Csatlakozz hozzánk

Hírek

Supermoto OB, Kakucs – 2. forduló

Ahogy ígértük, idén a Supermoto bajnokság mindegyik furamán ott leszünk. Másodszor Kakucson tátottuk a szánk

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Ahogy ígértük, idén a Supermoto bajnokság mindegyik furamán ott leszünk. Másodszor Kakucson tátottuk a szánk

Du bist svájci? Mert ha nem, akkor semmi esélyed a győzelemre. A Magyar Köztársaság Nyílt Supermoto Bajnokságán abszolút fölényben vannak a svájci motorosok. Egy héttel a tököli nyitán után sem változott a győztesek személye. Az Open kategóriában újra Urs Müller, a Prestige géposztályban megint Cyrill Scheiwiller diadalmaskodott. A magyar különítmény ifj. Kökényesi Györgyre lehetett a legbüszkébb.

Eljöttek, megmutatták mit tudnak, leiskolázták a mezőnyt és már robognak is tovább. Mint arra számítani lehetett, a külföldi motorosok krémje csak edzésnek gondolta a magyar supermoto bajnokság első két fordulóját. A tököli és a kakucsi versenyt két egymás követő vasárnap bonyolították le, így egy hosszabb családi vakációként felfogva látogattak el hazánkba a külföldi versenyzők. Ismerkedtek a kultúrával, kirándulgattak, ettek egy kis gulasht, majd amolyan levezetésként szétverték a magyar supermoto elitet.


Teljesen kivagyok a svájciaktól

Cyrill Scheiwillernek nem ismeretlen Magyarország, hiszen tudását egy magyar supermoto iskolában is csiszolgatta korábban. Együtt ment ifj. Kökényesi Györggyel, így a két klasszis nagyon jól ismeri egymást. Az ő párharcukról szólt a kakucsi hétvége. Viktor Bolsec, a horvátok bajnoka most nem volt itt, az ő szerepét vette át Kiskökény. A feladat nem volt egyszerű: a szélvészgyors svájci tinit, Cyrill Scheiwillert kellett két vállra fektetni. Sokáig úgy tűnt, hogy sikerülni fog… de kezdjük inkább az elején.

1:02.834-gyel Scheiwiller nyeri a szabadedzést, Kiskökény csak a harmadik a Prestige-mezőnyben. Hét tizeddel soványabb az ideje, mint svájci ellenfelének. A kvalifikáción újra Scheiwiller parádézik: 1:01.121 a legjobbja, Kökényesi hátránya már csak három tized. A magyar kontingens szerepe a tisztes helytállás a jobbára német ajkú ellenfelek koszorújában. Vermes Sándor az 5., Gagyi Péter a 8., Varga Oszkár a 11., Lánczi Sándor a 14. helyre minősíti magát. A sereghajtók hármas fogatát Bohács Róbert-Zóka Attila-Kakuszi Róbert alkotja a 15 perc plusz két körös futamok előtt.

Első nekirugaszkodásra Kökényesi hozza el a rajtot. Elegánsan csúsztat az aszfalton, és keményen küzd a terepen. A föld megremeg V2-es Apriliája hangjától, majd hirtelen eltűnik a horizonton. Utolérhetetlelennek tűnik a pálya mellől, csak egy ember van, aki képes a tempóját tartani. Közvetlenül a hátsó kereke mögött idegesíti az 50-es rajtszámú Yamaha. Csak a megfelelő alkalomra vár. Kökény hat körig bírja a nyomást, Scheiwiller beszúr az aszfalton. Egy ellentámadás maradt még a magyar bajnok tarsolyában, de ez csak két körre elég. Az utolsó hét rundón már a svájci diktálja a tempót. Egyre jobban elhúz a 9-es rajtszámú Apriliától. Itt már nem lesz magyar diadal. Vermes 6., Gagyi 7., Varga-Lánczi-Zóka-Kakuszi-Bohács kéz a kézben az utolsó helyeken finisel.

A második futam maradt utolsó reménysugárként. A svájci tinié a rajt, most Kökényesi játssza az üldöző szerepét. Scheiwiller keményen megnyomja az elejét, a magyar harcos győzi tartani ellenfele iramát. Emlékezhetünk, egy héttel ezelőtt kondijára panaszkodott Kiskökény. Nem tudott teljes erőbedobással tréningezni a télen, de nem adja fel. Jobban érzi a terepet, most tudja kamatoztatni igazán motokrosszos múltját. A negyedik körben már a 9-es motor van az élen, de Cyrill újra visszatámad. Két körig megy Kökényesi előtt, aki újra magához ragadja a kezdeményezést. Utolsó erőtartalékaiból még három kört présel ki az élen a magyar, aztán fejet hajt az ifjonti hév előtt. Scheiwiller kérlelhetetlenül hozza a duplagyőzelmet Kakucson. Kökényesi 2., Gagyi 7., Vermes 9., Varga 11., Lánczi-Bohács-Zóka-Kakuszi sereghajtóként fejezi be a kakucsi kalandozást.

“Köki kemény ellenfél volt az egész nap folyamán. A pálya földes része nekem nem nagyon ment, neki viszont annál jobban. A futamok végére talán már elfáradhatott, azért maradt le egy kicsit. Jó versenyeket zártam Magyarországon, a többi versenyen már nem leszek itt. Elsősorban a svájci bajnokságra koncentrálok ebben az évben.” – összegezte a magyarországi vendégszereplést a svájci reménység. 

Eredmények – Prestige kategóriában (Klikk ide)

Külön Stunt kategóriát is nyithattak volna a rendezők

 Az Open kategória küzdelmei nem voltak ennyire látványosak. Urs Müller, ahogy egy héttel ezelőtt, most is gőzmozdonyként száguldott át az egész mezőnyön. A tököli verseny magyar hőse, Ónodi Benjámin és csapata, a Motomax KTM most nem volt itt, hogy megpróbálja megállítani az apró svájcit. Kis Tiborban, Deák Péterben, Kiss-Jakab Józsefben, Németh Józsefben, Koczka Tamásban, Nyilas Lászlóban, Kovács Zsoltban, Jurenka Richárdban és Bencsik Dánielben bízhatott tehát a magyar szív. A népes honi indulók ellenére nem jutott sajnos érem nekünk.

Müller meglepetésre csak a negyedik helyre kvalifikálta magát. Elmondása szerint az első futóművel gyűlt meg a baja. Legjobb ideje, az 1:06.772 hat tizeddel volt rosszabb, mint Renee Föni 1:06.110-es pole köre. Koczka Tamás legjobb magyarként a 3. helyről várhatta a piros lámpák kialvását. Müllernek volt a legérzékenyebb keze, mindkét futamban ő fordulhatott elsőként. Az első etapban még keménykedett vele Yves Lindegger és Franz Rudisuli, de a második futamot már utcahosszal nyerte az előbb említett két úr előtt. A versenyek után Kis Tibor végzett a legelőkelőbb helyen a magyarok közül. 4. lett az összetettben. Koczka Tamás az 5., Deák Péter a 6., Kiss-Jakab József a 7., Nyilas László a 8., Németh József a 9., Bencsik Dániel a 10., Kovács Zsolt a 12., Zajacko Attila a 13., Jurenka Richárd a 14. pozícióban fejezte be a kakucsi vasárnapot.


Se tolva, se húzva a motort nem lehetett a dobogóra kerülni Kakucson

“Jól rajtoltam, el tudtam szakadni a mezőnytől és nyertem, bár az első futamban kicsit megnehezítették a dolgomat. Most sietek haza Svájcba, idén már nem fogok indulni Magyarországon. Két hét múlva kezdődik a svájci bajnokság, ott kell bizonyítanom majd.” – mondta Urs Müller, az Open kategória egyeduralkodója.

Eredmények – Open kategória (klikk ide)

A következő verseny május 10-én lesz a szlovákiai Prievidzában.


Ha fából van a kerék, nem csoda hogy nem fordul rendesen 😛

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending