Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Suzuki Hayabusa 2008 Kunmadarason (Videóval)

Hová máshová is vihettük volna az új Hayabusát, mint a gyorsulási versenyek helyszínére?

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Itt lehet kipróbálni igazán, hogy is gyorsul egy ilyen 1300 köbcentis izompacsirta! Bemelegítés után már alig vártam, hogy odaállhassak ahhoz a rajtvonalhoz, ahol már több millió lóerőt engedtek a régi reptér betonjára.

Kunmadaras mindig különleges helyszíne a gyorsulási versenyeknek, mert ennyi nézőt egyetlen motorsport esemény sem tud maga mellé csábítani, mint a Hadnagy Józsi vezette Kunmadarasi rendezvények.

Amikor a hűtővíz elérte a 80 fokot, én odagurultam a rajtvonalhoz, ahol az INSTAR Films csapata indított az egyszemélyes csörtémre. Kedvcsinálónak nézzétek meg az itt készült videót!

Hayabusa Kunmadarason

Még sosem motoroztam itt, mert inkább kanyarcentrikus vagyok és ezért jobban szeretem a ringjeinken koptatni a gumikat, de ez a 2008-as Suzuki elég mély hatást gyakorolt rám ezen a pályán, ahol meg tudja mutatni azt, amire igazán való.

0-ról 300-ra 16 másodpercre volt szüksége. Ott a kilométeróra határolója nem engedi tovább menni a mutatót, csak a fordulatszámmérőről olvashatjuk le, hogy még nincs megállás, mert még 500 fordulattal följebb ment a mutatója. Ez az 500 fordulat még további 13-15 km/h emelkedést jelent, tehát a végsebesség a saját órája szerint 315 körül kell, hogy legyen.
De a Hayabusa nem csak erről szól, hanem a hosszú túrákról is, ahová még inkább alkalmasabb, egy hozzáértő kifinomult kézmozdulatokkal rendelkező vezetővel. Főleg lehiggadt motorosoknak szól ez a Suzuki, mert nem könnyű észrevenni rajta, hogy már 200 fölött megy vele az ember, annyira könnyedén, szinte menetszéltől mentesen lehet vele motorozni.

A legenda újjászületett!

Az 1999-es bemutató óta a GSX-R 1300 R Hayabusa most újult meg igazán. A Suzuki tavaly nyáron, Rómában mutatta be a 2008-as Hayabusát. A felfrissített változat most jóval többet nyújt a motorhatékonyság, a könnyed kezelhetőség, a forgatónyomaték, a súlyelosztás és a károsanyag-kibocsátás tekintetében a régi modellnél.
A motor még jobb légellenállási mutatókkal rendelkezik, a szélvédelem is fejlődött, a finomított vonalak pedig még áramvonalasabbá tették.

A legújabb digitális üzemanyag befecskendező és motorvezérlő rendszere, valamint a háromszintű, választható motorbeállítás is segít abban, hogy mindenki megtalálja az útviszonyoknak és a képességeinek legmegfelelôbb stílust.
A hatást a továbbfejlesztett első fékek és a finomított első és hátsó felfüggesztés teszi tökéletessé.

HAYABUSA
A kiváló légellenállású motort egy olyan japán sólyomról nevezték el, mely hihetetlen könnyedséggel repül át a legnagyobb viharon is.

 

Az alacsony szélvédő plexi mögött úgy lehet elbújni, hogy 300-nál sem lehet érezni szinte semmit a hatalmas menetszéltől. Eredetileg egy kamera is volt a sisakomra rögzítve, ami addig volt ott, amíg ki nem néztem a plexi mögül. Ahogy kiemeltem a fejem onnan, egyből elrepült és a darabjait 200 méteres körzetben találtuk meg.
Nem tudok róla semi rosszat mondani, merthogy szép is és kényelmes is, talán csak ez a szürke szín jellegtelen egy kicsit, de van a kínálatban idén elég szín, amiből lehet választani.

A műszerfal 4 analóg órából és egy digitalis kijelzőből áll, ami meglehetősen sok információval szolgál.
Miért lett ilyen a hátulja? Mert ezzel a formával érték el a legkisebb légellenállást.

AERODINAMIKA
 
A Hayabusa mindig is arról volt híres, hogy ritkaságszámba menôen jó légellenállási mutatókkal rendelkezik. A motor kimunkált vonalai azonban nem csupán elméletben születnek meg, hanem egy olyan összehangolt design-munka keretében, mely azon az ésszerű tényen alapszik, hogy a motort jól vezethetôvé kell tenni. Ennek érdekében a szélcsatornában végzett tesztek azt eredményezték, hogy a vezetô körüli légáramlás normál üléspozícióban és a a plexi mögé bebújás esetén is kiváló. Az orr-rész némileg szélesebb lett, a plexi pedig 15 mm-rel megemelkedett, mellyel csökken a motorosra nehezedő nyomás. Megváltozott a plexi felsô vonalvezetése is. A vonalvezetés változása az üzemanyagtartályon is észrevehetô, kicsit laposabb lett, hogy a vezetô jobban rá tudjon dôlni. Az orr-részbe ágyazott indexek erőteljességét is finomították, így jobban követik a motor vonalát. A hátsó indexek egy áramvonalas, kivételes formájú kiszélesedésen helyezkednek el, abba beépítve, melynek formája egy repülôgép hátsó részére emlékeztet. A motor apróbb részeinek igen finom kidolgozása a régi Yoroi-Kabuto pajzskészítô művészetre emlékeztetnek, melynek jellegzetessége volt a legapróbb részletek finom megmunkáltsága. A Yoroi-Kabuto is használta a sólymot, a japán kultúra egyik leggyakrabban használt alakját, mely a Hayabusát is ihlette és amely azóta híressé tette a motort.
Motor/váltó: 5 pont

Megnövelt teljesítmény és nyomaték. A hengerűrtartalom mostantól 1340 köbcenti. A sűrítés a dugattyú átalakítása miatt 11,5-ről 12,5-re emelkedett. A lóerőt hagyjuk. Sok. Nem számít, mennyi, viszont az, hogy hogyan adja le, az számít. Nagyon jól kontrolálható minden egyes kilowatt, amit a 4 hengeres, 16 szelepes blokk termel.
A váltó az egyik legjobb váltó, amivel eddig valaha is dolgom volt. Kicsi úton is precízen és halkan kapcsolható.

Nagyon nem mennék bele most a technika részletekbe, de nagyon sok minden megújult ezen a 2008-as paripán. A gyári anyagot a www.suzuki-motor.hu –n elolvashatjátok.

Fék:

Az előző modellhez képest könnyebb lett a fékrendszer, ami csökkenti a rugózatlan tömeget, de ennek ellenére ez sokkal jobban emészti fel a hatalmas sebességet. Mostantól könnyített 310 mm-es féktárcsák vannak elöl, a 320-asok helyett, viszont a vastagsága 5 mm-ről 5,5 mm-re nőtt.

A 260mm-es féktárcsával rendelkező hátsót is érdemes használni, mert nem csak dísznek van rajta.
Összességében nagyon jó a fékhatás, de ha baj van, akkor még ezek sem tudják hirtelen megállítani. Úgyhogy arra bíztatnék mindenkit, hogy csak ésszel közlekedjen egy ilyen “Top Gun”-nal! Ezt a kifejezést nemsokára megmagyarázzuk az RTL Klubon az “Autómánia” című műsorban.

Váz/Futómű:

Tökéletes összhang. Ez a két szó jellemzi leginkább. Jól fordul, jó az egyenesfutása és még a futómű hangolása is kényelmes. Az már mellékes, hogy teljesen semlegesen viselkedik akkor, amikor elkönnyül az eleje. Erről a szériában felszerelt kormány-lengéscsillapító is tehet.

 

Talán csak a motor szélessége lehet zavaró egy kicsit, de higgyétek el, nagyon jó vele motorozni. Főleg a hátsó lengővilla megnövelt merevségét lehet érezni, amit a belsejében lévő bordázattal értek el. Kigyorsításkor sokkal jobban ott tartja a gumit az aszfalton, mint a régi 10%-kal gyengébb alkatrész.

Az első 43 mm-es Kayaba teleszkópok teljesen állíthatóak és 120 mm-es rugóúttal rendelkeznek. A hátsó központi rugóstag csillapítása és előfeszítése is állítható, és 140mm-es rugóúttal rendelkezik.

Utascipelés:

Vastagon párnázott, arányánylag nagy ülésen fogadhatunk rajta vendéget, aki akár még hosszú távon is jól érezheti magát, és kényelmesen kapaszkodni is tud.

Összegzés:

Én nagyon szívesen látnám a garázsomban! Ahogy nagypapám is mondta mindig: kényelmes, tágas, gazdaságos! Ezek voltak a fő szempontjai, amik erre a Hayabusára kivétel nélkül illenek is.
Én meg még azt is hozzátenném, hogy nagyon jól kezelhető, hosszú távon sem fárasztó motorkerékpár és még halad is, ha rohanni kell.

Plusz érdekesség: Suzuki Guiness rekorder is volt a régi modelell, amely a szériában gyártott leggyorsabb motorkerékpár címet hódította el, a mért 310 Km/h –val.

VÁLASZTHATÓ MOTORBEÁLLÍTÁS S-DMS

A Hayabusa is rendelkezik a Suzuki S-DMS rendszerével, melynek segítségével a kormány jobb oldalán elhelyezett kapcsolóval a vezetô kiválaszthatja a három (A,B,C) beállítás egyikét. A különbözô beállításoktól függően változik a motor erőátvitele, melyet a versenymotorok megépítésekor összegyűjtött tapasztalatok alapján fejlesztettek ki. A három fokozat közötti átváltás menet közben is megvalósítható, így a vezetô a különféle útszakaszokhoz igazodva is megválaszthatja a neki megfelelô beállítást. A műszerfal közepén elhelyezett digitális kijelzőn a vezetô nyomon követheti, hogy melyik beállítást választotta. Az “A” állás a normál erőátvitelű beállítás, a “B” lineárisabbá teszi az erôátvitelt, a”C” pedig mindennek a teteje, hiszen a legkisebb fordulattól a legnagyobbig teszi lineárissá az erôátvitelt.

 
MOTUL ajánlat a GSX1300R Suzukihoz:
Minden típusú gépjárműhöz megtudhatod a Motul ajánlását: innen
Alkalmazás Ajánlás Űrtartalom (ltr)
Motor (4 ü) Legjobb 300V 4T FACTORY LINE 10W-40 4
Jobb 7100 4T 10W-40
5100 4T 10W-40
     
     
Villa Legjobb FORK OIL FACTORY LINE MEDIUM (d)  
Jobb FORK OIL EXPERT MEDIUM (d)
Hűtőközeg (50%) MOTOCOOL EXPERT 2.6
Zsírzószemölcsök TOP GREASE 200  
Fék- és tengelykapcsoló folyadék Best DOT 5.1 BRAKE FLUID  
Better DOT 4 BRAKE FLUID

Benkő Zsolt

Felszerelés:

ARAI: Motoroázis DAINESE: Karasna
Video: Instar Films

Ár: 3098000Ft

 

Műszaki adatok:
 

Motor típusa: 4 ütemű, 4 hengeres, vízhűtéses, DOHC
Furat x Löket: 81,0 X 65,0 mm
Hengerűrtartalom: 1.340 köbcentiméter
Sűrítési arány: 12,5:1
Gyújtás Elektronikus (tranzisztoros)
Indító rendszer Elektromos
Erôátvitel 6 sebességes mechanikus
Váz típusa Dupla bölcsôváz alumínium ötvözetbôl
Villaszög / Utánfutás 24,2 fok / 98 mm
Felfüggesztés elöl Fordított teleszkóp tekercsrugóval, teljesen állítható rugóelőfeszítés és lengéscsillapítás (húzó-nyomó)
Felfüggesztés hátul Lengôkar tekercsrugóval, olajcsillapítással, teljesen állítható rugóelôfeszítés és lengéscsillapítás (húzó-nyomó)
Fékek elöl Radiális, 4-dugattyús féknyergek, 310 mm-es dupla tárcsával
Fékek hátul 1-dugattyús féknyereg, 260 mm-es tárcsával
Gumiabroncs elöl 120/70ZR17M/C 58W
Gumiabroncs hátul 190/50ZR17M/C 73W
Üzemanyagtartály 21,0 liter
Hosszúság 2.195 mm
Szélesség 740 mm
Magasság 1.170 mm
Tengelytáv 1.485 mm
Ülés magasság 805 mm
Önsúly 220 kg

 

 

 

 

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending