Csatlakozz hozzánk
LOTUS TALMA

Hírek

Suzuki főfékhenger visszahívási kampány

A GSX-R600 és 750, K4-től L3-ig, illetve a GSX-R1000 esetében K5-től L3-ig terjedő modellek a fékkar működtetése közben szivacsos érzetet kelthetnek, aminek oka a fékfolyadék elgázosodása – ezt orvosolja most több lépcsőben a hazai Suzuki

Közzétéve

ekkor

suzuki visszahivas
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

A folyamat a következő: korrózió indul a főfékhenger dugattyújánál és annak visszatoló rugójánál – a kiváltó ok ezen alkatrészek elégtelen felületkezelése. A hosszú használat alatt a fékfolyadék megköti a nedvességet, ami korrodálhatja a fém alkatrészeket (visszatoló rugó). A korrózió a fékfolyadékot elsavasítja, és gázképződést okoz, ahogy reakcióba lép a főfékhenger dugattyújának anyagával. A képződött gáz nem tud távozni a rendszerből, és míg a folyadékok gyakorlati szempontból összenyomhatatlannak tekinthetők, addig a gázok meglehetősen összenyomhatók. Így a rendszerbe szorult gázbuborékok nyomás hatására, mint apró „rugók” működnek, és ettől alakul ki a „szivacsos” érzet.

A GSX-R fékek pályán fáradékonyak voltak, pár kör után beljebb fogott a kar – de várhatóan most ennek (is) vége

Bár a fent leírt jelenség miatt baleset nem történt, mégis annak jellege miatt a Suzuki úgy határozott, hogy az összes, a bevezetőben említett, 2003 december 3-a és 2013 június 20-a között gyártott GSX-R-t visszahívja, és a főfékhengereket garanciában kicseréli. Ez hazánkban hozzávetőlegesen kétezer sportmotort érint. A csere több hullámban fog lezajlani, az első tulajdonosokat ez év decemberében fogják értesíteni. A magyar Suzuki munkatársa hozzátette, hogy a fékfolyadék normál üzemeltetés mellett is elhasználódik, mert megköti a nedvességet (bármilyen járműről legyen is szó), mondhatni elvizesedik. Éppen ezért minimum kétévente cserélni kell a fékfolyadékot a fékrendszerekben, de akár gyakrabban is ajánlott (pontosan erről van készülőben egy cikkünk, Az elfeledett téma, a fékfolyadék fontossága címmel – a szerk.).

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending