Csatlakozz hozzánk

Hírek

SuperMoto OB 2010 1. forduló – Tököl

Tökölön elrajtolt a magyar Supermoto OB. Sajnos haldoklik a szakág.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Az idei első, tököli futammal megkezdődött a magyar supermoto OB szezon. Sajnos nem csak a pálya, hanem az egész szakág felett összegyűltek a felhők, ugyanis a prestige és open kategóriában összesen négy magyar versenyzőt tudunk csak összeszámolni. Sajnálatos dolog. Ettől függetlenül mindkét kategóriában 17-17 versenyző indult neki a versenyhétvégének, hiszen a svájci, osztrák, szlovák és egyéb nemzetiségű motorosoknak remek edzéslehetőség a magyar OB így az idény elején.

A legnagyobb hiányzó az egyik legnevesebb magyar supermotós, ifjabb Kökényesi György, aki többek közt 7-szeres OB, 2-szeres EB és 4-szeres Alpok-Adria bajnok. Sajnálatos módon 2010-re úgy tűnik letette a lantot a 32 éves Kiskökény. Viszont itt van az Open kategória hihetetlen nagy tehetsége, a szemtelenül fiatal Bencsik Dániel, aki a pályája kezdetén a jóval kisebb köbcentis motorjával is képes volt megszorongatni a nagyobbakat. Ezt a tendenciát a mostani, nehéz nemzetközi mezőnyben is folytatja, de ne szaladjunk ennyire előre.


Két Beni is van az OB-n. Az egyik balra háttal (Ónodi B.), a másiknak (Bencsik D.) jobbra a motorja.

A Prestige kategóriában a magyar részről (jelenleg) legtechnikásabban és leggyorsabban motorozó Kecskeméti Márknak szurkolhatunk, aki tavaly a nagyobb tapasztalattal bíró Kiskökényt is nem egyszer kioktatta a supermotózás csínjáról, bínjáról. Idén tovább fejlesztett motorral, és egy nagyon munkás felkészülési időszakot maga mögött tudva szeretne az élmezőnyben lenni, amire minden esélye megvan. Legnagyobb és vicces módon egyetlen magyar ellenfele Ónodi Benjámin, aki tavalyra lépett fel véglegesen a 450-es géposztályba. Eddig inkább a külföldi bajnokságokra koncentrált, de idén szeretne az OB-n is értékelhető eredményt elérni. Valószínűleg ebbe Márknak is lesz némi beleszólása.

PRESTIGE

A Prestige kategóriában kimondottan sűrű mezőny jött össze a tököli reptérre, ugyanis több nemzeti bajnok is aspirált az aranyéremre, akik ráadásul nagyon komoly technikát hoztak a cél érdekében. Nem volt hát egyszerű dolga a magyar alakulatnak, Márknak (#69) és Beninek (#85). Az időmérőt a legnagyobb esélyes, Dani Müller nyerte, igaz nem túl nagy fölénnyel, hiszen az ötödik is fél percen belül kvalifikálta magát. Márk a rajtrács nyolcadik (+1,384mp), míg Benjámin a tizedik (+3,054mp) helyére hozta be a KTM-et.


A két magyar

Az első futamon hatalmas harc folyt az első három helyen, amiből az észt Taavi Nassar jött ki elsőként, őt pedig három svájci követte. Beni nagyon jól rajtolt. Az első körben rögtön feljebb ugrott pár helyet, majd még egy-két előzést bemutatva sikerült a tisztes 6. helyen zárnia. Márknak kevésbé jött ilyen jól ki a lépés. A rajtja közepes volt, ráadásul az első két körben önhibáján kívül több mint 10 másodperces hátrány szedett össze. Ezután már csak a visszakapaszkodásról szólt a versenye, és hiába futotta a verseny második leggyorsabb körét, végül a nyolcadik helyet tudta csak megszerezni. Ha az első körökben nincs gond, időeredményeivel az elejében meccselhetett volna Kecskeméti Márk.

A második versenyre ördögi módon nőtt az élmezőny tempója és a csatározás sem lett kisebb. Az első hat majdnem 5 másodpercen belül száguldott át a célon, legelsőként ezennel is Taavi Nassar. Benjámin most nem fogta olyan jól meg a rajtot, és bár meg kellett dolgoznia a pozíciójáért, maradt a 10. Márk sem büszkélkedhet az indulással, amiben sajnos a szerencsétlen rajtpozíciója miatt szinte tehetetlen volt. Belülről startolt, így az első kanyarban a mellette lévők könnyedén ráhúzhattak az első balosban. Mindkét futamon így történt, ám becsületére legyen mondva, a másodikban viszonylag hamar visszavette 8. helyét. Ám ekkorra már túlságosan elhúzott a keménymag, így kockáztatás nélkül, biztonsági motorozással jött be a célba.


Kecskeméti Márk nagyon szép stílusban motorozik
OPEN

A szabadedzésen és az időmérőn az látszott, hogy az Open kategória legnagyobb favoritja éppen a magyar Bencsik Dániel. A kvalifikáción nagyon megverte a többieket, majdnem 1 másodperccel motorozott jobbat a svájci Manuel Herzognál.

Az első futamot tehát nagyon kíváncsian várták a szurkolók, egyértelműen első helyre várták Danit. Ebből sajnos semmi sem lett, hiszen rettenetesen elrontotta a rajtot, így az első körben visszaesett a negyedik helyig. Innentől kezdve viszont nagyon keményen húzta a gázt, pár kör alatt feljött az elsőre, Yves Lindeggerre, de megelőzni sajnos nem tudta a svájcit. Gyakorlatilag ők ketten végigvonatozták a maradék 7 kört, miközben a többiek fényévekre lemaradtak, igaz látványos pozícióharcot láthattunk a harmadik és hatodik hely között. Dani tehát második lett.

A második futam még izgalmasabb volt, hiszen az előbbi pároshoz Manuel Herzog és Urs Müller is csatlakozott. Komoly mentális küzdelem folyt a dobogós helyekért, hiszen előzés nem igen történt, persze végig nyitott volt a harc kimenetele. Dani sokáig a boly végén motorozott, aztán Urs Müller hibázott és így a magyar feljebb ugrott a harmadik helyre. Ezt pedig már a legvégéig megtartotta, így az ezüst mellé egy bronzzal is gazdagodott a fiatal Yamahás. A másik magyar, Boros Tamás 13., majd a második futamon 14. lett.


Lindegger az élen, aztán Herzog Manuel és Bencsik Dániel

A következő OB április 11-én Kakucson lesz. Azt a pályát minden magyar nagyon szereti és ismeri, ott tehát jó eséllyel megfoghatják a külföldi bajnokokat. A hozzászólásokban kíváncsiak lennénk rá, hogy ti hogy álltok a SuperMoto-val? Mit szólnátok, hogy ha elkezdenénk valamiféle Supermoto-s oktató sulis cikksorozatot Kecskeméti Márkékkal?

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending