Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Suzuki Hayabusa 2008 Kunmadarason (Videóval)

Hová máshová is vihettük volna az új Hayabusát, mint a gyorsulási versenyek helyszínére?

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Itt lehet kipróbálni igazán, hogy is gyorsul egy ilyen 1300 köbcentis izompacsirta! Bemelegítés után már alig vártam, hogy odaállhassak ahhoz a rajtvonalhoz, ahol már több millió lóerőt engedtek a régi reptér betonjára.

Kunmadaras mindig különleges helyszíne a gyorsulási versenyeknek, mert ennyi nézőt egyetlen motorsport esemény sem tud maga mellé csábítani, mint a Hadnagy Józsi vezette Kunmadarasi rendezvények.

Amikor a hűtővíz elérte a 80 fokot, én odagurultam a rajtvonalhoz, ahol az INSTAR Films csapata indított az egyszemélyes csörtémre. Kedvcsinálónak nézzétek meg az itt készült videót!

Hayabusa Kunmadarason

Még sosem motoroztam itt, mert inkább kanyarcentrikus vagyok és ezért jobban szeretem a ringjeinken koptatni a gumikat, de ez a 2008-as Suzuki elég mély hatást gyakorolt rám ezen a pályán, ahol meg tudja mutatni azt, amire igazán való.

0-ról 300-ra 16 másodpercre volt szüksége. Ott a kilométeróra határolója nem engedi tovább menni a mutatót, csak a fordulatszámmérőről olvashatjuk le, hogy még nincs megállás, mert még 500 fordulattal följebb ment a mutatója. Ez az 500 fordulat még további 13-15 km/h emelkedést jelent, tehát a végsebesség a saját órája szerint 315 körül kell, hogy legyen.
De a Hayabusa nem csak erről szól, hanem a hosszú túrákról is, ahová még inkább alkalmasabb, egy hozzáértő kifinomult kézmozdulatokkal rendelkező vezetővel. Főleg lehiggadt motorosoknak szól ez a Suzuki, mert nem könnyű észrevenni rajta, hogy már 200 fölött megy vele az ember, annyira könnyedén, szinte menetszéltől mentesen lehet vele motorozni.

A legenda újjászületett!

Az 1999-es bemutató óta a GSX-R 1300 R Hayabusa most újult meg igazán. A Suzuki tavaly nyáron, Rómában mutatta be a 2008-as Hayabusát. A felfrissített változat most jóval többet nyújt a motorhatékonyság, a könnyed kezelhetőség, a forgatónyomaték, a súlyelosztás és a károsanyag-kibocsátás tekintetében a régi modellnél.
A motor még jobb légellenállási mutatókkal rendelkezik, a szélvédelem is fejlődött, a finomított vonalak pedig még áramvonalasabbá tették.

A legújabb digitális üzemanyag befecskendező és motorvezérlő rendszere, valamint a háromszintű, választható motorbeállítás is segít abban, hogy mindenki megtalálja az útviszonyoknak és a képességeinek legmegfelelôbb stílust.
A hatást a továbbfejlesztett első fékek és a finomított első és hátsó felfüggesztés teszi tökéletessé.

HAYABUSA
A kiváló légellenállású motort egy olyan japán sólyomról nevezték el, mely hihetetlen könnyedséggel repül át a legnagyobb viharon is.

 

Az alacsony szélvédő plexi mögött úgy lehet elbújni, hogy 300-nál sem lehet érezni szinte semmit a hatalmas menetszéltől. Eredetileg egy kamera is volt a sisakomra rögzítve, ami addig volt ott, amíg ki nem néztem a plexi mögül. Ahogy kiemeltem a fejem onnan, egyből elrepült és a darabjait 200 méteres körzetben találtuk meg.
Nem tudok róla semi rosszat mondani, merthogy szép is és kényelmes is, talán csak ez a szürke szín jellegtelen egy kicsit, de van a kínálatban idén elég szín, amiből lehet választani.

A műszerfal 4 analóg órából és egy digitalis kijelzőből áll, ami meglehetősen sok információval szolgál.
Miért lett ilyen a hátulja? Mert ezzel a formával érték el a legkisebb légellenállást.

AERODINAMIKA
 
A Hayabusa mindig is arról volt híres, hogy ritkaságszámba menôen jó légellenállási mutatókkal rendelkezik. A motor kimunkált vonalai azonban nem csupán elméletben születnek meg, hanem egy olyan összehangolt design-munka keretében, mely azon az ésszerű tényen alapszik, hogy a motort jól vezethetôvé kell tenni. Ennek érdekében a szélcsatornában végzett tesztek azt eredményezték, hogy a vezetô körüli légáramlás normál üléspozícióban és a a plexi mögé bebújás esetén is kiváló. Az orr-rész némileg szélesebb lett, a plexi pedig 15 mm-rel megemelkedett, mellyel csökken a motorosra nehezedő nyomás. Megváltozott a plexi felsô vonalvezetése is. A vonalvezetés változása az üzemanyagtartályon is észrevehetô, kicsit laposabb lett, hogy a vezetô jobban rá tudjon dôlni. Az orr-részbe ágyazott indexek erőteljességét is finomították, így jobban követik a motor vonalát. A hátsó indexek egy áramvonalas, kivételes formájú kiszélesedésen helyezkednek el, abba beépítve, melynek formája egy repülôgép hátsó részére emlékeztet. A motor apróbb részeinek igen finom kidolgozása a régi Yoroi-Kabuto pajzskészítô művészetre emlékeztetnek, melynek jellegzetessége volt a legapróbb részletek finom megmunkáltsága. A Yoroi-Kabuto is használta a sólymot, a japán kultúra egyik leggyakrabban használt alakját, mely a Hayabusát is ihlette és amely azóta híressé tette a motort.
Motor/váltó: 5 pont

Megnövelt teljesítmény és nyomaték. A hengerűrtartalom mostantól 1340 köbcenti. A sűrítés a dugattyú átalakítása miatt 11,5-ről 12,5-re emelkedett. A lóerőt hagyjuk. Sok. Nem számít, mennyi, viszont az, hogy hogyan adja le, az számít. Nagyon jól kontrolálható minden egyes kilowatt, amit a 4 hengeres, 16 szelepes blokk termel.
A váltó az egyik legjobb váltó, amivel eddig valaha is dolgom volt. Kicsi úton is precízen és halkan kapcsolható.

Nagyon nem mennék bele most a technika részletekbe, de nagyon sok minden megújult ezen a 2008-as paripán. A gyári anyagot a www.suzuki-motor.hu –n elolvashatjátok.

Fék:

Az előző modellhez képest könnyebb lett a fékrendszer, ami csökkenti a rugózatlan tömeget, de ennek ellenére ez sokkal jobban emészti fel a hatalmas sebességet. Mostantól könnyített 310 mm-es féktárcsák vannak elöl, a 320-asok helyett, viszont a vastagsága 5 mm-ről 5,5 mm-re nőtt.

A 260mm-es féktárcsával rendelkező hátsót is érdemes használni, mert nem csak dísznek van rajta.
Összességében nagyon jó a fékhatás, de ha baj van, akkor még ezek sem tudják hirtelen megállítani. Úgyhogy arra bíztatnék mindenkit, hogy csak ésszel közlekedjen egy ilyen “Top Gun”-nal! Ezt a kifejezést nemsokára megmagyarázzuk az RTL Klubon az “Autómánia” című műsorban.

Váz/Futómű:

Tökéletes összhang. Ez a két szó jellemzi leginkább. Jól fordul, jó az egyenesfutása és még a futómű hangolása is kényelmes. Az már mellékes, hogy teljesen semlegesen viselkedik akkor, amikor elkönnyül az eleje. Erről a szériában felszerelt kormány-lengéscsillapító is tehet.

 

Talán csak a motor szélessége lehet zavaró egy kicsit, de higgyétek el, nagyon jó vele motorozni. Főleg a hátsó lengővilla megnövelt merevségét lehet érezni, amit a belsejében lévő bordázattal értek el. Kigyorsításkor sokkal jobban ott tartja a gumit az aszfalton, mint a régi 10%-kal gyengébb alkatrész.

Az első 43 mm-es Kayaba teleszkópok teljesen állíthatóak és 120 mm-es rugóúttal rendelkeznek. A hátsó központi rugóstag csillapítása és előfeszítése is állítható, és 140mm-es rugóúttal rendelkezik.

Utascipelés:

Vastagon párnázott, arányánylag nagy ülésen fogadhatunk rajta vendéget, aki akár még hosszú távon is jól érezheti magát, és kényelmesen kapaszkodni is tud.

Összegzés:

Én nagyon szívesen látnám a garázsomban! Ahogy nagypapám is mondta mindig: kényelmes, tágas, gazdaságos! Ezek voltak a fő szempontjai, amik erre a Hayabusára kivétel nélkül illenek is.
Én meg még azt is hozzátenném, hogy nagyon jól kezelhető, hosszú távon sem fárasztó motorkerékpár és még halad is, ha rohanni kell.

Plusz érdekesség: Suzuki Guiness rekorder is volt a régi modelell, amely a szériában gyártott leggyorsabb motorkerékpár címet hódította el, a mért 310 Km/h –val.

VÁLASZTHATÓ MOTORBEÁLLÍTÁS S-DMS

A Hayabusa is rendelkezik a Suzuki S-DMS rendszerével, melynek segítségével a kormány jobb oldalán elhelyezett kapcsolóval a vezetô kiválaszthatja a három (A,B,C) beállítás egyikét. A különbözô beállításoktól függően változik a motor erőátvitele, melyet a versenymotorok megépítésekor összegyűjtött tapasztalatok alapján fejlesztettek ki. A három fokozat közötti átváltás menet közben is megvalósítható, így a vezetô a különféle útszakaszokhoz igazodva is megválaszthatja a neki megfelelô beállítást. A műszerfal közepén elhelyezett digitális kijelzőn a vezetô nyomon követheti, hogy melyik beállítást választotta. Az “A” állás a normál erőátvitelű beállítás, a “B” lineárisabbá teszi az erôátvitelt, a”C” pedig mindennek a teteje, hiszen a legkisebb fordulattól a legnagyobbig teszi lineárissá az erôátvitelt.

 
MOTUL ajánlat a GSX1300R Suzukihoz:
Minden típusú gépjárműhöz megtudhatod a Motul ajánlását: innen
Alkalmazás Ajánlás Űrtartalom (ltr)
Motor (4 ü) Legjobb 300V 4T FACTORY LINE 10W-40 4
Jobb 7100 4T 10W-40
5100 4T 10W-40
     
     
Villa Legjobb FORK OIL FACTORY LINE MEDIUM (d)  
Jobb FORK OIL EXPERT MEDIUM (d)
Hűtőközeg (50%) MOTOCOOL EXPERT 2.6
Zsírzószemölcsök TOP GREASE 200  
Fék- és tengelykapcsoló folyadék Best DOT 5.1 BRAKE FLUID  
Better DOT 4 BRAKE FLUID

Benkő Zsolt

Felszerelés:

ARAI: Motoroázis DAINESE: Karasna
Video: Instar Films

Ár: 3098000Ft

 

Műszaki adatok:
 

Motor típusa: 4 ütemű, 4 hengeres, vízhűtéses, DOHC
Furat x Löket: 81,0 X 65,0 mm
Hengerűrtartalom: 1.340 köbcentiméter
Sűrítési arány: 12,5:1
Gyújtás Elektronikus (tranzisztoros)
Indító rendszer Elektromos
Erôátvitel 6 sebességes mechanikus
Váz típusa Dupla bölcsôváz alumínium ötvözetbôl
Villaszög / Utánfutás 24,2 fok / 98 mm
Felfüggesztés elöl Fordított teleszkóp tekercsrugóval, teljesen állítható rugóelőfeszítés és lengéscsillapítás (húzó-nyomó)
Felfüggesztés hátul Lengôkar tekercsrugóval, olajcsillapítással, teljesen állítható rugóelôfeszítés és lengéscsillapítás (húzó-nyomó)
Fékek elöl Radiális, 4-dugattyús féknyergek, 310 mm-es dupla tárcsával
Fékek hátul 1-dugattyús féknyereg, 260 mm-es tárcsával
Gumiabroncs elöl 120/70ZR17M/C 58W
Gumiabroncs hátul 190/50ZR17M/C 73W
Üzemanyagtartály 21,0 liter
Hosszúság 2.195 mm
Szélesség 740 mm
Magasság 1.170 mm
Tengelytáv 1.485 mm
Ülés magasság 805 mm
Önsúly 220 kg

 

 

 

 

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending