Connect with us
Suzuki
just1 mx

Ti írtátok

Suzuki GSX-R 750 K5 – 30.000km

Olvasói tapasztalatok egy 30.000 kilométert futott, 2005-ös GSX-R 750-ről

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Ez az olvasói cikk a MotoRage magazin 2010. márciusi számában jelent meg

Szöveg: Bihari János, Amrein László Képek: Bihari János

Ebben a cikksorozatban használtmotorokról firkálgatunk nektek, ugyanis azt gondoljuk, a motorosok többségét nem csak a vadiúj gépek érdeklik. A gyakorlati, több éves használat során számos olyan probléma, hiányosság, pozitív vagy negatív tulajdonság kerülhet felszínre, amit egy alkalmi teszt alapján elég nehéz, sokszor lehetetlen lenne kideríteni.

Ennek a szemléletnek megfelelően, most Bihari János meséli el a tapasztalatait a K5-ös Gixxerével kapcsolatban. Ti írtátok rovatunkban már szerepelt a típus, egy K4-es 750-es GSX-R, és bár a két modell között a fényezésen kívül semmi különbség nincs, mégis érdekes lehet a tulajdonosok véleményét összevetni – következzen a 2005-ös kivitel gazdája.

Ennek a motornak én vagyok az első tulajdonosa, 2005 februárban vásároltam egy nyíregyházi Suzuki márkakereskedésben. Igazi Suzuki-színben pompázik: kék-fehér. Nekem ez tetszik a legjobban, véleményem szerint ez illik a márkához leginkább!

23.000 kilométer

Az első két és fél évben megtettem vele 23.000 kilométert, ami alatt nagyon megszerettem ezt a motort. Aki ismer, az tudja, hogy nekem teljesen mindegy, hogy tél van, vagy nyár, én nem tudom megállni, hogy egy kört ne menjek vele. Motoroztam már mínusz öt fokban is – természetesen lassan -, de a motorozás minden méterét élvezem még mindig.

Voltam vele túrázni is. Biztosan van tőle kényelmesebb motor, de mint említettem, nekem minden megtett kilométer tetszett. A motor teljesítményével még most sem tudok betelni. Lehet vele a városban is poroszkálni, de az igazi “énjét” a városon kívül, a kanyarokkal teletűzdelt országúton mutatja meg. Érdemes vele magázó viszonyban lenni, mert a “tegezést“ hamar megtorolja.

Azt, hogy mennyi a végsebessége, nem tudom, még soha nem néztem meg – nem is vagyok rá kíváncsi. Egyszer mentem már vele óra szerint 285-öt, az nekem éppen elegendő volt (van két gyerekem szeretném őket felnevelni). A tesztek szerint a vége valahol 290 körül van. A gyorsulásáról csak annyit, hogy 3.2 másodperc alatt van százon, és 7.8 másodperc alatt képes 200-ra gyorsulni…

Az egyetlen gond a motor erejével, hogy elég gyorsan fogyasztja a hátsó gumit. Az eredeti papucsa a Bridgestone BT 14, de volt már rajta Continental Sport Attack (nagyon jól tapadt, de alig mentem vele 4000 km-t), Michelin Pilot Road (annak ellenére, hogy túragumi, ha bemelegszik jól tapad) és Metzeler M-1 is (ha rám hallgattok nem teszitek rá, mert csúszik hidegen, melegen). Nekem a gyári gumi jött be a legjobban, azzal egy teljesen más motor érzetét kelti. Valahogy jobb vele kanyarodni, mint az összes többivel, legalábbis ez az én véleményem. Most legutóbb ezt tettem vissza rá.


Sokan a legszebb GSX-R-szériának tartják – a kék-fehér színösszeállítást pedig a legszebb fényezésnek

Nekem a gyári kipufogóval is tetszett, ekkor szinte csak a motor hangját lehet hallani, viszont az se semmi… Azt a hörgő hangot semmilyen más motor nem tudja utánozni… Mivel az úton közlekedők közül nehezen vettek észre, ezért tettem rá egy Yoshimura RS-3 aludobot. Na, ezt már észreveszik. Ahogy szól, úgy is megy.

A hibáiról nem tudok mit írni, mert amióta nálam van, semmi baja nem volt. Lehet, hogy hihetetlen, de a láncot is egyszer kellett utána állítani a 6.000-es szerviznél, később csak 30.000-nél. Itt jegyzem meg, hogy a motorral még soha sem egykerekeztem és a gumit sem füstöltettem, pedig lakott területen kívül elég sportosan szoktam vele közlekedni, ezt elhihetitek.

Amit mindig betartok, az a 6.000 km-nél esedékes olaj- és olajszűrő csere (Castrol R4-et használok). Egyszer tettem bele más olajat is, de 2.000km után le kellett cserélni, mert ciripelni kezdett a motor, ami az olajcsere után megszűnt, és azóta sem hallottam. A levegőszűrőt és a gyertyákat 12.000 km-nél kicseréltem.

Mivel másoktól úgy hallottam, hogy a sportmotorokban 20.000 km körül kell fékbetétet cserélni, ezért Vadas Tibi barátommal kivettük a betéteket, hogy szemügyre vegyük mennyire kopottak, de megállapítottuk, hogy azok még félig sincsenek megkopva, ezért mentek vissza a helyükre (egyébként érdemes megkímélni őket, mert a gyári betétek baromi drágák…).


A 20 éves GSX-R évfordulót ünneplő jubileumi kiadás a K5-ösből
30.000 kilométer

Elértem a 30.000 kilométert a motorommal. Ez idáig semmi probléma nem volt vele, még egy izzót sem kellett benne cserélni. A szervizkönyve szerint ennél a kilométerállásnál kell a szelepeket ellenőrizni, valamint a befecskendezőket is szinkronizálni. Ezért elvittem Nyíregyházára a Carmo Suzukihoz, mert szerintem ezt otthon szerszám, műszerek és szaktudás nélkül elég nagy bátorság lett volna bevállalni. A szervizben Gábor, a szerelő (szerintem nagyon érti a dolgát, bátran ajánlom mindenkinek) csodálkozott, hogy még az eredeti lánc van a motoron, de azt is mondta, hogy hamarosan cserére szorul. A fékbetétek  – mint említettem – soha nem voltak még cserélve, és most sem kellett.
    
Másnap, amikor mentem a motorért, nagyon meglepődtem, mert Gábor mondta, hogy a moci teljesen gyári állapotban van. Sem a szelepeket, sem a befecskendezőket nem kellett állítani, a gyári méreten voltak. A láncot a két lánckerékkel együtt lecserélte, ahogy az olajat és az olajszűrőt is. A lánc nem kevés pénz, ajánlom, hogy mindenki vigyázzon rá, minél később kelljen cserélni. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy minden Suzuki tulajdonosnak ajánljam a Carmo Suzuki szervizét Nyíregyházán, mert nagyon korrektek, nem elszállva az árakkal, határidőre dolgoznak (egy nap alatt kész lett a motor). Csak összehasonlítva: egy másik nyíregyházi szervizben csak a szelepellenőrzést csinálták volna 50 ezer forintért. Itt a feléért megcsinálták, amiben benne volt az olaj-olajszűrő cseréje, az olajat és a szűrőt is ők adták. A lánc szintén egy ötvenes volt.

Amennyiben a későbbiek során anyagi helyzetem (és testi épségem) lehetővé teszi, minden bizonnyal ismételten Suzuki GSX-R-t fogok vásárolni. Jó motorozást és biztonságos utat kívánok!


“Minden bizonnyal ismételten Suzuki GSX-R-t fogok vásárolni”

Technikai információk:

Üzemanyag tank: 17l
Váz: dupla aluminium öntvény
Ülés magasság: 825 mm
Hátsó lámpa: LED
Hátsó fék: Nissin, 220 mm
Első fék: 4 dugattyús radiális Tokico, 300 mm
Kipufogó: 4:2:1
Száraz súly: 163 kg
Első kerék: 120/70 – ZR 17
Hátsó kerék: 180/55 – ZR 17
Váltó: 6 sebességes
Teljesítmény: 127LE – 12.750 fordulaton (hátsókeréken)
Üzemanyagellátás: injektor
Furat és löket: 72.0×46.0mm

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending