Csatlakozz hozzánk

Hírek

SUPERMOTO OB ÉS ALPOK-ADRIA BAJNOKSÁG JÚLIUS 20. KAKUCS

Igazi Grand Prix hangulat uralkodott a Kakucs-Ringen Július 20-án a Nemzetközi Supermoto Bajnokságon.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Igazi Grand Prix hangulat uralkodott a Kakucs-Ringen Július 20-án a Nemzetközi Supermoto Bajnokság keretein belül rendezett Alpok Adria Bajnokság és az International Quad Challenge versenyen. Tudták ezt az égiek is, mert ideális motoros időjárást küldtek a 8 ország legjobb supermotósainak összecsapására. Már a szombati szabad edzésen ízlelgettünk valamit a várható parázs küzdelmekből, mert az osztrák bajnokok, Schruf és Hochreiter a kétszeres Európa Bajnok Kökényesit üldözve körről-körre döntötték meg a körrekordokat.
 

Vasárnap reggelre megtelt a depo. Hatvan versenyző igyekezett számára megfelelő helyet találni a versenyzői táborban, ami nem volt nehéz, mert a kakucsi pálya komfortjában minden ponton elérhető volt a víz és áram csatlakozás, és még az üdítő zuhany sem volt ötven lépésnél messzebb.
A délelőtti edzéseken gyakran borult a papírforma, mert az egyszerűnek látszó, de használata folytán egyre nehezebb csapdákat rejtegető off-road szakasz váratlanul befolyásolta a stabilnak vélt köridő eredményeket, ezen keresztül a rajt felállítási sorrendjét. Az említett földes pályarész a quadosokat is meglepte, alacsony építésű, kemény rugózású járműveik gyakran hasaltak fel a mélyre vágott homokos keréknyomokon.
A szabad edzések után néhány, magát jósnak képzelő szurkoló már kiosztotta volna a délutáni verseny helyezettjeinek járó serlegeket, de a versenyzők ezt a pillanatot inkább maguk között kívánták eldönteni. Schruf és Hochreiter valóban egyenletes köröket ment, de Kiskökény és a szlovének két fiatal üdvöskéje Habat és Zivko csupán századokkal voltak lemaradva a két osztráktól. Beno Stern európa bajnok, ma edző-szerelő-menedzser, eredményes munkát végez az egyre izmosabb szlovén supermotóban. Az Open osztály zsákbamacska volt. Az első jelek szerint az osztrák Rieger és Hafenscher, a szlovák Repa, a román Haikovszki (Kiskökény neveltje) és a két magyar, Bohács és Németh egyaránt esélyesnek látszott akár a végső győzelem elérésére is.

A quadoknál az írek fiatal bajnoka Donelly volt a leggyorsabb.
A rajtfelállást meghatározó qualifikációs edzés a Presztizsben Hochreiternek hozta meg a pole pozíciót, de tőle Schruf mindössze 15 századdal, Kiskökény pedig leheletnyi 4 tizeddel volt lassúbb. Openban az osztrák Riegeré, Quadban a lengyel Sobczyké, az amatőrök között Kóródié volt az első rajtkocka. Izgalmas versenyt ígért az amatőrök között a két 250-es motorral induló Kovács Zsolt és Sándor László időeredménye.

Az esemény derűs és látványos színfoltja volt a tucatnyi MZ-s és robogós szereplése. Úgy tűnik, hogy alkalmas pálya esetén ők fix résztvevői lehetnek a supermoto versenyeknek.

A verseny az MZ-Robogó első futamával kezdődött, miközben a földgép módszeres munkával próbálta járhatóvá tenni a bányává varázsolt off-road szakaszt.
A rajt után a bolyba verődött Kukkel-Litavszki-Kovács-Keskeny-Árvai ötösfogat olyan verseny produkált, amilyet csak a MotoGP 125-ös futamain szoktunk látni. A vérremenő hajtás Litavszki sikerével zárult. A robogós futamot Lovas János nyerte.

A Prestige rajtja előtt szikrázott a levegő. Kiskökény és a két osztrák fenegyerek, bár jóbarátok, üveges szemekkel méregették egymást. Hármuk csatája minden alkalommal hidegrázós izgalmat okoz a nézőknek.
Kiskökény a harmadik rajtkockából ellenállhatatlanul lőtt ki, és körökön keresztül a süvöltő Aprilia diktálta a tempót. Aztán a földes rész romlásával egyre több lett a hibázások száma, és ez főleg a gyengébb erőnlétű versenyzőknél jelentkezett negatívan. Előbb Schruf talált egy szerencsésebb nyomot, majd Hochreiter, kezét-lábát bedobva ment el a magyar bajnok mellett. Hochreiter később kétszer is a túlélésért kűzdött, de mindannyiszor kisegítette őt az osztrák favágók istene (ez a foglalkozása). A negyedik helyre a román-magyar Gagyi Péter érkezett nyugodt, de látványos motorozásával.

Az Openban a rajt után Haikovszki győzelmére mérget lehetett volna venni, őt azonban a crossban nélkülözött gyakorlata fosztotta meg ettől. A lépcsősre töredezett homokban lefeküdt, a volt crossos szlovák Repa könnyedén ment el mellette. Haikovszki bukásával Bohács előtt villant fel az ezüstös hely reménye, de négy másodperces hátrányát már nem tudta lefaragni, így be kellett érnie a harmadik helyezéssel.

Az amatőrök (Utánpótlás) első futamát meglepetésre Csarni Sándor nyerte. Második Kiss-Jakab József, harmadik helyre Kovács Zsolt futott be 250-es gépével.
A superquadoknál az ír Donelly verhetetlen volt. Az európa bajnok Sobczyk kóstolgatta egy darabig, de le kellett nyelnie a brit békát. Farkas Tamás szépen helytállt az elít mezőnyben, kik az ő meghívására jöttek Kakucsra.

A második futamban újra Litavszkinak állt a zászló az MZ trófeáért, de motorja másképp gondolta. Az izgalmas vetélkedésben – hárman űzték egymást 1 másodpercen belül – Kukkel lett a győztes, Kovács Gábor és Keskeny Balázs előtt. A robogósok között ismét Lovas János vitt mindent.


 

A Prestige második futamának rajtját a csinos tribünön tartózkodó szép számú nézősereg állva várta. Itt igazi csemege kínálkozott. A rajtnál Schruf kirobbant, mögötte Zivko, Kökény Apriliája felágaskodott, gázt el, Hochreiter lendületében rátámaszkodott Kiskökényre, közben a két első megszökött. Zivko nem bírta sokáig a stresszt, a földön tévesztett, Kökényesi feljött a második helyre. Közben Hochreiter szándékán kívül jól szórakoztatta a közönséget, a homokban kétszer is olyant alakított, hogy a lábai magasabban voltak, mint a feje. Aztán Kökény kapott gusztust a bakizásra, ezt Hochreiter használta ki. Schruf egyre növelte előnyét, Gagyi Péter foggal-körömmel védte negyedik pozicióját. A második vonalban jó verseny alakult ki a szlovák Solik, Vermes és Varga Oszkár között. Most Gagyit érte el az off-road átka és azonnal a hetedik helyen találta magát. Az utolsó körökre mindenki beletörődött a neki szánt helyezésbe, a cél a verseny eredményes befejezése lett. Schruf lassan megszokja a magyar győzelmeket, időnként Kiskökény lop el tőle egy-két futamot, de az arány az osztráknak kedvez.

Openban Haikovszki most jobban vigyázott, jó motorozással, nagy előnnyel nyerte a futamot. Bohács és Repa között nagy vita dúlt, de a szlovák 3 másodperccel jobban tudott érvelni. A lassan nagypapa korba forduló Németh József fiatalos lelkesedéssel kaparta ki magának az ötödik helyet.
UP Openban a második futam az első kópiája lett. A Csarni-Kiss Jakab- Kovács Zsolt trió az aktuális erőviszonyokat realizálta.
Superquadban Donelly dominanciáját senki nem vitatta. Sikerélmény lehetett a norvég Lundbacknak a második hely, Farkas Tamásnak újra a bronzérem juthatott.

Nagyszerű versenyeket, jó hangulatú, kellemes hétvégét éltünk át Kakucson. Köszönet érte a barátságos rendezőknek és az „előadást” nyújtó versenyzőknek.
Legközelebbi SM verseny 2008. szeptember 14. Kakucs.

Kökényesi György Eredménylista található: www.motorsport.hu

 

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending