Csatlakozz hozzánk

Hírek

Talma távol a pontszerzéstől Japánban

Talmácsi csak szenvedett a motorral, így csak a 21. helyen ért célba

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Forrás: Faster Management

Nehéz hétvégén van túl a Fimmco Speed Up csapata, akik a múlt hétvégi kettős dobogó után minden bizonnyal nem ilyen folytatásról álmodoztak, ahogy Talmácsi Gábor is lényegesen jobb eredményben bízott.

A bemelegítő edzésre ugyan kicserélték a magyar motoros versenygépének teljes futóművét, de a várt változás nem következett be. Ugyanazok a problémák jelentkeztek, mint a második szabadedzésen, illetve az időmérőn is. Szemmel láthatóan csak küzdött a motorral és nem sikerült a 27. helynél előrébb verekednie magát.

A 23 körös verseny magyar idő szerint reggel 6 óra 15 perckor startolt. Talma a 28. helyről kezdte meg az idei tizenharmadik nagydíjat. Sikerült ugyan előrelépnie, de a motorja továbbra is vezethetetlen volt, így nem tudott látványos felzárkózást produkálni, míg az élen Toni Elias szinte egyetlen pillanatra sem engedte ki kezéből a vezetést. Őt árnyékként követte Julian Simon, aki készült a bravúrra, de nem sikerült megelőznie honfitársát, így némi csalódottság mutatkozott az arcán még a dobogón is. Nem úgy, mint a harmadik helyen célba érő Karel Abraham esetében, akinek fülig ért a szája, hiszen az utolsó métereken elment Alex De Angelis mellett, így megszerezte első dobogós helyezését a Moto2 géposztályban.


A szerelőknek nem sikerült megtalálni a probléma forrását, így még a pontszerzés is elmaradt

Talmácsi Gábor minden igyekezete ellenére csak a 21. helyen zárt. Ez volt az idei első olyan versenye, ahol célba ért ugyan, de nem sikerült a pontszerzés. A világbajnoki összetettben továbbra is a 6. helyen áll, 95 ponttal. “Nehéz hétvégén vagyunk túl és azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy el vagyok kicsit kenődve és nem csak én, hanem a csapatom és a szerelőim is. Egyszerűen bármit csináltunk, nem működött jól a motorom és arra a kérdésre, hogy mi okozhatta mindezt, egyelőre nem tudunk válasszal szolgálni. Mivel jövő héten Malajziában folytatódik a VB, így már meg kellett kezdeni a bepakolást és nem volt idő kielemezni a történteket. Viszont szerdán és csütörtökön sort kerítünk rá és bízunk benne, hogy rájövünk, mi lehetett a probléma. Csapattársam, Andrea is hasonló gondokkal küszködött, így mindenképpen bízunk benne, hogy közösen sikerül kiderítenünk mi történhetett. Jövő héten a kedvenc pályámon versenyzünk, ahol szeretném feledtetni a mostani japán futamon” – értékelt Talmácsi.

Előzmények – szombat

A szombati nap sem hozott esőt, így mindkét tréninget száraz körülmények között rendezték a Motegi pályán. Talmácsiék sok mindent kipróbáltak, de nem értik, hogy mi okozhat ekkora problémát, ami miatt képtelen gyors kört teljesíteni… Ráadásul azon a pályán, amit ismer, ahol előző években bizonyította, hogy gyors tud lenni. A második szabadedzést követően is összeült a kupaktanács, hogy egyeztessenek arról, hogy milyen változtatások hozhatják meg az előrelépést. Azonban az időmérőn továbbra is jelentkeztek a futómű problémák, amit nem sikerült a tréning végére sem orvosolni, így a magyar motorosnak meg kellett elégednie a 28. hellyel…

Időeredményén sikerült ugyan javítania, hiszen a hétvége során eddig futott leggyorsabb körét érte el a kvalifikáción, de vetélytársai még többet gyorsultak. Az első rajtkockát Julian Simon szerezte meg, mellőle Redding, Takahashi és Elias indulhatnak még az első sorból. “Igazából nem értjük a szituációt, valami miatt nem működik jól a motorom” – nyilatkozta Talma a nem túl rózsás helyzettel kapcsolatban. “Van egy sejtésünk, hogy mi okozhatja a problémát, így vasárnapra egy teljesen új futóművet használunk majd. Hogy ez okozta-e a problémát, kiderül, ha száraz lesz a pálya a bemelegítő edzésen. Ha nem, akkor vízen egészen más setup-okat kell használnunk és nem fogunk egyértelmű választ kapni. Eddig nagyon sokat szenvedtünk, de úgy érzem, hogyha bejönnek a számításaink és a futómű csere orvosolja a gondokat, akkor képes vagyok jó eredményt elérni a versenyen, még ha a 28. helyről is kell indulnom” – bizakodott a magyar motoros.


Talmának és a csapatnak nagyot kell varázsolnia, ha jó eredményt akarnak elérni a futamon
Előzmények – péntek

A felkelő nap országában folytatódik most hétvégén a világbajnokság, majd szünet nélkül két újabb verseny is vár a mezőnyre. A vébé hajrájában azonban senkinek sincs kifogása az „erőltetett menet” ellen, hiszen a versenyzők már hozzászoktak a sűrű programhoz, és minden szezon során külön készülnek a tengerentúli viadalokra.

Talmácsi Gábor már hétfőn elutazott, hogy minél gyorsabban fel tudja venni a kinti ritmust. Tervszerűen építette fel napi programját, melyben a reggeli futástól a kikapcsolódásig sok minden helyet kapott. Egy dologra, a földrengésekre azonban nem lehet felkészülni még úgy sem, hogy az ember tudja, Japánban nem szokatlan az ilyesmi. Az utóbbi néhány napban eléggé gyakran megmozdult a föld, amit nem csak Talma, de valamennyi külföldi nehezebben viselt. Főleg úgy, hogy szerdán hajnalban álmukból felriadva ébredtek eme ijesztő természeti jelenségre…

A nagydíj első edzésnapján az időjárásra nem lehetett panasz, azonban a pálya rendesen szedte „áldozatait”, főleg a 125-ös és a GP tréningjein. Talmácsi Gábor a 9. helyen zárta az első gyakorlást, míg csapattársa, Andrea Iannone a 27. helyet szerezte meg. “Az aragoni beállításokkal kezdtünk, de erre a pályára ezek nem használhatóak, ezt Andrea 27. helye mutatja is, és nekem is kínkeservesen sikerült a 9. pozíciót megszereznem – értékelte az edzést Talmácsi. “Nincs a motor hátulján tapadás, iszonyatosan tolja az elejét, így holnap mindenképpen változtatnunk kell a beállításokon. Ami viszont jó hír, hogy a csapatom tudja, hogy mi a teendő. Várom, hogy tudjak gyorsulni, mert csakúgy, mint ma, holnap is beleadok mindent! Tavalyhoz képest lényegesen rosszabb az aszfalt minősége, több az útegyenetlenség, sok a javítás, foltozás, amit nagyon megérzünk motorozás közben. Valószínűleg ez is közrejátszhatott, hogy a mai edzések során sok bukásnak lehettünk szemtanúi” – folytatta a magyar világbajnok.


Talma szerelői reméljük megtalálják a helyes irányt szombaton

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending