Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Sok volt a baleset, kellettek a képzések

Véget értek a rendőrség által – sztároknak és civileknek – tartott tréningek a Hungaroringen

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság és a Hungaroring Sport Zrt., illetve a mogyoródi pályán található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum 2011-ben a balesetmentes közlekedés elősegítése érdekében számos programot szervezett a motorosoknak. Ezeken a vezetéstechnikai tréningeken egyaránt részt vett ismert ember, civil, sőt azok a rendőrök is, akik munkájukat két keréken végzik. A rendezvények sikerét látva közös döntés született a jövő évi folytatásról.

Szomorú tény, hogy 2010-ben Pest Megye útjain 180-an okozóként és 153-an részesként szenvedtek el motoros balesetet. Sajnos ezek a balesetek ritkán végződnek súlyos vagy esetleg végzetes sérülés nélkül. Ami nagyon fontos, hogy ezek a számok nem csak statisztikai adatok, hanem emberek, akiket esetleg már hiába várnak haza. Éppen a szomorú, ugyanakkor riasztó adatok miatt döntött úgy Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Hungaroring vezetése arról, hogy a biztonságosabb közlekedés érdekében vezetéstechnikai képzést tartanak az idei év folyamán többször is a mogyoródi ringen található tanpályán, illetve egyéb területein.

„Azzal a céllal vágtunk bele a közös tréningekbe, hogy elérjük, a motorosok gyakoroljanak, és még többet gyakoroljanak. Aki régóta motorozik, tudja, hogy kedvenc időtöltése rengeteg veszélyt rejt. A közlekedési kultúránk még nem érett annyira, hogy a motorosok biztonságban érezhessék magukat. Ezért elengedhetetlen gyakorlati tudásukat fejleszteni, hogy akár vészhelyzetben is megfelelően tudják kezelni motorkerékpárjukat” – fogalmazta meg a rendezvények célját Cservenák Helga rendőr százados, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság tagja.

A vezetéstechnikai képzés nem csak kezdőknek és újrakezdőknek hasznos, a haladók is új információkkal, technikákkal bővíthették tudásukat. Tapasztalt rendőr motorosok segítségével elsőre könnyűnek tűnő, utólag már fárasztó, hatalmas koncentrálást igénylő ügyességi feladatok sorozatát kell egész nap végrehajtaniuk a tréningen részt vevő motorosoknak. A szervezők több turnusban fogadták a jelentkezőket. Voltak kifejezetten ismert emberek számára létrehozott vezetéstechnikai tréningek, melyeken olyanok vettek részt, akiknek majd mindennapos közlekedési eszköz a motor.


Az aktívan motorozó magyar sztárok is a nevüket adták a biztonságos közlekedés elősegítéséhez

„Az elsőn Gergely István, Talmácsi Gábor, Hajas László, Zsidró Tamás, Kovács Kokó István, Szabó Győző vett részt, míg második alkalommal Semmi-Kis Tünde, Szabó Győző, Kamarás Iván, Müller Attila és Új Károly volt jelen a képzésen. A képzés az egész napi gyakorlás után egy kis versennyel zárult, melyen mindenki sikeresen és ügyesen vette az akadályokat” – árulta el a százados.

A „Just Ride – International Female Ride Day” ötlete alapján Nemzetközi Női Motoros napot is rendeztek a Hungaroringen, melynek szintén hatalmas sikere volt. A motoros hölgyek a férfiakkal együtt gyakorolhatták a fontos, a közúti balesetek és a testi sérülések megelőzését szolgáló vezetéstechnikai fogásokat, s külön pályán a fékhasználat és a gyors irányváltoztatás biztonságos változatait. Természetesen a próbákat megfelelő eligazítás és oktatás előzte meg, mely keretében három motoros rendőrhölgy, Melinda, Judit és Anita motoros bemutatót tartott.

„Összesen tehát négy alkalommal leshették el a kanyarodás, kikerülés, elkerülés fortélyait rendőr motoros oktatóinktól a vállalkozó szellemű motorosok. Mindegyik alkalommal jó emlékekkel és új ismeretekkel gyarapodtak résztvevőink. Mindannyian azonos véleményen voltak, szükséges egy ilyen képzés mindenkinek, akár tíz, akár csak egy éve ül motoron. Sokkal magabiztosabban, határozottabban vettek részt a későbbiekben a forgalomban. Bízunk abban, hogy az idei tapasztalatok alapján jövőre ismét megrendezhetjük a vezetéstechnikai tréningjeinket” – jelentette ki Cservenák Helga rendőr százados.


Sokszor (általában) nem elég a jogsiszerzésnél a rutinpályán töltött idő – ezek a képzések pedig ingyenesek!

A Hungaroring és a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Központ egyértelműen a folytatás mellett tette le a voksát, hisz mindenképpen szeretnének hozzájárulni a biztonságosabb közúti közlekedéshez.

„Nagyon jó és gyümölcsöző a kapcsolatunk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szakembereivel, hisz az évek során rengeteg színvonalas rendezvényüknek biztosítottunk helyszínt. Az egyik legkedveltebb programsorozattá vált az Ingyenes Vezetéstechnikai Tréning, melynek keretein belül a motoros balesetek megelőzése érdekében figyelemfelhívó céllal ingyenes oktatást szerveztünk a száguldás szerelmeseinek. Természetesen folytatni szeretnénk mi is a közös munkát, hisz a tanpályánk a lehető legmodernebb eszközökkel, a legfelkészültebb szakemberekkel várja az érdeklődőket a különböző vezetéstechnikai tréningeken, melyeket nemcsak a motorosoknak, hanem a hivatásos és úrvezetői jogosítvánnyal rendelkező autósoknak is szervezünk” – közölte Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki egyben a Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum ügyvezető igazgatója is.


Kovács Niki a Nemzetközi Női Motoros Napon kampányolt a biztonságos motorozás mellett

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending