Csatlakozz hozzánk

Blog

Superbike VB Brno, ismét öt magyarral

Most érdemes kilátogatni Brnóba: szurkolhatunk magyaroknak a 600-asok és az 1000-esek között is!

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Szikora Dominika >> domino@tesztmotor.hu

Elérkeztünk a 14 fordulós Superbike világbajnokság kilencedik, brnói futamához. Ez nekünk, magyaroknak ugye több szempontból is kiemelt jelentőségű: egyrészt a távolság nem az a vállalhatatlan kategória, nem sokkal több, mint 300 kilométer fővárosunktól, másrészt meg ezúttal öt magyar pilótának is drukkolhatunk vasárnap.       

Az idén 25 éves brünni aszfaltcsíkon ott lesz Győrfi Alen (Superstock 1000-ben), Talmácsi Gábor, Tóth Imre és Németh Balázs (Supersportban), valamint – a tavalyi brnói WSBK-futamok után újra – rajthoz áll Kispataki Viktor is (Superbike-ban).

Ő ismét egy CBR1000RR-rel bizonyíthat az elit-kategóriája mezőnyében – nem lesz könnyű dolga, az biztos, mozgalmas csatákra számíthatunk, főleg, hogy az idei WSBK eddigi 8 versenyének 16 futamán igencsak vegyes eredmények születtek – a győztesek személye és a mögöttük kialakult sorrend is szinte folyamatosan változott. Kíváncsian várjuk, idén hogyan küzd meg a nem könnyű feladattal a tavalyi pontszerző(!) Kispataki, illetve a többi magyar motoros.

Kispataki tavaly szabadkártyával vett részt a cseh futamon, ahol az időmérőn 3,5-4 másodperccel volt lemaradva az elsőként befutó Carlos Checanál, majd a futamon 2,02-es időt futott. Ha sikerül a motor “képességeit” feltornászni (fék, futómű, pár plusz lóerő), ebből várakozásai szerint le tud még valamennyit faragni.


Ez lesz Kispataki motorjának brnói dizájnja – reméljük, idén is pontot hoz haza a CBR!

Talma is felfelé ívelő szériában van: míg a misanói futamon (ahogy ő fogalmazott), sok volt a kérdőjel, legutóbb Aragóniában (ahol anno Moto2-ben pole pozícióból is indult) már remekelt: rögtön a bemelegítő edzésen megfutotta legjobb köridejét, majd a 11. helyen végzett, “élesben” pedig végül a 9. helyen ért célba, 7 világbajnoki pontot szerezve ezzel.


A nagy visszatérő Talmácsi harmadik Supersport világbajnoki futamára készül

Tóth Imi ugyanitt, ugyanekkor sajnos kevésbé volt szerencsés (pedig a monzai dobogóra majdnem sikerült felállnia!). Technikai problémái akadtak a motorjával, pedig simán esélyes lett volna ő is a pontszerző helyek valamelyikére – reméljük, vasárnap összejön neki. Csapattársa, Németh Balu szintén jó esélyekkel vág neki Brnónak, bár a legutóbbi futamot az ő esetében sajnos egy esés szakította félbe. Pedig folyamatosan jött fel, és ha nem jön közbe a malőr, várhatóan ő is jó helyen végzett volna.


Alen tavaly hatalmasat esett Brnóban (lásd a lenti videót), idén egy jó eredménnyel feledtetné ezt

Győrfi Alen (előzetes ITT) a Superstock1000 legutóbbi futamán a 14. helyen végzett, 2 vb-pontot begyűjtve. Pedig a technikai problémák őt sem kerültél el, a warm up alatt egy kört sem tudott menni, így tulajdonképpen a beállítások ellenőrzése nélkül vágott neki a futamnak. Reméljük, a hazai futamnak számító Masaryk versenypályán nem hátráltatják technikai gondok (és bukások…) a magyarokat, és csak a versenyzésre kell koncentrálniuk – ami a nagy számú “hazai” szurkoló támogatása mellett talán még jobban megy majd fiainknak.

Alen tavalyi brnói bukása

Ami a külföldi pilótákat illeti, a pontversenyt a Superbike-ban jelenleg a 41 éves Biaggi vezeti 248,5 ponttal, és minden bizonnyal most is otthon fogja érezni magát, hiszen már 11-szer nyert Brnóban versenyt, mindenféle kategóriában, amiben csak versenyzett. Marco Melandrinak – aki 200,5 pontjával a második- fel kell kötnie a gatyát, ha meg akarja verni az olasz versenyzőt kedvenc pályáján. Azért ő is szép emlékeket őrizhet innen, hiszen tavaly Yamahája nyergében megnyerte az itteni első futamot (a másodikat meg Max…).

Superbike 2011 – első verseny

Az tabellán 183 ponttal a bronzérmes helyen tanyázó Jonathan Rea két éve nyert itt, igaz, a tavalyi évet pont kihagyta egy sérülés miatt. Most rá kell hajtania, ha az előtte lévőkre akar tapadni. Az összetett negyedik, címvédő Carlos Checa 175,5 pontot tudhat magáénak, és ha pozícióját meg akarja tartani, nem igazán engedhet meg magának több bakit. Ő egyébként még sosem nyert itt futamot, a Ducati is legutóbb 2008-ban.

Superbike 2011 – második verseny

Az állás tehát még közel sem dőlt el, ahogy mondani szokták, bármi megtörténhet. Motorral fel, kedves Olvasóink: legyen a vasárnapi kiránduló-cél ezúttal Brno városa, pontosabban történelmi versenypályája! Mi nem hagyjuk ki…


Max Biaggi a tabella éllovasaként érkezik kedvenc pályájára – Brnóban a legnagyobb az esélye, hogy növelje előnyét…

Comments

comments

Trending