Csatlakozz hozzánk

Akciók

SportVue-t a sisakra!

A periférikus látómező kihasználása…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A periférikus látómező kihasználása…

Mikor megszerezzük a jogosítványunk, mindannyiunkkal kötelezően eljátszatják, hogy rakd az egyik ujjad az arcod mellé jobb, a másikat a bal oldalra és érdekes módon, ha előre nézel, látod őket. Igen ez a periférikus látómeződ. A mindennapokban vajon használjuk ezt? Természetes használjuk, például az út széléről kiszaladó kis kutya esetében vagy számos más veszélyforrás kiszűrésére. Ugye férfi kollegák, mi jól ismerjük a perifériás látást, hiszen egy-egy potenciális prédára sűrűn kapkodjuk a fejünket. Felvetődik viszont a kérdés, hogy ha a szemünk ilyen nagy teret lát, akkor vajon miért nem használjuk ki az általa kínált lehetőségeket??


SportVue csomag

Az így is sűrűn végletekig kihegyezett motorok már sokszor a technika csúcsát képezik és további „hegyezésük” már nem túl gazdaságos. Egy idő után nem tudunk szinte tizedeket se, nem hogy egész másodperceket kiszedni belőle. Viszont mikor a kilométerórára vagy a köridőmérőnkre nézünk, a szemünknek hirtelen át kell váltani 3 dimenzióból 2 dimenzióba. Ez nem csak a tizedek miatt fontos, a való világban nagy tempóval közlekedve akár az életünkbe is kerülhet. Ezen képességünknek a kiaknázására szolgál az amerikaiak által kifejlesztett készülék, a “Sportvue MC1 head up display”, ami a szemünk perifériás látómezejébe vetíti ki sebességünk, aktuális fordulatszámunk és sebességfokozatunk, illetve még egy váltásra figyelmeztető fényt is tartalmaz.


Ezt látjuk menet közben

A másik modell a SportVue LC1 head up display, ami aktuális köridőnket vetíti ki szemünk elé, de most ezzel nem foglalkozunk. A mc1 az MCU-ból (motorcycle sending unit), amit a motorba kell beszerelni és a HUD-ból (head up display) áll, amit a sisakra kell felszerelni.


MCU és HUD

Az MCU gyűjti ősze az információkat, a fordulatszámot (amit a motor saját fordulatszám kábelére kell rákötni), a sebességet, amihez fel kell szerelni egy sebességmérő szenzort a hátsó kerékhez, illetve biztosítani kell egy 12V-os elektromos csatlakozót. A HUD lényegében csak egy kijelző, ami az MCU által összegyűjtött adatokat vetíti elénk. A HUD pontos elhelyezése döntő fontosságú, mivel rossz elhelyezésével a rendszer elveszti igazi létjogosultságát és rá kell pillantanunk ahelyett, hogy csak érzékelnénk a kijelzőn történő változásokat.


Ennyi van a motorban

Az MCU és a HUD rádiójelekkel kommunikálnak. Minden MCU és HUD külön frekvencián működik, tehát ha egymás mellett haladtok a haverral, nem az ő motorjának adatait fogod látni. Az LT1 felépítése annyiban különbözik, hogy az MCU helyett a kis doboznak csak az energia ellátását kell biztosítani, illetve egy kis szenzort kell kihelyezni a motoron kívülre, amely érzékeli, ha elhaladunk a pálya mellet elhelyezett adó mellett (infrán keresztül kommunikálnak).


A jeladó

Az MC1 felszerelése körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe. A csomag a szerszámokon kívül mindent tartalmaz, az utolsó csavartól kezdve az epoxy gyantán át, az utolsó gyorskötegelőig. Az LT1 felszerelése nem több 30 percnél.


A sisakra szerelt kijelző

Miután felszereltük, csodát ne várjunk, idő kell míg szemünk megszokja a periférikus látómezőben a kis piros kijelzőt, de ha jól dolgoztunk és rendesen van felszerelve a sisakra, akkor legkevesebb 1óra, de maximum 3-4 óra alatt megszokjuk, és anélkül, hogy odatekintenénk meg tudjuk mondani mennyivel megyünk, fordulatszámunk körülbelül hol tart a kb. 30 kis pálcikából álló fordulatszámmérőn. A terméket tesztelte David Coulthard még Mclaren Mercedes-es korában Ralf Schumaher és csak pozitívan nyilatkoztak róla, későbbi megegyezés csak az anyagi feltételek miatt nem született. Itthon eddig még elég kevesen használják, inkább csak gokartosok, de használja ifj. Rabócsi Tibor sikeres autóversenyző is.

Az MC1 ára 55.000 Ft
A köridőmérős LT1 65.000Ft + 10.000Ft a pálya mellett elhelyezett adó.

Érdeklődni a Danger Bikesnál tudtok (1132. Bp., Gyöngyház u 5. )
Illetve telefonon az importőrnél (viszonteladók jelentkezését is várja):
Borók Dávid 30/9831785


BenZso kupakját is befogtuk

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending