Connect with us

Hírek

Superbike VB, 6. verseny – Kyalami

Dél-Afrikában újra győzni tudott a Ducati, Tóth Imre nem indult a Supersport kategóriában

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Dél-Afrikában folytatódott az idei cseppet sem unalmas Superbike Világbajnokság, ahol két nagyon különböző versenyt futottak a srácok. Az első futamot a nagy visszatérő, ducatis Michel Fabrizio, a másodikat pedig a nagy VB-cím esélyes, suzukis Leon Haslam nyerte.

Fabrizio hamar megszerezte a vezetést az első futamon, majd a verseny végéig magabiztosan terelgette a 1098R-t. Úgy látszik, az olasz kéthengeresek feltámadtak az afrikai kontinenesen, ugyanis a privát-menő, az idén már szép eredményekkel büszkélkedő Carlos Checa is remekül ment a Ducatival: a végén alig több, mint egy másodperccel kapott ki gyári gépen ülő márkatársától.

A VB-éllovas Haslam ezúttal nem bírt az olasz gépekkel, a harmadik helyre hozta be a GSX-R-t, maga mögé – vagyis a negyedik helyre – utasítva jelenlegi legnagyobb vetélytársát, a veterán Max Biaggit.  A gyári hondás Jonathan Rea szoros csatában megtartotta ötödik helyét a másik Aitalia apriliás, Leon Camier előtt. A Sterilgarda Yamaháknak nem jött be a környezetváltás, vagyis valószínűleg nem sikerült őket megfelelően beállítani erre a pályára, mivel Toseland csak a hetedik, Crutchlow pedig nyolcadik az R1-essel. A cseh Jakub Smrz számára – szintén egy privát Ducatival – szép eredmény a kilencedik hely és ha lett volna még pár kör, talán a yahamásokon is túljut. Michel Fabrizio szerint nagy elégtétel ez a győzelem a Ducati és önmaga számára egyaránt – szinte a sírból hozta vissza a bolognaiak reményeit. A tavalyi szezonban kis híján VB aranyat szerző csapattárs, Haga viszont nem tudott kilábalni a gödörből: 17. lett… Nagyjából egy egész másodperccel gyorsabb volt nála Fabrizio az egész futam során, ami ebben a tekintetben nagyon sok, mivel közel azonos motoron ülnek. Kawasakiéknál is beszűrődött már a fény az alagút végéről (Sykes az előző monzai futamon ötödik lett), de ezúttal egyik zöld motoros sem tudta pontszerző helyre hozni a gépet. A BMW-sem lehettek elégedettek az első futam leintése után, Corser 12. és Xaus 14. helye adott munkát a mérnököknek a második futamig hátralévő szünetben…


Fabrizio és Checa révén visszatért az élmezőnybe a Ducati

…mely idő alatt a Supersport gépek szálltak harcba, sajnos ezúttal a Team Toth, vagyis Tóth Imi nélkül. A csapat weboldalán kiadott közlemény szerint “a vulkáni hamu miatt kérdésessé vált, hogy egyáltalán megrendezik-e a Kyalami-i versenyt, illetve a motor állapotát tekintve a csapat arra a döntésre jutott, hogy kihagyják a dél-afrikai futamot. A motor jelenleg Olaszországban van, ahol próbálnak rájönni a lóerő-hiány okára és természetesen megpróbálják orvosolni azt. Imi tehát ez alkalommal itthonról követi nyomon az eseményeket. Az amerikai futamon való részvételről még nem döntött a csapat”

Bár három kör erejéig Kenan Sofuoglu vezette a 600-asok mezőnyét, a negyedikben a szintén Hondával versenyző Eugene Laverty megelőzte, majd előnyét meg is őrizte – így végül az ír motoros örülhetett. Igaz, a töröknek sincs oka búslakodni, mivel – ha csak egy ponttal is – vezeti a világbajnokságot az aktuális futamgyőztes előtt. Az összetettben harmadik – szintén VB-cím esélyes – , kawasakis Lascorz ezúttal csak az ötödik helyen ért célba, megelőzte őt a másik gyári hondás, az olasz Pirro és a bronzérmes Chaz Davies is a 675-ös Triumph Daytonával. A többi gyári háromhengeres gép sem maradt le túlságosan, a hatodik és a hetedik helyen futottak be Lagrive és Salom révén.


Eugene Laverty idei negyedik győzelmét szerezte

A második futam befutója már izgalmasabban alakult, az Assenben dupla győzelmet elért Jonathan Rea pár körrel a verseny vége előtt  – már jó ideje – újabb győzelme felé haladt, amikor Leon Haslam az Alstare Suzukival – világbajnok-esélyeshez méltó módon – bátor és határozott előzéssel az ezüstöt érő helyre utasította a Hannspree Honda 65-ösét. A befutónál öt versenyző haladt át a célvonalon másfél másodpercen belül: Biaggi elcsípte a dobogó alsó fokát, de Crutchlow és Checa is szorosan követték a győzelemért viaskodókat. Ráadásul mind az öten különböző gyártótól származó gépen ültek, ami nagyon jó hír a sportág szimpatizánsai, de közülük is a semleges szurkolók számára. A hatodik helyen James Toseland végzett a másik gyári Yamahával, szorosan utána következett a BMW-s Troy Corser. Mindkettőjük számára előrelépés ez az eredmény az első futamhoz képest, de az élmezőnyhöz viszonyított 13 másodperces hátrány miatt egyikőjük sem dőlhet hátra. Az első menet nyertese, Michel Fabrizio most csak a nyolcadik helyre hozta be a vasat, Smrz ismét kilencedikként végzett a hullámvölgyben szenvedő Haga előtt, aki tavaly ezen a helyszínen mindkét futamot megnyerte… Mögötte Ruben Xaus futott be 111-es rajtszámú BMW-jével, de sokkal fontosabb, hogy 222 ponttal Haslam vezeti a VB-t, a 207 pontos Biaggi előtt. Rea és Checa osztoznak a harmadik helyen, egyaránt 141 gyűjtött egységgel.


Haslam továbbra is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt – és továbbra is vezeti a tabellát

Superbike – 1. futam:

1  84 Fabrizio M. (ITA) Ducati 1098R 39’48.343 (153,602 kph)
2   7 Checa C. (ESP) Ducati 1098R 1.098
3  91 Haslam L. (GBR) Suzuki GSX-R1000 5.049
4   3 Biaggi M. (ITA) Aprilia RSV4 Factory 6.974
5  65 Rea J. (GBR) Honda CBR1000RR 13.710
6   2 Camier L. (GBR) Aprilia RSV4 Factory 13.848

Superbike – 2. futam:

1  91 Haslam L. (GBR) Suzuki GSX-R1000 39’52.870 (153,312 kph) 
2  65 Rea J. (GBR) Honda CBR1000RR 0.522 
3   3 Biaggi M. (ITA) Aprilia RSV4 Factory 0.601 
4  35 Crutchlow C. (GBR) Yamaha YZF R1 0.991 
5   7 Checa C. (ESP) Ducati 1098R 1.479 
6  52 Toseland J. (GBR) Yamaha YZF R1 13.324

Supersport:

1  50 Laverty E. (IRL) Honda CBR600RR 39’13.215 (149,399 kph)
2  54 Sofuoglu K. (TUR) Honda CBR600RR 4.184
3   7 Davies C. (GBR) Triumph Daytona 675 9.609
4  51 Pirro M. (ITA) Honda CBR600RR 12.912
5  26 Lascorz J. (ESP) Kawasaki ZX-6R 23.383
6  14 Lagrive M. (FRA) Triumph Daytona 675 25.252


Az Imivel készült beszélgetést IDE kattintva olvashatjátok!

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending