Csatlakozz hozzánk

Hírek

Talma és a felelős alkoholfogyasztás

Nem kell rosszra gondolni, sőt! Talma már rég óta a Dreher felelősségre szólító programja mellé állt

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Nem kell rosszra gondolni, sőt! Talma már rég óta a Dreher felelősségre szólító programja mellé állt

A Dreher a napokban látta vendégül a nagyérdeműt, ahol Talmácsi Gábor, a felelős alkoholfogyasztás fő arca is jelen volt. Természetesen ő is megszólalt, de a sajtótájékoztató fő feladata a program eddigi eredményeinek ismertetése volt. A következőkben a sajtóanyagato szeretnénk megosztani veletek, valamint felhívnánk a figyelmetek a www.alkohol.info.hu oldalra, ahol rengeteg fontos infót találtok az alkoholfogyasztás hatásairól, és a közvéleménykutatások eredményeiről.

Forrás: Dreher Sörgyárak Zrt. 

Közel ötezer felnőtt vett részt a www.alkohol.info.hu oldalon indított online kutatásban. A Dreher Sörgyárak Zrt. – Talmácsi Gábor közreműködésével indított – Felelős Alkoholfogyasztás Programjának keretében tette közzé kérdőívét, amely a felnőtt magyar lakosság felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos véleményét és attitűdjét vizsgálta. A válaszokból kiderül, hogy a felnőtteknek konkrét véleményük, sőt, megoldási javaslatuk is van a társadalom egészét érintő témában.

A Felelős Alkoholfogyasztás Programjának legújabb elemeként 2009 júliusában – a Nagycsaládosok Országos Egyesületének támogatásával – felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos közvélemény-kutatás indult a www.alkohol.info.hu honlapon. A közvélemény-kutatás továbblép a „milyen alkalmakkor és mennyi alkoholt fogyaszt” kérdéskörön, és a mértékletes fogyasztás egyéni értelmezése mellett a túlzott alkoholfogyasztás okozta társadalmi problémák megítélésére, kezelésére is kitér.

A kutatási kérdőívet közel 5000 nagykorú személy töltötte ki, (4868) a kitöltők több mint 2/3-ada (67,7%) férfi, 1/3-a nő (32,3%). A válaszadók 94%-a a 18-54 közötti korosztályból került ki. A válaszadók közül 10-ből 8-an az otthoni, vagy vendéglátóhelyen szervezett családi és baráti összejöveteleken, a bulik és a különleges alkalmak kategóriában jelölték be az alkoholos italok fogyasztását. A válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt egy hónapban egyáltalán nem fogyasztott alkoholt TV-nézés közben (66%) vagy étkezései alkalmával (55%). 

A felelős alkoholfogyasztás egyéni meghatározásakor a kitöltők a mértékletességet, az alkalomszerű fogyasztást és a saját határok ismeretét emelték ki. Nem volt egységes a válaszadók véleménye a mértéktelen alkoholfogyasztás alsó határának megadásában: a válaszadók 38 %-a a 2-3 óra alatt elfogyasztott 4-5 pohár italt (1 pohár egyenlő 0,5l sör, 0,2 dl bor, 0,33 l koktél, 0,2 l pezsgő vagy 4 cl tömény), míg 37,5%-a a 6 vagy annál több pohár italt jelölte meg a mértéktelen alkoholfogyasztás alsó határaként. A nők 24%-a azonban már a 2-3 poharat is mértéktelen fogyasztásnak tartja. A válaszadók közül 10-ből 7-en (78%) az ittas vezetést ítélték a felelőtlen alkoholfogyasztás egyik legsúlyosabb problémájának. Az erőszakot és vandalizmust a kitöltők 70%-a jelölte meg, csakúgy, mint a családok széthullását, amelyet 10-ből 6-an ítéltek (67%) súlyos veszélynek.

A felelőtlen alkoholfogyasztás elleni intézkedésként a válaszadók több mint fele (55%) tartja nagyon hatásosnak a családon belüli nevelést és példamutatást. 10-ből négy válaszadó szintén ide sorolja a szabadidő tartalmas eltöltését (44%), és a kitöltők 30%-a a korhatáros törvények betartását is. A válaszadók legnagyobb hányada szerint (37%) egyáltalán nem hatásos intézkedés a felelőtlen alkoholfogyasztás ellen az alkoholtermékek árusításának korlátozása, 33 százalékuk úgy véli, hogy az alkoholtartalmú italok árának emelése szintén ebbe a kategóriába tartozik, csakúgy mint az orvosok bevonása, amelyet a válaszadók 17%-a ítélt egyáltalán nem hatásos intézkedésnek. 

“Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan kitöltötték a kérdőívet, hiszen a nagy érdeklődés azt jelzi, hogy foglalkoztatja az embereket a téma, és a társadalmi párbeszéd elindult. A felelős magatartás életünk egyik alapeleme, és az alkoholtartalmú italok mértékletes fogyasztása a felelős gondolkodás szerves részét képezi”

– mondta Gary Whitlie a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Sok visszajelzést, véleményt kaptunk, ami nemcsak erősíti Programunk sikerességét, de új irányvonalakat, ötleteket is ad a folytatáshoz.”

A kérdőív kitöltői között 3 nyereményutat sorsoltak ki a 2009. augusztus 16-i brnoi MotoGP futamra, ahol a szerencsések élőben szurkolhatnak Talmácsi Gábornak, aki kezdetek óta partnere és résztvevője a Dreher Sörgyárak Zrt. Felelős Alkoholfogyasztás Programjának.  A három nyertes 2-2 db Gold VIP Dorna pass belépőjegyet kap, amely a verseny ideje alatt belépésre jogosít a VIP Village helyszínekre is, valamint bokszutca-látogatást is tartalmaz.

„Kezdetek óta a Program aktív részese vagyok, és a kezdeményezés iránti nagy érdeklődés csak megerősített abban, hogy még többet és még hangosabban kell beszélnünk a felelős viselkedésről, döntéseink súlyáról. A közvélemény kutatás eredménye – valamint az, hogy ilyen sokan kitöltöttük a kérdőívet – igazolja, hogy a felelős alkoholfogyasztás nagyon sokunkat foglalkoztat, és hangot is adunk ezzel kapcsolatos véleményünknek!”

– mondta Talmácsi Gábor.


Kitöltötte a kérdőívet és értékes VIP jegyeket nyert a brno-i GP-re

A közvélemény-kutatás eredményéről bővebben www.alkohol.info.hu weboldalon olvashat.

Dreher Sörgyárak Felelős Alkoholfogyasztás Program:

A Dreher Sörgyárak Zrt. 2008-ban indította útjára Felelős Alkoholfogyasztás Programját, Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok közreműködésével. Idén januárban indult el a www.alkohol.info.hu, a Program informatív honlapja, amelyet immár 77 ezren látogattak meg. A weboldal azegyéni felelősség központba állításával az érdemi tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt, emellett a látogatók bekapcsolódhatnak az oldalon kibontakozó fórumokba, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják véleményüket. Az oldal további különlegessége a speciális testábra, amely lépésről lépésére bemutatja, mi történik a szervezetben, amikor alkoholt iszunk.


A másik szerencsés a háromból
 

Felelős Alkoholfogyasztás Programjának legújabb elemeként 2009 nyarán új rovattal, valamint egy közvélemény-kutatással bővült a rendkívül népszerű www.alkohol.info.hu weboldal. A „Hónap témája” rovattal a sörgyár havonta új témát vet fel a felelős alkoholfogyasztással kapcsolatban, amelyet a Talmácsi Gáborral készült élethelyzet- valamint szakértői videó és a látogatói hozzászólások tesznek teljessé. A Program további újdonsága a 2009 júliusában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ajánlásával indított alkoholfogyasztással kapcsolatos felmérés.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending