Connect with us
Suzuki

Hírek

Talma lábát összecsavarozták. 6-8 hétig biztos nem versenyez… (frissítve!)

WSSP: Portimaóban folytatódott Talmácsi Gábor idei kálváriája: 3 órás műtét, lemezek, csavarok…

Published

on

talma portimao 13
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Miután Talmácsi Gábor tegnap kora délután szerencsésen hazaért Portugáliából, útja egyből a kórházba vezetett, ahol már várta őt egy felkészült orvos csapat. Az elvégzett vizsgálatok után kiderült, hogy a minél gyorsabb gyógyulás érdekében elkerülhetetlen az operáció, mely során csavarok és lemezek segítségével rögzítették a törött csontot. A több mint 3 órán át tartó komplikációmentes műtétet Dr. Varga Marcell főorvos végezte. Az elsődleges információ szerint 6-8 hét az az idő, amíg nem terhelhető Gábor lába. A magyar motoros elmondta, hogy pokoli fájdalmai vannak, de bízik a mielőbbi felépülésben és ezúton is köszöni mindenkinek a gyors segítséget.

  Vasárnapi előzmények  

Miután szombaton az időmérő elején belerohantak Talmácsi Gábor Hondájába (lásd lejjebb), mely teljesen összetört, így egész éjszaka komoly munka folyt a Prorace Team boxában. A nulláról kezdve voltak kénytelenek egy új versenymotort építeni a magyar motoros számára, hogy Talmácsi ma rajthoz tudjon állni a hatodik Supersport-versenyen.

A helyi idő szerint 9:45 órakor kezdődő bemelegítő edzésen Talmácsi is pályára gurult. Rendszerint ezt a rövid,15 perces tréninget Talma végig a pályán szokta tölteni, most azonban az edzés felénél látogatást tett a boxba, ami azt feltételezte, hogy nincsenek igazán rendben az új motor beállításai… A warm up és a verseny közötti időszakban is folyamatosan dolgoztak a szerelők és igyekeztek versenyképessé tenni Talmácsi Gábor versenygépét.

Magyar idő szerint 14:30 órakor vette kezdetét a Supersport 20 körös versenye. Talmácsi a 19. helyről indult és bár voltak helyezkedések, szerencsére mindenki megtalálta a maga helyét a kanyarokban, így bukásmentesen teljesítették a versenyzők az első kört. Talma tartotta a lépést az előtte haladókkal és látótávolságon belül volt számára a pontszerzés lehetősége, amikor 8 körrel a futam vége előtt a technika ördöge közbeszólt, így a magyar versenyző kiállni kényszerült a versenyből.

Talmácsi számára rendkívül balszerencsés a 2013-as idény

Időközben kiderült, hogy Talmácsi sajnos nem úszta meg épp bőrrel az esetet. A szétdurranó motorblokkból olyan erővel szakadt ki egy alkatrész, hogy eltörte a magyar motoros bal sípcsontját, akit jelenleg is egy helyi kórházban ápolnak. További információk a szükséges vizsgálatotok elvégzését követően várhatóak.

A Portugál Nagydíjat végül Sam Lowes nyerte óriási csatában. A második helyen Fabien Foret, a harmadikon Kenan Sofuoglu ért célba.

“Nem is tudom mit mondhatnék. Ennyi pech és balszerencse az egész mezőnyt nem érte eddig, mint amennyi engem és a csapatomat sújtott az idei szezon során. A verseny 12. körében szétdurrant a motorblokk a Hondámban. A robbanás következtében kirepült belőle egy alkatrész, ami sajnálatos módon pont úgy találta el a lábamat, hogy eltörte a bal sípcsontomat. Most újabb vizsgálatokra bevisznek egy másik kórházba” – nyilatkozta Talmácsi a verseny után.

Már az edzésen sem ment minden rendben

Szombati előzmények

A délelőtti szabadedzésen fél másodpercet sikerült javítania Talmácsinak, ami jelezte, hogy jó irányban haladtak a beállításokkal. Jó hangulatban folytatódott a munka a Prorace csapat boxába és mindenki készült a második időmérőre. Talma már a kvalifikáció legelején tovább javított és feljött a 8. helyre, majd a boxkiállást követően épp az első körét teljesítette, amikor Mathew Scholtz hátulról belerohant és mindketten a sóderágyban landoltak.

Szerencsére a magyar versenyző nem sérült meg, de Hondája nagyon csúnyán összetört, így nem tudta folytatni az időmérőt. Az 5. körben elért eredményével sokáig a 14. helyen állt, majd visszacsúszott a 19. helyre. Az első rajtkockából indulás jogát Sam Lowes szerezte meg.

“Az edzés elején minden a tervek szerint alakult, sikerült már akkor javítanom az időeredményemen. Utána elkezdett cseperegni az eső és ahogy a legtöbb versenyző is tette, én is kimentem a boxba. A gumicserét követően Sofuoglu mögött kezdtem meg a gyors körömet, amikor a pálya harmadik szektorában azt éreztem, hogy valaki belém jött hátulról. Esélyem sem volt kivédeni a bukást, így elég nagy tempónál estünk el mindketten. Szerencsére nem sérültem meg, de a motorom annyira összetört, hogy nem tudtam folytatni az edzést. Nagyon sajnálom a dolgot, mert jó volt az irány és teljesíthettünk volna végre egy jó kvalifikációt. A csapatom egész éjszaka dolgozni fog. Vázcserét követően egy komplett motort kell építeniük holnapra”
– nyilatkozta Talmácsi a szombati edzésnap után.

Az edzésen történt balesetben még nem sérült meg, csak a motor


Pénteki előzmények

Talmácsi Gábor már a hét elején elutazott Portugáliába, hogy kint, a verseny helyszínén készüljön az idei hatodik Supersport-futamra, és mindeközben jutott ideje egy kis feltöltődésre, kikapcsolódásra is. Csütörtöktől azonban minden a megszokott menetrend szerint zajlott számára. Gyalog végigjárta a pályát, hogy szemügyre vegye a kanyarokat, az aszfalt minőségét és felelevenítse tavalyi emlékeit.

Ezt követően sor került az ilyenkor szokásos csapaton belüli egyeztető megbeszélésre. Világbajnok motorosunknak továbbra is az a véleménye, hogy a portimaói pálya a hatalmas szintkülönbségek miatt és trükkös kanyarjai miatt a világ egyik legnehezebb pályája, de idén már nem érkezett úgy, mint egy idegen, már nem ismeretlen számára a ring.

Jelenleg Portugáliában sem az évszaknak megfelelő az időjárás, de nincs okuk panaszkodni a motorosoknak, hiszen igazán kellemes az idő. Az első edzésnapon is jobbára sütött a nap és végig száraz pályán tréningezhettek a pilóták. Talmácsi Gábor a délelőtti szabadedzésen a 12. helyen végzett, míg az első időmérőn a 14. leggyorsabb köridőt érte el.

“Sokkal jobban tetszik idén a pálya, mint tavaly. Nagyon sok beállítást és gumit kipróbáltunk a mai edzéseken, hogy felmérjük a megfelelő irány a folytatáshoz. Hiszek abban, hogy a megszerzett adatok alapján sikerül összeraknunk egy jó konfigurációt a jó eredmény érdekében és én is nagyon motivált vagyok, jó formában érzem magam”
– nyilatkozta Talmácsi.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending