Csatlakozz hozzánk

Hírek

Szvoboda Bence ismét pontszerző a motokrossz-vb-n

A magyar fiú a csehországi Loketben egy 23. és egy 18. helyet szerzett az MX2-esek között.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Szöveg: Oxxo Energy
 Drink / Sárosi Brúnó Fotó: Sleider Viktor, Vogel Photo, Oxxo Energy Drink

Szvoboda Bence, az OXXO Energy Drink pilótája 3 világbajnoki pontot szerzett Loketben, a Cseh Nagydíjon az MX2-esek között. A magyar fiú egy 23. és egy 18. hellyel zárta a hétvégét.

A nyárhoz képest hűvös idő (18°C) és a gyakori esők ellenére rengeteg magyar szurkoló látogatott ki Loketbe, a motokrossz-világbajnokság csehországi fordulójára.

A magyar fiú már szombaton jól szerepelt, az első szabadedzésen a 17., a másodikon a 16. helyen végzett. Bence az időmérő versenyen bemutatta eddigi legjobb világbajnoki rajtját, hatodikként fordult az első kanyarban! Sajnos közvetlenül az időmérő előtt szakadó eső áztatta az amúgy kemény pályát, s mivel Bence motorját száraz körülményekre hangolták be, a jó rajt ellenére a saras, mély nyomos pályán hamar megelőzték őt a gyári pilóták. Ráadásul egy versenytársa elesett előtte, emiatt Bence is elcsúszott, de utána sikerült felvennie a saját ritmusát s végül a 18. pozícióban fejezte be a kvalifikációt.

A vasárnap délelőtti bemelegítésen ismét száraz, kemény volt a pálya, a csapat pedig a futóművet próbálta beállítani, mert Bence előző nap nem volt megelégedve vele. Mivel nem akart elfáradni, ezúttal csak lazán motorozott, szokta a pályát, ennek ellenére esett egy óriásit. Szerencsére megúszta zúzódásokkal, nem szenvedett komolyabb sérülést.

Az első verseny előtt ismét leszakadt az ég, a több mint tízezer néző esernyők alatt várta a rajtot, a pálya pedig újra saras és mély nyomos lett. Bence nem indult jól, huszadikként fordult az első kanyarban. Valaki elesett előtte, emiatt majdnem átbukott a földön fekvő motoron, majd néhány körrel később ő maga perecelt, így hamar a 30. hely környékén találta magát. Innen kezdett felzárkózni, de a felszáradó, egyre nyomosabb pályán csak szenvedett, ugyanis a futómű nagyon rosszul működött. Bence a futam után azt mondta, végig veszélyben érezte magát, még sosem motorozott ilyen körülmények között, legszívesebben kiállt volna, mert nem érezte biztonságosnak a versenyzést. Ennek ellenére derekasan küzdött, s bár ismét esett egy nagyot, végül bejött a 23. helyen.

A futam után Bence szólt a csapatnak, hogy ezzel a futóművel egy métert sem megy tovább. A vb-s teleszkópokat kicseréltette a sajátjaira, amiket még Magyarországon állítottak be Havasi Zoltánnal, kimondottan gödrös, mély nyomos pályára. A futóműcsere jó döntésnek bizonyult, Bence úgy érezte, mintha egy másik motoron ülne. A rajtot is jobban kapta el, mint az előző futamban, a 14. helyen fordult. Sajnos megint többször elestek előtte, s ezekből a szituációkból nem tudott jól kijönni, többen megelőzték: a 22. pozícióba esett vissza, de mindig sikerült továbbmennie. Amikor végre kitisztult előtte a pálya, el tudott kezdeni a saját tempójában motorozni és felzárkózott az előtte haladó versenyzőkre. Kívülről is látszott, hogy jól érzi magát a motoron, megtalálta a helyes íveket, szépen ugrotta az asztalokat, és tudott előzni. Mindehhez persze kellett a jó futómű.

Bence a futam végére a 18. helyig tudott felkapaszkodni, s ezzel újabb 3 világbajnoki pontot gyűjtött be. Az OXXO Energy Drink pilótája a verseny után boldogan nyilatkozott:Le a kalappal Havasi Zoli előtt, nagyon köszönöm neki, hogy ilyen jó futóművet csinált nekem! Az első futamban nagyon szenvedtem, veszélyben éreztem magam, de miután beraktuk a saját, Havasi-féle futóművet, már élveztem a motorozást, tudtam a saját tempómban haladni. Ha nem esnek el előttem folyamatosan, előrébb is végezhettem volna. Boldog vagyok, hogy ismét pontszerző helyen értem célba, és nagyon szépen köszönöm a közönségnek a biztatást! Rengeteg magyarral találkoztam itt a hétvégén, láttam a zászlókat verseny közben, és hajtottak a pálya széléről folyamatosan. Nagyon jólesett és pluszerőt adott, ezért hálás vagyok a közönségnek. Az OXXO Energy Drinknek pedig szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy idén többször is kijuthattam a világbajnokságra – remélem, hogy sikerült meghálálnom a belém vetett bizalmukat.”

Szvoboda Bence következő versenyére augusztus 14-én kerül sor, akkor a német ADAC MX Masters bajnokságban áll rajthoz Ried im Innkreis-ban.

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending