

12:15 óra – 26 fok, 37 fokos aszfalt hőmérséklet és a lámpák szabadjelzését követően elindult a verseny, mely Misanoban 26 kört jelentett a Moto2 mezőnyének. Talmácsi a 10. helyről rajtolt és már az első métereken megkezdődött a helyezkedés. Két helyet sikerült előrelépnie, a start utáni első néhány kritikusnak számító kanyaron bukások nélkül jutott túl a mezőny. Ahogy teltek a körök, két csoportra szakadt az eleje: Talmácsi a második bolyban motorozott és végül a 7. helyen ért célba. A san marinoi futamot Toni Elias nyerte, mögötte Julian Simon lett a második, a harmadik helyet a végén nagyot hajrázó Thomas Luthi szerezte meg. Talmácsi 9 ponttal növelte az összetettbeli pontszámát, amivel egy helyezést előre is lépett a tabellán.


Talma végig küzdött a technikával, ennek fényében jó teljesítmény a hetedik hely

A verseny 12. körében történt egy végzetes baleset, melyben három versenyző volt érintett: Shoya Tomizawa, Alex De Angelis és Scott Redding – utóbbi kettő keresztülment az előttük elcsúszó japán motoroson. A Technomag CIP csapat 19 éves versenyzője, Shoya Tomizawa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. Nagyon nehéz ilyenkor bármit is mondani.


A misanoi versenynap egyébként is egyperces gyászszünettel kezdődött az Indianapolisban elhunyt 13 éves Peter Lenz emlékére… Shoya Tomizawa is mindössze 19 éves volt…

Talmácsi Gábor nyilatkozata:

“Jobb eredményre számítottam, de ha azt nézzük, hogy szinte végig küzdöttem a motorral, hogy egyáltalán ne essek el, akkor máris másként kell értékelnem a 7. helyet. Egyelőre nem tudjuk mi okozhatta, de az első kerék folyamatosan pattogott, emiatt nem volt ideális a kanyarsebesség sem, az S kanyar kombinációkban pedig különösen koncentrálnom kellett, hogy a motoron tudjak maradni. A nehézségek ellenére sikerült célba érnem, és fontos pontokat szereznem. Továbbra is azt mondom, hogy igenis bennem van, hogy dobogóra álljak, de ez a verseny is jól mutatja, hogy az kevés, hogy bennem van, a motornak is tudni kell hozni azt a teljesítményt, ehhez pedig újabb setup-okra, finomhangolásokra van szükség.

A futam után kaptuk a sokkoló hírt,
hogy a versenyen bukó Shoya Tomizawa nem élte túl a balesetet. Tegnap este még beszéltem vele… Nincsenek szavak arra, ami történt. Mélyen le vagyok sújtva és egyelőre képtelen vagyok felfogni a történteket. Őszinte részvétem. Nyugodjék békében”

San Marino, Misano – verseny, végeredmény:

   1. Toni Elias
   2. Julian Simon
   3. Thomas Luthi

   7. Talmácsi Gábor

Időmérő edzés (2010. szept. 4.)

Továbbra is kedvező az időjárás a misanoi pálya környékén, aminek nemcsak a versenyzők, de a helyszínre kilátogató szurkolók is örülnek. A délelőtti második szabadedzésen Talmácsi Gábor és csapata azt a cél tűzte ki, hogy a magyar motoros kevesebb boxkiállás mellett hosszabb periódusokat töltsön a pályán és próbáljon közel azonos köridőket futni. Ezt meg is valósították és több értékes információt gyűjtöttek a motor beállításával kapcsolatban, mindemellett a köridőből is sikerült faragni.
Már az időmérő előtt nagyon elszánt arcokat lehetett látni a boxokban, de ezen igazából nem is lehetett csodálkozni, hiszen azon tréninghez érkezett a san marinoi hétvége, amely a rajtsorrendről döntött. 41 fős mezőny esetén pedig ki nem akar minél előrébbről indulni?

 

Talmácsi remekül kezdte a kvalifikációt, melyen folyamatosan hozta az 1.40-es stabil köridőket. Végül 20 kört teljesített és leggyorsabb köridejét a 19-ben produkálta, ami a 10. helyet jelentette számára. Az időmérőt Toni Elias nyerte – aki korábban a szabályokat megszegve ezen a pályán tesztelt – mögötte Scott Redding, Julian Simon és Jules Cluzel indulhat még az első sorból.


Talmácsi Gábor nyilatkozata:

Elégedett vagyok abból a szempontból, hogy végre eddig ez egy olyan hétvége, amikor edzésről edzésre sikerült javítani, gyorsulni. Sokmindenre rájöttünk, sok hasznos információt szereztünk, melyek nagyon fontosak lehetnek számunkra a következő futamokon is. Holnap mindenképpen egy nagy csatát várok, melyből szeretném én is kivenni a részemet és lehetőleg minél előbb, a mezőny elején.

 
San Marino, Misano – időmérő edzés
1. Toni Elias                 1.38.991
2. Scott Redding           1.39.035
3. Julian Simon             1.39.280
4. Jules Cluzel              1.39.413
10. Talmácsi Gábor       1.39.857
 

Pénteki előzmények:

Talma kedveli ezt a pályát és úgy véli, hogy a misanoi verseny a korábbi években mindig meghozta számára a kellő fordulatot, éppen ezért ez most sem lehet másképp. Mindhárom kategória ideális időjárási körülmények között tréningezhetett az első szabadedzés során.

Szokás szerint Talmácsiék mezőnye utolsóként jutott az egy órás lehetőséghez, melyen a magyar motoros szinte végig dominált. Talma a finisben már nem futott gyorsabb kört addigi legjobbjánál, így néhányan megelőzték és végül a 10. helyen zárt. Az edzést a visszatérő san marinoi versenyző, Alex De Angelis nyerte, mögötte a sorrend Simon és Tomizawa lett.


“Képes vagyok ennél gyorsabb körökre, amit szeretnék is megmutatni”

Talmácsi Gábor nyilatkozata:

“Nem volt rossz kezdés, az első etap kifejezetten jól sikerült. Egy egészen új vázgeometria beállítást próbáltunk, ami jól működött. A kigyorsításoknál azt éreztem időnként, hogy „lebeg” az első kerék, és mivel még ez csak az első szabadedzés volt, változtattunk néhány dolgon. Így viszont rosszabb lett, majd kipróbáltunk egy másik gumit is, de itt is az első választás bizonyult jobbnak. Ezt viszont úgy érzem, be kellett vállalnunk, és bár nem tudtam gyorsulni a végén, legalább tudjuk merre hány méter – ami legalább olyan fontos. Holnap visszatértünk az edzés eleji setup-okhoz és azt kell, hogy mondjam, képes vagyok ennél gyorsabb körökre, amit szeretnék is megmutatni”

San Marino, Misano – első szabadedzés:

1. DE ANGELIS            1.40.064
2. SIMON                       1.40.211
3. TOMIZAWA                1.40.374
10. TALMÁCSI              1.40.714

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending