Connect with us

Hírek

Talma – Le Mans – verseny

Kellett a szerencse, de legalább annyira a jó teljesítmény is ehhez a szép eredményhez

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szöveg és képek: Faster Management

Moto2, Le Mans, 3.nap – verseny

A harmadik napjához érkezett a Le Mans-i versenyhétvége, a kiváló időjárás maradt a záró felvonásra is. A paddock tegnap este a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjétől volt hangos, ahol az Inter szurkolók voltak fölényben. Talmácsi Gábor csapatfőnökének kék-fekete vér folyik az ereiben, ezért szinte kötelező volt végig izgulni a finálét. Talma még azt is eltalálta a meccs előtt, hogy Milito duplájával kerül Milánóba a trófea.

Ma azonban már a motoroké volt a főszerep, a bemelegítő edzésen a magyar versenyző a tizennegyedik helyezést érte el, jelentős változást nem tapasztalt a versenygépén, pedig a mérnökök késő éjszakáig dolgoztak kétkerekűjén. A verseny előtt még egy masszázs, egy adag tészta és egy fél óra nyújtás fért az idejébe, majd indult is a rajtrácsra. Talma tegnap azt nyilatkozta, hogy csoda kell egy jó szerepléshez, most a saját kezében volt a sorsa. A tizenkilencedik rajtpozícióból vágott neki a huszonhat körös Francia Nagydíjnak. A remek rajt most is jónéhány helyezéssel előrébb repítette Talmát, harcolt, előzött. Több versenyző hibázott, De Angelis bukásánál centikkel kerülte el Gábor az ütközést. Talmácsi az ötödik helyen motorozott a verseny nagy részében, és pozícióját az utolsó körben többször meg is kellett védenie. A kockás zászló az ötödikként intette le a tizenkilencedik helyről induló magyart. A csapattárs Andrea Iannone közvetlenül előtte, a negyedik helyen ért célba. Talmácsi Gábor jelenleg összetettben a hetedik helyen áll.

Talmácsi Gábor: “Nagyon boldog vagyok, hiszen sok mindenen keresztül mentünk ezen a hétvégén, mégis ötödik tudtam lenni. Nagy csata volt, életem egyik legnehezebb versenyén vagyok túl. A szerelőim remek munkát végeztek, a bemelegítő edzés után még összeraktak egy versenyképes motort számomra.”

Francia Nagydíj, Le Mans, eredmények:

1. Toni ELIAS
2. Julian SIMON
3. Simone CORSI
4. Andrea IANNONE
5. TALMÁCSI GÁBOR

2. nap – kvalifikáció

A Francia Nagydíj második napján is maradt a napsütéses derült időjárás, igazi motoros körülmények között bonyolították a kategóriánkénti két edzést. A Moto2-esek kezdték legkésőbb a napot, szerencséjük volt, hiszen ekkora az aszfaltcsík hőmérséklete is ideálissá vált. Talmácsi Gábor a tegnapi beállításokkal kezdte a gyakorlást, majd újabb változtatásokat próbált. Ezek nem sok sikert hoztak a Fimmco Speed Up magyar versenyzőjének, aki az egész tréning alatt csak küzdött a motorral.

Talma huszonhetedikként zárt, és ekkor még pozitív jelként értékelte, hogy csapattársa, Iannone második lett a délelőtti edzésen. Délután már a rajthelyezésekért rótták a köröket a versenyzők, Talmácsi Gábor továbbra sem találta az összhangot a motorral. Hiába javította meg Talma több mint hét tizeddel a délelőtti idejét, a többiek is gyorsultak a kvalifikációra, így nem tudott jelentősen előre lépni. Talmácsi holnap a tizenkilencedik rajtkockából vághat neki a versenynek. Andrea Iannone a tizennegyedik helyez végzett a mai napot.

Talmácsi Gábor: “Csalódott vagyok a tizenkilencedik hely miatt, jobbra számítottam, de holnap innen kell csodát csinálnom. Hihetetlenül egyben van a mezőny, huszonnyolcan vagyunk egy másodpercen belül. Hét tizedre vagyok az elsőtől és az ötödik sorból kell indulnom. Sok mindent változtattunk a motoron, de érdemi előrelépés nem történt, holnap felteszünk mindent egy lapra a siker érdekében.”

Az időmérő edzés eredményei:

1. Kenny NOYES 1’39.234
2. Yuki TAKAHASHI 1’39.265
3. Alex DEBON 1’39.320
19. TALMÁCSI GÁBOR 1’39.973

1. nap – első szabadedzés

A szezon harmadik futama a Francia Nagydíj, melyet a huszonnégy órás versenyéről híressé vált Le Mans-ban rendeznek.
A motoros elit nem az egy napos viadalokon megszokott hosszú pályán csatázik, hanem egy rövidített szakaszon küzdenek a világbajnoki pontokért. Franciaországban kellemes napsütés fogadta a MotoGP versenyzőit, amelynek mindenkinek örült, mert ez a helyszín nem a kedvező időjárási körülményeiről ismert. Talmácsi Gábor tegnapi érkezett a kisvárosba, néhány napos olaszországi programja után. Talma egy specialistánál regenerálta izmait, együtt vacsorázott olasz szurkolóival és a saját Moto2-es gépét is kipróbálta.

A magyar versenyző tegnap este részt vett a szokásos verseny előtti csapat értekezleten, ahol megbeszélték a hétvégére készített változásokat és stratégiát. A mai nap folyamán a már megszokott módon egy szabadedzésre került sor minden kategóriában. Talmácsi Gábor remekül kezdte az edzést, a gyakorlás első felében folyamatosan javította köridejét. A box kiállás alatt a mérnökök több változtatást is elvégeztek a motoron, de a magyar versenyző ezektől nem lett gyorsabb. Ráadásul az edzés végén Talma nagy forgalomba keveredett, így maradt legjobbnak a tizenegyedik körben elért ideje, amellyel a tizenegyedik helyen zárt. A Fimmco Speed Up olasz versenyzője Andrea Iannone tízedik lett a mai szabadedzésen.  

11. TALMÁCSI GÁBOR        1’40.926

Az edzés elején minden rendben volt, jól is ment a motorozás. Aztán változtattunk a gépen és elvesztettük a tapadást, és továbbra is problémáim vannak féktávon. A kanyar közbeni sebesség sem az igazi még, főleg a keményebb gumival, amivel az edzés második felében mentem. A mérnökeim most már tudják, hogy merre kell változtatnunk, hogy holnap gyors legyek a Le Mans-i aszfaltcsíkon.

 
2010.05.21., Francia Nagydíj, Le Mans, első szabadedzés
1. Jules CLUZEL                1’39.827
2. Alex DE ANGELIS           1’39.916
3. Toni ELIAS                   1’40.105
4. Sergio GADEA               1’40.399
5. Fonsi NIETO                 1’40.428
10. Andrea IANNONE         1’40.898
11. TALMÁCSI GÁBOR       1’40.926

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending