Connect with us
just1 mx
Suzuki

Akciók

Szezám tárulj! Nyitható sisakok

Nyitott vagy zárt bukósisak? Aki nem tud dönteni, kösse össze a kellemeset a hasznossal és nézzen egy felnyitható kupak után.

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Nyitott vagy zárt bukósisak? Aki nem tud dönteni, kösse össze a kellemeset a hasznossal és nézzen egy felnyitható kupak után.

Gondolom arról kár beszélgetni, hogy a bukósisak azon felül, hogy kötelező, a motoros egyik testrészeként kezelendő. A testrészeinket pedig általában mindig magunkkal visszük, ne tegyünk máshogy a sisakunkkal sem. Persze sok “okos” Amerikából származó videót látni, ahol vagánynak számít csupasz fejjel hasítani a menetszelet, de ezeken a képsorokon általában tisztán látszik az is, hogy a motoroknak kivétel nélkül több eszük van, mint vezetőinek.


Mi mindenre jó egy “flipáp”.

Ha eljutottunk hát oda, hogy bukósisak, sokakban felmerül a kérdés, hogy milyet is: nyitottat, zártat vagy felnyithatót. A legjobb megoldás természetesen a zárt sisak, de kényelmi szempontokból nem mindenki szereti. A nyitott fejfedő pedig köztudottan csak fél megoldás, hiszen a komfort, a lazaság fontosabb szerepet játszik, mint a védelem. Állvédő nélküli sisakban egy szerencsétlen esésnél hamar elfelejthejük, milyen is jó ízűen beleharapni egy friss almába. Az én berögződésem éppen ezért az, hogy a nyitott bukót ne vegyük számításba. Ha írtózunk a bezártságtól, inkább válasszunk egy felnyitható sisakot.


Nyitható sisakban, napellenzőn átnézve színes fánkot enni jó.

Ezek a bukók alapvetően zártak, de egy -jó esetben- egyszerű mozdulattal nyitottá varázsolhatóak. Praktikus tulajdonság, hiszen számos szituációban jól jön ez az áll felhajtós trükk. Például benzinkúton fizetésnél vagy a nagyon lassan átszelhető dugókban még a zárt fanatikusoknak is szerethető a cucc. További funkcióként bármikor tudunk megállás nélkül levegőzni, a fentebbi kép szerint fánkot enni is tökéletes megoldás vagy akár át tudunk érthetően kiabálni valami szépet a szomszéd autóba. A biztonság kedvéért azonban mindig legyen lezárva a sisak. Már csak azért is, mert felnyitott állapotban a sebesség növekedtével egyre nagyobb turbulenciát okoz az állrész. Olyan ez, mintha vitorlát tennénk a fejünkre, aztán csodálkoznánk, hogy a menetszél leakarja tépni a fejünk. Összeségében mégis nagyon jó megoldás a felnyitható sisak. Gyakorlatilag egy áráért kettőt kapunk és talán épp ezért ez az árukon is megmutatkozik. Viszont majdnem mindegyikben kivehető, mosható bélés van, és a lehajtható sötét plexi is sok esetben széria tartozék.

A következőkben összeszedtem azon szempontokat, amik szerint vizsgálódjatok, ha szeretnétek beszerezni egyet. Utána pedig lássuk a lehetőségeket.

Merevség: Miután két fő részből áll a sisak, nehéz olyan masszivitást elérni, mint zárt társaiknak. Mégis a legtöbb gyártó már nagyon közel áll az igazsághoz, nyugodtan rábízhatjuk magunkat.

Záró szerkezet: Itt áll vagy bukik minden. Jól záródónak, könnyen nyithatónak és akadálymentes mechanizmusnak kell lennie. Nem jó ha két kézzel kell kinyitni, de az sem jó, ha túl egyszerűen nyílik. Jó feladvány, ugye?

Súly: A nehezebb bukó olyan, mint a nehezebb felni, mindkettő hatványozott tömegnek számít. Utóbbi plusz súlyát a motornak kell leküzdenie, előbbivel a motoros feje terhelődik. Utóbbi talán kínosabb. Nyitható sisaknál a zárszerkezet jelentősen növeli a súlyt, de legalább van miben versenyeznie a gyártóknak.

Kényelem: Nem elég ha a bukó zárt állapotban fogja a fejünk, nyitott üzemmódban is jónak kell lennie. Elvégre erre találták ki. Ezen felül a belső kialakítás is döntö jelentőségű. Egyrészt a belső anyagra gondolok, másrészt az arcpárnák formájára. Mindenkinek más alakú a feje, így igazából nem lehet egzaktul megmondani, hogy melyik sisak jó vagy rossz ebből a szempontból. Mindenképp próbáljunk fel többet. Hiába a legdrágább tetszik, lehet, hogy egy olcsóbb sisak sokkal jobban fogja a fejünk, kényelmesebb és így összeségében talán nagyobb védelmet is ad.

Szellőzés: Fontos, hogy jól szellőzzön a sisakunk, de azért túlzásokba nem szabad esni. Mindig legyen választásunk, hogy mennyire akarjuk az arcunkba érezni a menetszelet és egy igazán jó bukó tudja ezt.

Záró csat: A hagyományos csatos és a dupla D-gyűrűs zár mellett kezd elterjedté válni a fogas, ún. gyors csatszerkezet. Hogy melyik a legjobb? Szerintem még mindig a D-gyűrűs, hiszen abban nincs mechanika, de a gyors zár is meggyőző. Válogassunk a kettő közül, ha lehet.

Plexi: Mi motorosok, a plexin keresztül látjuk a világot, szóval fontos, hogy mire képes. Jó pár csúf dolog van, amivel meg kell küzdenie, mint például a karcok, a párásodás, a rugalmasság, a torzítás mentesség, UV sugárzás.

Kiegészítők: Fontos ez is, hiszen a komfortért és a “minden egyben” elvért sokan szívesen nyitogatják a pénztárcájukat. Na persze az sem mellékes, hogy ha lesérül a bukó valamieyik alkatrésze, be lehet-e szerezni egy újat. A kiegészítők közül kiemelendő a több színű plexi, a beépített, lehajtható napszemüveg, állvédő, a cserélhető, kivehető és mosható bélés, beépíthető kihangosító szett, az orrvédő.

Homologizáció: Fontos ez is, hisz az erre hivatott szervezetek minden egyes sisakot vallatóba visznek, mielőtt forgalomba kerülne. Ezáltal tudjuk, hogy nem a jó szerencsén múlik a választásunk, már ami a védelmet illeti. Az EU-ban ezt ECE2205-nek hívják, de országonként lehet más, például Németországban E1, a franciáknál E2 vagy spanyolhonban E9.

Ár: Itt a felsorolásban most az utolsó helyen szerepel, de valljuk be őszintén, majdnem mindegyikünknél az első szempont egyike. Azért nem mindegy, hogy a pénzünkért mit kapunk, de ne törekedjünk a legolcsóbbra. Tudjátok, olcsó húsnak híg a leve. Viszont nem minden arany, ami fénylik.

LS2 DELTA

Jobb tisztázni az elején, az LS2 név alatt kínai gyártású bukók futnak, de a cég központja ettől függetlenül Spanyolország. Az 1989 óta piacon lévő gyár meglepően jó portékákat árul. Egy-két számot megosztanék: 270.000Nm-en folyik a gyártás, évi 2.500.000 darabbal, 100 fejlesztő és tervező mérnök irányításával, 2300 munkással a világ egyik legmodernebb gyártósorán. Ezen kívül, a kínaiság egyetlen egy dologban jelenik meg csupán, még pedig az árában. Többek közt felnyitható, divatos szóval élve flip-up sisak is szerepel az LS2 bukósisak katalógusában, mely a Delta névre hallgat. Gyakorlatilag mindent tud, egyedül a kihangosításra nem gondoltak a tervezők. Annyi baj legyen, az anyagszerkezet, a bélés, a szellőzés, a plexi és a beépített napszemüveg, az egy újjal nyitható mechanika, a gyorskioldós csat, mind-mind szuper. És, ami fontos, a Földön létező összes homológ szabálynak megfelel. Külön jó pont, hogy extraként csomóféle színezett plexit rendelhetünk. Mindent figyelembe véve, teljes mellszélességgel állíthatom, az LS2 felnyithatója rendelkezik a legjobb ár-érték aránnyal a piacon.

Ár: 35.900 Ft
Súly: 1.550 g
Méretek: XS-XXL
Színek: fehér, szürke, fekete

NOLAN N103

A moduláris sikakok között talán az olasz Nolan bukói a legnépszerűbbek és legösszetettebbek. Több is van belőlük (N100, N102), de az N103-as a legtutibb. A külső anyagszerkezet LEXAN-ból van, ugyanabból, amiből a plexik is készülnek. Nagyon rugalmas, így nagyon jó energiaelnyelő tulajdonságai vannak, emellett pedig szinte törhetetlen. A sisak mindennel rendelkezik, amivel csak lehet a lehajtható sötét plexitől a bombabiztos zárszerkezetig. Sőt, előre kiképezték a helyét az N-Com kihangosító rendszernek, melyre én még sosem hallottam panaszt, pedig jó párral találkoztam. Sokféle fényezésben és színben megtalálható, ha a pénz nem számít, talán a legjobb választás.

Ár: 78.500 Ft-tól (a fényezés pénz, és ez a Nolannél is így van)
Súly: 1.850 g
Méretek: XS-XXL
Színek: ezüst, fekete és szürke
+info: www.nolan.it; www.euromotor.hu

AGV LONGWAY

Az AGV-vel mostaniban Rossi fején találkozhatunk legsűrűbben, de remélem ez nem jelenti azt senkinek sem, hogy az AGV sportbukókra specializálódott. Mert nem! Teljesen nyitott, zárt utcai és persze felnyitható sisakja is van az olasz cégnek. A moduláris fejfedőjük a Longway névre hallgat. Fejemre húzva, meglepően tapasztaltam, hogy felnyitva is milyen jól fogja a fejem. Abszolút nem érezni a biztonság hiányát, lehajtva pedig pláne nem. Kicsit az állrész közel volt a számhoz, de szerintem én vagyok gyári hibás. A zárszerekezet egy gombbal, így egy ujjal használandó. Könnyen jár, nem akad és igen egyszerű. A gomb persze jól el van rejtve, véletlenül nem tud kinyílni. A plexi és a mechanika jónak tűnik, ráadásul kapunk le-fel hajtogatható, külső napszemüveget is. A bélés kivehető és mos(at)ható, amúgy pedig kényelmese, jó viselet. A csatja hagyományos, ez az egyedül, amit lecserélnék, de egyébként hibátlan a bukósisak. Kicsit recseg-ropog, ha oldalról nyomogatjuk, de nem kell nyomkodni, nem arra való. Ár-érték arányban kitűnő, vegyük számításba, ha flip-up-ot akarunk.

Ár: 47.900 Ft
Súly: 1.730 g
Méretek: XS-XXL
Színek: fehér, szürke, fekete
+info: www.agv.com; www.shox.hu

SCHUBERTH C2

Le se tagadhatja, hogy német, de hát hogy is tehetné, ha mindenki ismeri. A Forma1-ben is népszerű és persze a motorosok között is. Német, tehát a legjobbak közül való. A Schubert fixa ideálja a csendesség és a C2-es 86,5dB-elt produkál 100km/h-nál. Ennél már csak a BMW sisakja (86dB) halkabb kicsit, illetve az új C3-as Schubert (84dB). A csat két irányban rögzített (a másik rögzítési pont a sisak hátulján van, hogy ne tudjon a pánt előre elmozogni) és dupla D-gyűrűs, tehát abszolút etalon. Pozitív még, hogy gondoltak a szemüvegesekre is, így az okkupáré szára kényelmesen befér a bukóba.

Ár: 114.500 Ft-tól
Súly: 1710 g
Méretek: XS-XXL
Színek: 13 féle színben (ebből 6 egyszínű)
+info: www.schuberth.com; www.euromotor.hu

SHOEI MULTITEC

A japán Shoei-t nem hiszem, hogy bárkinek is be kéne mutatni. A világ legjobb sisakjai között jegyzik, általában az Arai-val egy lapon. A Multitec egy különleges, egyedi anyagokat felvonultató, alapvetően üvegszálas sisak. A biztonságot növeli a dupla D-gyűrűs csat és az igen széles látószöget nyújtó, párásodás és a teljes mértékben torzítás mentes plexi. Ha minden igaz, a bukó mellé kapunk egy progresszívan sötétedő plexit és egy zajcsökkentő szettet is. A súlyára sem lehet panaszunk, kicsivel haladja csak meg a 1,5kg-ot.

Ár: 113.200 Ft-tól
Súly: 1.590 g
Méretek: XXS-XXL
Színek: piros, kék, fehér, fekete, ezüst, antracit, gyöngyház
+info: www.shoei-europe.com; www.imet.hu

SHARK EVOLINE

A Shark nyitható sisakjánál a funkció nagyon komoly szerepet kapott. Gondolok itt arra, hogy az ember konok, és úgy is közlekedni fog a sisakkal nyitott állapotban is. Már pedig ilyenkor a legtöbb nyitható sisak, a felhajtott állrész miatt olyan, mint egy vitorla. Ráadásul a magasra került súlypont miatt kellemetlenebb viselet. A Shark állrésze teljesen a tarkó mögé hajtható, mely teljesen igazodik a sisak vonalához. Így megmarad az áramvonalasság és a súlyponttal se lesz problémánk. A zárszerkezet, ami ezt a trükköt végre hajtja, rozsdamentes acélból készült. A bukósisakra 5 év garanciát vállal a gyár, ami ígéretesnek tűnik. Természetesen a bélés kivehető, mosható, fel-le hajtható napszemüvegünk van, a szellőzés tökéletes és a zajtól sem fogunk megőrülni. Egyedül a súlya problémás, majdnem 2kg.

Ár: 89.900 Ft
Súly: 1.900 g
Méretek: XS-XL
Színek: 7 színben
+info: www.shark-evoline.com; www.yamahacity.hu

AIROH MATHISSE COLOUR

Neve ellenére az Airoh nem japán, hanem olasz gyártó. Európában sokan ismerik és szeretik, hiszen igen kedvező árával és igazán széles palettájával minden motorosnak kínál kupakot. Sőt még gyerekeknek is találunk „Ajró” sisakot, ami nagy szó. A sisak formája elég modern, el tudnám képzelni a 2010-es SWAT kommandósok széria felszereléseként. Ami miatt ez biztos nem következik be, hogy a zárszerkezet elég egyszerűnek tűnik, így egy komolyabb ütést nem biztos, hogy átvészel. Persze ez nem azt jelenti, hogy közben nem védi meg gazdája fejét, hiszen az EU-s szabványt abszolút teljesíti. Nem tudnék igazán mit kiemelni a Mathisse-szal kapcsolatban, így a piacon valahol alul középre tudnám belőni. Azoknak jó választás, akik még egy elfogadható minőségű, de nagyon olcsó flip-upot keresnek. Viszont az olcsóságnak van némi ára, így készüljünk fel rá, hogy a plexi párásodik, a mechanika néha nehezen jár, és a szélzaj fogalmát is meg fogjuk ismerni, ha esetleg eddig nem tudtuk volna, mit jelent. Jó pont viszont, hogy a plexi karcálló, a belseje pedig kivehető és így persze mosható. Magától sajnos ez sem mosódik ki.

