Connect with us
Suzuki

Tesztek

Suzuki SIXteen – a tartósteszt vége (videós teszt)

Zárásul egy videós teszt az UX125-ről: milyen volt a Suzuki robogója egy szezonon át?

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Videó: Pásztor Tamás, Tóth Zoltán, KT

Lassan vége az évnek, a motoros szezont már hetek óta befagyasztotta az időjárás, tartósteszt Suzuki SIXteen robogónk is már jó ideje visszatért az importőr garázsába. Még a fájdalmas visszavitel előtt kölcsönadtuk egy karikára az autómániás srácoknak a gépet: jöjjön most – egyfajta összefoglalásképp – egy videós teszt az (egyik) idei hosszú távú bringánkról.

Az UX125-be majdnem négyezer kilométert csavartunk bele „szebb időkben”, ezalatt bőven fény derült a kis Suzuki erényeire, és kevéske gyengéjére. Azt már a legelején sejtettük, hogy megbízhatósági probléma nem lesz vele – és persze nem is volt. Kiegyensúlyozottan tette a dolgát, mind a fék, mind a futómű, mind a blokk terén. A nagy nyári 125-ös robogó összehasonlítóban is szépen szerepelt, ekkor tűnt fel például, hogy egy árnyalattal erősebb a konkurenciával – de az is, hogy éppen ennyivel többet is eszik.

A kombinált fék hozza a kategória szintjét, egy pillanat alatt megállítja a SIXteent, a futómű pedig – a Tizenhatos kerekekkel együttműködve – a pesti aknamezőkön sem hagyott cserben soha. Ahogy az egész robesz sem, egyedüli kellemetlenségként az olykor indokolatlanul megemelkedő alapjárat szolgált, de ez is elmúlt, „mint az előgyújtás”. Ennél nagyobb gondot okozott olykor a kategóriához képest alulméretezett ülés alatt tároló: kis túlzással egy motorzárral megtelik, sisakról szó sem lehet. Viszont egy hátsó doboz könnyen könnyít a problémán, a TM Túrán csatlakozott kollégának volt is az övén (lásd a lenti képeken). Tóth Zoli kolléga kiemeli a videóban, hogy nem tudja talppal támasztani magát fékezés közben, ami igazából csak akkor tűnt fel, ha a másik idei tartós gépről, a PCX-ről ültünk át rá.

A SIXteen első gumijának mérete 100/80-16 a hátsóé  pedig 120/80-16. Az UX125-re a Bridgestone elölre és hátulra a H 01 BE-t ajánlja.

Az ötezer kilométernél esedékes második olajcserére már sajnos nem mi vittük a vasat, de ez a táv is bőven megmutatta, hogy nem vásárol zsákbamacskát, aki a SIXteen mellett teszi le a voksát. Az említett túrán csatlakozott tulajdonos is elégedett volt vele – ő is ment vele annyit, mint mi. Én is szerettem, még városon kívül, akár két személlyel is! A városban kompakt mérete és relatíve rugalmassága miatt sietős, azon kívül pedig kellemesen nézelődős, kényelmes nyereggel, jó tükrökkel, jól olvasható (bár meglehetősen ódivatú) műszerfallal és rendes lámpával/refivel.

Akármilyen harmatosnak tűnik egy ilyen gépezet, bőven jobb időket futottam vele az iroda-KakucsRing távokon, mintha kocsival próbálkoztam volna! Simán tudja a személyautós 90-100-as utazót az 5-ösön (a vége 110), a városi szakaszt pedig gondolom nem kell részletezni. A formája olyan amilyen, nem mondom, hogy szerelem volt első látásra (mert semmi extrát nem nyújt), inkább a hétköznapok hasznos szolgálatai során szerettem meg. Olyannyira, hogy többszöri időpont-módosítás után voltam csak hajlandó visszaadni – mintha a fogamat húzták volna :) A Tizenhatos családtag lett, minden további nélkül csinálnék most is neki helyet a garázsban…
Zárásképpen pedig lássuk, mit szólt hozzá az Autómánia csapata. Hogy a végéről kezdjük, annyit elárulok, hogy a műsor motoros szakértője, Totti is “szívesen elfurikázna vele” ;)

A tartós-SIXteen az Autómániában

A nagymotorok mellett egyes robogók is olcsóbbak lettek


A tartósteszt motor (balra) “univerzális” formáját a színe sem dobta fel (bár a barna markolat és nyereg különleges volt), ellenben a jobb oldali mélykék (a fekete felnikkel) sokkal mutatósabb. Arról nem is beszélve, hogy az azon látható hátsó doboz jól jött volna nekünk is… A kolléga könnyen megoldotta vele a kicsi tárolóhely problémáját


További tartósteszt tapasztalatokat és utasvéleményt a 3.000 kilométeres tesztben olvashatsz


A technikai információkat a Suzuki weboldalán találod

Suzuki SIXteen 125 (UX125)

Előnyök és hátrányok
  • Viszonylag erős és rugalmas blokk
  • Kiegyensúlyozott futómű és fék
  • Kényelmes üléspozíció, könnyű kezelhetőség
  • Kicsi ülés alatti tároló
  • Ódivatú műszerfal
  • Oldalsztender hiánya
Norbi másodvéleménye

A 125-ös robogótesztben Gyulai Zsolt, a robogók nagy ismerője segítette munkánkat, ez alkalommal pedig másik robogó-szakértőnket, Kovács Norbertet kérdeztük a SIXteenről. Norbi sokféle robesz gazdája volt már, a futárrobogóktól az ingázó gépeken át egészen a stunt-vasakig. Jelenleg Németországban egy Piaggio Libertyt használ, de ahogy a szavaiból kivesszük, szívesen hajtaná kinn a kis Suzukit is…

Külföldi munkavállalásom során először jöttem haza nyaralni, és már vártam a “16-ossal” való találkát. Különösen azért, mert erre, egy németországi kisvárosban, ahol dolgozom, rengetegen használják a közlekedés eme olcsó és praktikus módját, télen(!) is. Szerintem ezt a modellt oda találták ki. Mikor hazaértem, több 125-ös is várt a garázsban, és bevallom, először a RIZS-re (Yamaha R125… – a szerk.) pattantam rá 132 nap kihagyás után… A Sixteennel első utunk nem (csak) a helyi presszóba vezetett, rögtön befogtuk két személlyel egy Kakucs-BP útra.

Ami rögtön meglepő volt, hogy jobban elindult és nyomatékosabban adta le azt a tizenhárom lóerős erejét, mint a már említett Yamaha R125. Persze az váltós, ez meg autumata, de mégis egy határozott pozítívumként tudnám említeni a menetteljesítményét. Plusz a nagy kerekek nagyobb biztonságot is adnak, mint kisebb felniméretű vetélytársai.

Sajnos nem tudtunk sokat együtt menni, mégis egy szép (mert nem mondhatni rá, hogy csúnya), pénztárcabarát és mindenben partner kis géppel ismerkedtem meg. Pár apróság, ami nem igazán felelt meg nekem: kis bukósisaktartó, világítás hiánya ebben, a fék megszokást igényelt volna télen, ha ide most ezt a modellt választanám. Mert választanám a felsorolt apróságok hiányával is – esetleg ha még 100 cm3-rel több lenne benne… /KN#07


Párosan szép az élet… A Suzuki UX125 két személlyel is boldogul, motorerőre és méretre is
EBC ajánló

Az EBC Brakes a gyárival azonos vagy esetenként jobb minőségű (lásd a tesztekben), de mégis olcsóbb megoldásokat kínál a motorosoknak (is) – a motoros termékekért katt IDE

Ha a Tesztmotor.hu cikkei segítettek a felszerelések és motorkerékpárok kiválasztásában, akkor a kérünk benneteket, hogy a vásárlásnál tegyetek erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatjátok a Tesztmotor.hu működését. Köszönjük!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending