Csatlakozz hozzánk
HYPERSPORT

Hírek

Talma és a felelős alkoholfogyasztás

Nem kell rosszra gondolni, sőt! Talma már rég óta a Dreher felelősségre szólító programja mellé állt

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Nem kell rosszra gondolni, sőt! Talma már rég óta a Dreher felelősségre szólító programja mellé állt

A Dreher a napokban látta vendégül a nagyérdeműt, ahol Talmácsi Gábor, a felelős alkoholfogyasztás fő arca is jelen volt. Természetesen ő is megszólalt, de a sajtótájékoztató fő feladata a program eddigi eredményeinek ismertetése volt. A következőkben a sajtóanyagato szeretnénk megosztani veletek, valamint felhívnánk a figyelmetek a www.alkohol.info.hu oldalra, ahol rengeteg fontos infót találtok az alkoholfogyasztás hatásairól, és a közvéleménykutatások eredményeiről.

Forrás: Dreher Sörgyárak Zrt. 

Közel ötezer felnőtt vett részt a www.alkohol.info.hu oldalon indított online kutatásban. A Dreher Sörgyárak Zrt. – Talmácsi Gábor közreműködésével indított – Felelős Alkoholfogyasztás Programjának keretében tette közzé kérdőívét, amely a felnőtt magyar lakosság felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos véleményét és attitűdjét vizsgálta. A válaszokból kiderül, hogy a felnőtteknek konkrét véleményük, sőt, megoldási javaslatuk is van a társadalom egészét érintő témában.

A Felelős Alkoholfogyasztás Programjának legújabb elemeként 2009 júliusában – a Nagycsaládosok Országos Egyesületének támogatásával – felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos közvélemény-kutatás indult a www.alkohol.info.hu honlapon. A közvélemény-kutatás továbblép a „milyen alkalmakkor és mennyi alkoholt fogyaszt” kérdéskörön, és a mértékletes fogyasztás egyéni értelmezése mellett a túlzott alkoholfogyasztás okozta társadalmi problémák megítélésére, kezelésére is kitér.

A kutatási kérdőívet közel 5000 nagykorú személy töltötte ki, (4868) a kitöltők több mint 2/3-ada (67,7%) férfi, 1/3-a nő (32,3%). A válaszadók 94%-a a 18-54 közötti korosztályból került ki. A válaszadók közül 10-ből 8-an az otthoni, vagy vendéglátóhelyen szervezett családi és baráti összejöveteleken, a bulik és a különleges alkalmak kategóriában jelölték be az alkoholos italok fogyasztását. A válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt egy hónapban egyáltalán nem fogyasztott alkoholt TV-nézés közben (66%) vagy étkezései alkalmával (55%). 

A felelős alkoholfogyasztás egyéni meghatározásakor a kitöltők a mértékletességet, az alkalomszerű fogyasztást és a saját határok ismeretét emelték ki. Nem volt egységes a válaszadók véleménye a mértéktelen alkoholfogyasztás alsó határának megadásában: a válaszadók 38 %-a a 2-3 óra alatt elfogyasztott 4-5 pohár italt (1 pohár egyenlő 0,5l sör, 0,2 dl bor, 0,33 l koktél, 0,2 l pezsgő vagy 4 cl tömény), míg 37,5%-a a 6 vagy annál több pohár italt jelölte meg a mértéktelen alkoholfogyasztás alsó határaként. A nők 24%-a azonban már a 2-3 poharat is mértéktelen fogyasztásnak tartja. A válaszadók közül 10-ből 7-en (78%) az ittas vezetést ítélték a felelőtlen alkoholfogyasztás egyik legsúlyosabb problémájának. Az erőszakot és vandalizmust a kitöltők 70%-a jelölte meg, csakúgy, mint a családok széthullását, amelyet 10-ből 6-an ítéltek (67%) súlyos veszélynek.

A felelőtlen alkoholfogyasztás elleni intézkedésként a válaszadók több mint fele (55%) tartja nagyon hatásosnak a családon belüli nevelést és példamutatást. 10-ből négy válaszadó szintén ide sorolja a szabadidő tartalmas eltöltését (44%), és a kitöltők 30%-a a korhatáros törvények betartását is. A válaszadók legnagyobb hányada szerint (37%) egyáltalán nem hatásos intézkedés a felelőtlen alkoholfogyasztás ellen az alkoholtermékek árusításának korlátozása, 33 százalékuk úgy véli, hogy az alkoholtartalmú italok árának emelése szintén ebbe a kategóriába tartozik, csakúgy mint az orvosok bevonása, amelyet a válaszadók 17%-a ítélt egyáltalán nem hatásos intézkedésnek. 

“Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan kitöltötték a kérdőívet, hiszen a nagy érdeklődés azt jelzi, hogy foglalkoztatja az embereket a téma, és a társadalmi párbeszéd elindult. A felelős magatartás életünk egyik alapeleme, és az alkoholtartalmú italok mértékletes fogyasztása a felelős gondolkodás szerves részét képezi”

– mondta Gary Whitlie a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Sok visszajelzést, véleményt kaptunk, ami nemcsak erősíti Programunk sikerességét, de új irányvonalakat, ötleteket is ad a folytatáshoz.”

A kérdőív kitöltői között 3 nyereményutat sorsoltak ki a 2009. augusztus 16-i brnoi MotoGP futamra, ahol a szerencsések élőben szurkolhatnak Talmácsi Gábornak, aki kezdetek óta partnere és résztvevője a Dreher Sörgyárak Zrt. Felelős Alkoholfogyasztás Programjának.  A három nyertes 2-2 db Gold VIP Dorna pass belépőjegyet kap, amely a verseny ideje alatt belépésre jogosít a VIP Village helyszínekre is, valamint bokszutca-látogatást is tartalmaz.

„Kezdetek óta a Program aktív részese vagyok, és a kezdeményezés iránti nagy érdeklődés csak megerősített abban, hogy még többet és még hangosabban kell beszélnünk a felelős viselkedésről, döntéseink súlyáról. A közvélemény kutatás eredménye – valamint az, hogy ilyen sokan kitöltöttük a kérdőívet – igazolja, hogy a felelős alkoholfogyasztás nagyon sokunkat foglalkoztat, és hangot is adunk ezzel kapcsolatos véleményünknek!”

– mondta Talmácsi Gábor.


Kitöltötte a kérdőívet és értékes VIP jegyeket nyert a brno-i GP-re

A közvélemény-kutatás eredményéről bővebben www.alkohol.info.hu weboldalon olvashat.

Dreher Sörgyárak Felelős Alkoholfogyasztás Program:

A Dreher Sörgyárak Zrt. 2008-ban indította útjára Felelős Alkoholfogyasztás Programját, Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok közreműködésével. Idén januárban indult el a www.alkohol.info.hu, a Program informatív honlapja, amelyet immár 77 ezren látogattak meg. A weboldal azegyéni felelősség központba állításával az érdemi tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt, emellett a látogatók bekapcsolódhatnak az oldalon kibontakozó fórumokba, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják véleményüket. Az oldal további különlegessége a speciális testábra, amely lépésről lépésére bemutatja, mi történik a szervezetben, amikor alkoholt iszunk.


A másik szerencsés a háromból
 

Felelős Alkoholfogyasztás Programjának legújabb elemeként 2009 nyarán új rovattal, valamint egy közvélemény-kutatással bővült a rendkívül népszerű www.alkohol.info.hu weboldal. A „Hónap témája” rovattal a sörgyár havonta új témát vet fel a felelős alkoholfogyasztással kapcsolatban, amelyet a Talmácsi Gáborral készült élethelyzet- valamint szakértői videó és a látogatói hozzászólások tesznek teljessé. A Program további újdonsága a 2009 júliusában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ajánlásával indított alkoholfogyasztással kapcsolatos felmérés.

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending