Csatlakozz hozzánk
MPS SC Vintage

Hírek

Szigorúbb bírságok

A törvény lesújt a szabálytalankodókra. Lássuk, mit nem úszhatsz meg büntetlenül.

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Forrás: SHOX

2011. július 1-től megváltozott a közúti közlekedési szabályszegések bírságolási rendszere. Összességében szigorúbb lett a szankcionálás, bár néhol enyhítettek egy kicsit. Nézzük, mik a minket, motorosokat is érintő legfontosabb változások!

ENYHÍTÉS

Mostantól kezdve a bukósisak nélküli motorozás kikerül a közigazgatási eljárás köréből, és sima szabálysértésnek minősül. Ezt már „csak” maximum 30 000 Ft-tal büntetik, bár büntetőpontok járnak érte. Ez aztán az enyhítés!

SZIGORÍTÁS

Az ittas vezetés még szigorúbb elbírálás alá esik: 150 000 és 300 000 Ft (és 6-8 büntetőpont) között lehet a bírság, ha mámoros állapotban ülsz motorra. Továbbra is szankcionálnak bármilyen mértékű sebességtúllépést. Kismértékű gyorshajtás szabálysértésnek számít, ám 15-20 km/h-s sebességtúllépés fölött közigazgatási eljárás indul. Ha közlekedési lámpa vagy vasúti átjáró tilos jelzésén mész át és lefülelnek, 100 000 Ft-ot kell fizetned. Ha beleszaladsz a sárgába, akkor az intézkedő rendőr felelőssége eldönteni, hogy meg tudtál-e volna állni vagy sem. Minden kiszabott bírság befizetésére egységesen 15 napot adnak.

 

KI KAPJA A BÜNTETÉST?

Amennyiben szabálytalankodás miatt a helyszínen elkapnak, csak ellened indul eljárás, ha nem, akkor a jármű tulajdonosát veszik elő. Ennek fényében főleg azt érdemes fontolóra venned, hogy kinek adod kölcsön a motorodat, vagy egyáltalán kölcsönadod-e valakinek.

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés

Trending