Ár: 35.990 Ft (akciósan láttam 25.200 Ft-ért is)
Súly: 1480g
Méretek: XS-XL
Színek: fekete, ezüst-fekete, személyre szabott
+info: www.airoh.hu

GIVI X.01

A felsorolt buksik közül a Givi-é egy kicsit kakukktojás. Igazándiból nem is felnyitható, de mégis betettük, mert megér egy misét az X.01. Az ő trükkje a következő: két féle állrészt kapunk hozzá: egy nyári krossz szerűt és egy hagyományos zárt, egy ponton szellőzőset. Így gyakorlatilag nem is kettő hanem három bukónk van egyszerre, mivel ha akarjuk szabadon is hagyhatjuk az állunk (még mindig nem ajánlom). Ezen kívűl a fejtető szellőzővel is lehet variálni egy ki-be rakható takaró elemmel. Amúgy kapunk még beépített napszemüveget, kivehető-mosható bélést és egy elég egyedi formavilágot. Ráadásul könnyű is, hiszen kicsit kevesebb mint 1,5 kg.

Ár: 87.200 Ft
Súly: 1.490 g
Méretek: XS-XL
Színek: fekete és ezüst
+info: www.xzero1.com; www.shox.hu

BMW SYSTEM 5

Az első felnyílós BMW sisakok 1981-ben jelentek meg és azóta közel 1millió darab fogyott belőlük. Ahogy a BMW márkánál lenni szokott, ez a sisak az egyik legkifinomultabb a piacon. Különös gondot fordítottak az aerodinamikára és még jobban odafigyeltek az aeroakusztikára (magyarul csendességre). A felnyíló sisakok közül talán a BMW bukója a leghalkabb, 100km/h-nál 86dB hangerőt produkál. Fontos ez, hiszen a sisakot teljes mértékben előkészítették egy extraként megvásárolható bluetooth kommunikációs szettre (navigáció esetében a Garmint szereti), ami szerintem még a NASA-val is képes kapcsolatot teremteni. A külső héjszerkezet egy ún. duroplasztikus (hőre keményedő) anyagból készült, mely karbon-kevlár szálakból és üveg szállal erősített műanyagból áll. Ezen felül még 6 polisztirol réteg szavatolja a kívánt energiaelnyelő képességet. A sisakbelső pedig 8 külön álló részből, melyek nagy része DuPont Coolmax anyagból készültek.

Ár: 130.000 Ft
Súly: 1.690g
Méretek: XS-XL
Színek: kék, ezüst fehér, magnézium színű, fekete (matt és fényes), három színű (tricolor), ezüst és piros
+info: http://bmw-motorkerekpar.hu

CABERG RHYNO

Félre értés ne essék, ez sem kommandós sisak, bár kétségtelen, hogy leginkább Dred bírót alakító Stalone fején mutatna a legjobban. Az olasz Caberget sokan szeretik, na hát persze, hogy azért, mert vékonyan fogott a filcük az árcédulán. A Rhyno ebben a tekintetben hasonló az Airoh-hoz, talán egy picivel jobb csak. Szériaként kapunk egy kívülről állítható sötét plexit, mely 98%-ban szűri az UV-t (vigyázat, egyetemistáknak utó vizsga ellen nem hatásos). A szellőzése korrekt, a belseje kivehető és mosogatható. A csat gyors záras, ez jó pont. A külső héj policarbon, mely nem földön kívüli technika, de az ECE2205-öt teljesíti. A Caberg egy kis plusz pénzért kínál egy másik felnyithatót is, aminek az állrészét teljesen le tudjuk műteni, jet (nyitott) sisakot kreálva ezzel. Tudjátok, nem ajánlom!

Ár: 39.900 Ft
Súly: 1.776 g
Méretek: XS-XL
Színek: fényes ezüst, matt fekete, fényes fekete
+info: www.caberg-helm.com; www.motoroazis.hu

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending