Connect with us
just1 mx
Suzuki

Hírek

Szőke Márk szinte ledarálta a jelenlegi MX krémjét

Az idei magyar motocross bajnokság utolsó fordulójának Kiskunlacháza adott otthont, s bár nagyon kevés versenyző indult, érdekes eredmény született.

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Mindenki tudja, hogy a magyar motocross már nem nevel legendákat. Ahova pénzt tolnak ott könnyű jobban teljesíteni, hiszen nincs is más dolguk, mint állandóan ezt a sportot gyakorolni.
De vajon mit tudnának ők egy nem megfelelő motoron produkálni?

Márk, aki már csak kedvtelésből jár crossversenyekre, jelenlegi enduro motorjával még most is tud meglepetéseket okozni a sport rajongóinak.

 „A crossversenyek még ennyi év után is lázba tudnak hozni. Élvezem a futamokat, a küzdelmet, s bár imádom az enduro versenyeket is – ráadásul sokkal barátságosabb is a légkör – a szívem egy része visszahúz a crosspályára.”

Bár Maci SHERCO SE FACTORY 450-es motorja sehol sincs a többmilliós csúcskategóriás KTM modellekhez képest, és már rég nem a cross a fő szakterülete, úgy tűnik még mindig odaver a crossosok közé.

 „Sajnos egy enduro motort nem lehet csak úgy átalakítani crossra, de nem magyarázkodtam, végig csináltam a versenyt, én vállaltam. A teleszkópot egyszerűen lehetetlenség komfortosra állítani, az ereje teljesen máshogy ad a talajnak, ezért lendületes íveket kerestem, mígnem defektet kapott a hátsó gumim, de ezzel együtt az első futamban harmadik helyre értem be. Bár a motor hatalmas terhelést kapott, és nem csúcskategóriás, legyen 6 órás enduro, vagy 1 órás motocross verseny, soha nem hagyott cserben sehol! Talán legközelebb még a dudát is rászerelem! :D „

A második futamban a második helyen végzett a jelenlegi profinak számító versenyzőket megelőzve, nem sok másodperc kellett volna, hogy bajnokká váljon. Így a verseny végén lazán, a tőle megszokott szerénységgel a dobogó második fokára lépett fel pacskerban az MX Open kategóriában. :)

De egy kicsit térjünk vissza arra a részre, hogy mért nincsenek legendák?
Mivel már itt is a technika diktálja az iramot, mint más szakágakban (pl MotoGP), szinte már csak az tud kitűnni, aki alatt a legjobb motor van. Hiába az ügyesség, hiába az elhivatottság, a gazdagok kinyírják a sportot, és a szegényebb ki merem mondani, százszor tehetségesebbek nem tudnak méltóan részt venni a versenyeken.

A motocross anno egy családias sport volt, aki ide tartozott mind tisztelte egymást, a versenyeken több ezer néző drukkolt a porban táncoló, harcoló motorosoknak. Ennek már több mint 40 éve.

Ma már nézők is alig vannak, s szeretet se sok.

Mért kell tönkre tenni egy tiszta küzdelmet, vagy ha valaki neadjisten jól vezeti és kiássa tisztességesen, kemény munkával a sárból a szakágat, miért kell eldobni? Érthetetlen dolgok ezek.

Tiszteleghetnénk a múltunk előtt azzal, hogy egy szebb jövőbe nézünk.

Fotó Zganics Attila

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending