Connect with us
Suzuki

Blog

Segítség egy nőtől-nőknek: hogyan válasszuk ki a megfelelő motorosfelszerelést?

Te húzod a gázt, vagy csak utas vagy? A biztonságod szempontjából egyre megy! (x)

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Mit tesz egy talpraesett nő ha motoros ruházatot kell vásárolnia? Keres a környéken egy motoros boltot, magára cincálja a teljes kínálatot, majd megveszi a legjobbnak vélt szerelést és kész.
De van akinek ez nem ilyen egyszerű, hiszen nincs tisztában vele mire kell figyelnie, vagy éppenséggel tesz az egészre (utasok). Kicsit ilyenkor persze felmegy bennem a pumpa, mert milyen sofőr az, aki nem gondoskodik és nem figyel az utasának a biztonságára?!
És most mondok egy számot. Például 1000 motorosból 100 nő, ebből csak 10 vezeti a motort, ergo a többsége csak utas.

Éppen ezért úgy vélem mi nők, nem kapunk akkora figyelmet, felvilágosítást mint amekkorát kéne!

Tény, hogy sokan gondolják úgy, hogy ha csak utasként van közük a motorhoz, nem szükséges a megfelelő védőöltözet. Amióta kapcsolatba kerültem a motorokkal (24 éve), sokszor látom azt, hogy a csajok hátul csak valami dekoratív ruhában pózerkednek a kanjuk mögött és nincsenek vele tisztában: ha baj van, őket is baj éri.

Az aszfalt nem tesz különbséget sofőr és utasa között!

Ha ezt nem teszik a helyükre a fejükben, és egyáltalán nem hajlandóak motoros ruházatot viselni, akkor kénytelen leszek egy drasztikus videóval illusztrálni nekik, mi történhet a puha kis bőrükkel egy esetleges kicsúszáskor.

Baleset kétféle szemszögből

Viszont ha hajlandó vásárolni, de gőze sincs mit kéne venni, honnan fogja tudni, hogy mit keressen? Innen!

Méretek, szabásvonal…

Ha azt gondoljuk, hogy most egyszerű dolgunk lesz, nagyot tévedtünk. De mi vérbeli huszadik századi, fogyasztói társadalomban felnőtt nők vagyunk, nem esünk kétségbe!

Gondolom észrevettétek már, hogy manapság egyre több gyártó, vagy ország más méretekkel dolgozik (a netes vásárlásoknál lehet a legjobban ezzel befürdeni) így történhet az, hogy az én 36-os lábamra van hogy 35-ös, de van, hogy 37-es motoros cipő passzol.
– Valahogy nem is meglepő, hogy egy kínai és egy amerikai méret nem ugyanolyan, bár a nagy könyv szerint annak kéne lennie. – Tehát tessék mindenképpen felpróbálni mindent hölgyeim!

A szabásvonalak a másik rejtett csapda, mert hiába jó ránk az egyik márka motoros kabátja, a másik már lehet úgy lóg rajtunk mint tehénen a gatya, vagy bele sem fér egy-egy testrészünk. Nekem speciel a kabátokkal gyűlik meg a bajom, ha az egyik jó a kezemre, biztos nem jó mellben, ha jó mellben, rövid máshol. Agyrém.
Tehát mindenképpen húzzuk magunkra a készletet, higgyétek el érdemes rá időt szánni, hiszen ez nem olyan mint a hétköznapi utcai viselet, ami már kiborul a szekrényből.

ICON Akorp spéci női szabású retro cucc

Ami a legfontosabb!

Hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, a motorosruhát nem elég a tükör előtt felpróbálni és azt mondani rá pont jó, hiszen nem állva hordjuk. A motoros ruházatnak a motoron kell megfelelően állnia, ezért ha megtaláltuk a megfelelő darabot, legyen az motoros nadrág, cipő, kabát üljünk le egy székre, és próbáljuk felvenni azt a pózt, mintha motoron ülnénk. Nem viccelek.

Most jönnek elő a turpisságok!

Ha a kabát ujjának hossza állva felpróbálva pont jó volt, a kormányt fogva felcsúszik, rövid lesz. Tehát a karnál legyen hosszabb, mellkasnál legyen kényelmesen feszes, vállnál éppen laza, így tökéletes lesz ha rádőlünk a kormányra. Ha vannak benne beépített protektorok, ellenőrizzük, hogy pont a helyükön vannak-e. Ez nagyon fontos a testi épségünk szempontjából!
A nadrág szára legyen hosszabb, és a térdprotektornak is a megfelelő helyen kell lennie mikor a lábunk a lábtartón van!

A motoros kesztyű legyen komfortos, hiszen azzal szorongatjuk a markolatot.

Én még külön fontosnak tartom egy női kabátnál, hogy kellőképpen takarja a vesénket, hiszen nekünk nőknek ez sajnos egy elég kényes pontunk.

Kényelem, védelem…

Vajon miként lehet egy motoros ruházat hosszú távon kényelmes, komfortos, és egyben biztonságos?
A többszezonos kabátokban legyen kivehető bélés, továbbá jól szellőzzön. A vízálló kabátok letakarható cipzárral rendelkezzenek, csak így maradhatunk szárazok. A nadrágokban méretünkhöz megfelelően fel és le állítható legyen a térdprotektor, a kabátokon legyenek szűkítési lehetőségek (patentok, tépőzárak), így gondoskodhatunk arról, hogy minden a helyére kerüljön.

Általánosságban elmondható, hogy minél több állíthatósággal rendelkezik a felszerelés, annál kényelmesebb lesz hosszú távon!

Ha olyan ruhadarabot vásárolunk, amihez külön meg kell venni és a kialakított helyére beletenni a protektort, akkor annak a megvételéről mindenképpen gondoskodjunk. Ennek annyi lehet a hátránya, hogy már csak azért sem veszed meg, és akkor ott ette meg a fene az egészet.

Viszont ha olyan ruhát vásárolunk aminek nincs ilyen lehetősége, akkor lehet különálló női formára domborított protektorokat is vásárolni, aminek annyi az előnye, hogy utcainak látszó motorosruhádra tetszőlegesen fel, illetve leveheted ha szükséges, és olyat veszel amilyet éppen menőnek találsz. ;)

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a varratokat, egy csúszás eseten nagyon sok múlik rajta, nem szakadhat le rólunk a ruha (Ez az olcsóbb motorosruhák legnagyobb hátránya és becsapása).
Anyag esetén egy bőr, illetve kordura sokkal strapabíróbb, mint például egy farmer.

A bukósisakról már írtam, olvassátok el, mert újra biztos nem pötyögöm ide. :P

Heti Hetes – Hogyan vásárolj bukósisakot?

Az az átkozott pénz…

Szerintem már tudjátok jól, főleg aki sportol valamit, hogy az olcsóbb termékeket nem igazán érdemes mindig megvenni. A sportruházatnak nagyon sok mindennek meg kell felelnie az utcaival ellentétben, és ennek bizony ára van. A motoros ruházatnak is nagy hátránya, hogy bizony nem olcsó ami minőségi. Ez nem is véletlen, hiszen a háttérben komoly fejlesztést végeznek a védelem és kényelem érdekében. Persze ki lehet fogni olcsóbb jó minőséget, de ne az ár döntse el a tested védelmét. Nézd meg ezt például ezt az ICON Fairlady kabátot, hogy milyen szép és csinos a szabása is.

Mikor reklámokat teszek ki, és felhörrennek egy-egy darabnál az olvasók, mindig az jut eszembe, de helló, mennyibe került a motorod? Ha több millióért képes voltál venni egy olyan járművet, amin a testedet csak egy utcai ruha védi, miért a motorosruhán akarsz spórolni? Ki vezeti a motort ha te inkább az olcsóbb bukósisakot veszed meg, és emiatt neadjisten’ meghalsz. Akkor mi értelme volt az egésznek?

Biztonság, vagy külcsín?

Amikor valaki elkezd motorozni, el kell fogadni a baleset kockázatát. (Persze ez lehet bármilyen más tevékenység is akár síelés, akár kerékpározás, de még sima autóvezetőként sem mindig fenékig tejfel az élet.) Mindenki, én is szívesebben viselnék könnyebb ruházatot motorozás közben ami puhább, csinosabb, szexibb, szívesebben lennék szoknyában és magassarkúban, vagy nyáron akár csak egy fürdőruhában.

Azonban testi épségem mindennél többet jelent, hiszen a jövőm múlik ezen, ezért szeretnék minél több ésszerű védelmet megadni neki.

Gyakran a motorosruhánál is kompromisszumokat kell kötni, de a hétköznapi ruházat védelme egyenlő a nullával. Keresve se találunk rajta erős varratokat, vagy erősítést a kritikus pontokon.

ICON HELLA bőrkabát ebben a kétféle színben kapható, gyönyörű és csinos maradsz benne

Ha meghoztuk a döntést, miszerint biztonságos ruházatot fogunk vásárolni, akkor fogadjuk el, hogy nem ugyanolyan a viselése a protektorok miatt mint egy hétköznapi ruhának. Sok gyártónak sikerült jó megjelenésű kiváló védőfelszerelést készítenie, de a legtöbbnél a biztonság még mindig másodlagos. Ha a biztonságot a háttérbe szorítjuk, akkor azt egészen biztos előbb-utóbb megbánjuk.

Ahogy mondani szokás, minden motoros esett már, vagy esni fog.

Amúgy meg szerintem egész jó motoros szerkókat készítenek már, amiben egy nő is simán lehet csinos. ;)

Na. Most, hogy tudjuk mire kell figyelnünk, mire van szükségünk, mi sem egyszerűbb mint egy jó kis motorosboltot keresni egy normális, türelmes, hozzáértő személyzettel – ahol az eladók ismernek minden egyes márkát, a különbségeket, az előnyöket és hátrányokat – , mint például a MotoPartsShop, ahonnan ilyen elégedett véleménnyel jönnek el a vásárlók:

“Elképesztően segítőkész kiszolgálás. Türelmesen, nyugodtan, segítőkész módon, az én igényeimet szem előtt tartva segítenek. Felesleges máshova menni, ha az első sisakodat keresed. Kevés hely van, ahol ÜGYFÉL vagy. Ez egy ilyen hely.”

 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending