Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Suzuki VIP tréning 2009.

Suzuki vásárlás után irány a Hungaroring!

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Aki 2009. március 11. és 2009. július 31. között vásárol új Suzuki motorkerékpárt, az ez év október 15-ig díjmentesen vehet részt az egynapos Suzuki VIP tréning elnevésű biztonságtechnikai képzésen a Hungaroringen. Ott az Erste Motoros Akadémia oktatói segítségével biztonságos körülmények között ismerkedhettek meg az új kedvenccel és annak kezelésével.

A Motoros Akadémia 2001 óta tart vezetéstechnikai kurzusokat. Mindeddig több mint 5000-en végezték el a tanfolyamot. A képzés 3 szintből áll, amelyek közül most az első szinten vett részt Kun Zoli a programozónk.

Így történik egy VIP tréning a meglátásai szerint.

A nap egy rövid bemutatkozással és a pályahasználat elméleti oktatásával indult, majd 25 perc pályamotorozás vette kezdetét. A pályán oktató-felvezetőkkel köröztünk, akik megmutatták, mik az ideális ívek a Ringen. Mivel itt a hangsúly a biztonságon van ezért csúcsidőket nem mentünk a pályán, de kedvcsinálónak és a kanyarvételi technika elsajátításához kiváló lehetőség.

A második etap előtt elméleti vezetéstechnikai előadást hallgathatunk meg a közutak legfontosabb egységeiről, illetve azoknak a motorkerékpárral való közlekedést befolyásoló hatásairól. Aztán megint 25 perc pályázás következett, de már picivel magasabb tempóban.

A délelőtti elméleti oktatás zárásaként a fékezésről, a sebességváltásról és a kanyarodásról esett szó. A 3. és egyben utolsó pályamotorozás után megnéztük mit is kell majd a tesztpályán gyakorolni.

Ebéd után átgurultunk a tanpályára ahol először a hátsó fék használatát gyakorolhattuk. Mivel mindenkit külön figyeltek az oktatók, így személyre szabott instrukciók alapján futhattunk neki újra és újra a gyakorlatoknak egészen addig, amíg az nem ment tökéletesen.

A következő gyakorlat az első fék kezelés, majd pedig az első- és hátsó fék együttes használata volt. A tanfolyam végén a fékezés finomítása volt a cél azaz, hogy úgy próbáljunk lassítani majd megállni, hogy a kerekek ne blokkoljanak és a teleszkóp se rúgjon vissza.

Ezek elég alapvető ismeretek és sokan gondolhatjátok úgy, hogy „Óóó ez nekem már rutinból megy!”, de ha elmentek a képzésre hamar kiderülhet, hogy nem feltétlenül jó az, amit és ahogyan csináltok. Egy-egy gyakorlat helyes végrehajtásához bizony párszor neki kellett futnia mindenkinek pedig voltunk páran olyanok is, akik már régóta motoroznak.

Mindent egybevetve igazán kellemesnek, de legfőképpen hasznosnak találtam a Suzuki VIP tréninget. Remélem lesz lehetőségem majd elvégezni a többi szintet is! Aki Erste finanszírozással veszi meg kétkerekűjét annak jó hír, hogy az részt vehet egy ilyen kurzuson, tehát a Suzukisok –típustól függetlenül- akár két szintet is el tudnak végezni méghozzá teljesen ingyen! Szerintem kár lenne kihagyni, hiszen tanulni sosem késő és sohasem hasztalan!

 

{gallery}/Kunci/suzuki_vip{/gallery}

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending