Csatlakozz hozzánk

Hírek

Sebestyén Péter: bíztató kezdet

Már a második szezonját tölti ebben az évben a motorozás nagybetűs életében, azaz a 125 GP kategória nemzetközi licences mezőnyében a 13 éves Sebestyén Péter, a magyar motorsport egyik nagy reménysége.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT
 
 
 
 
Mivel a múlt évben a Red Bull MotoGP Rookies Kupa mezőnyében minden őt érő műszaki probléma ellenére helyt állt, Harald Bartol és Gustl Auinger ismét bizalmat szavazott neki és egy további szezonnyi esélyt adtak bekerülni a MotoGP akadémiába.

Ebben az évben 24 fős a mezőny, a múlt évből megmaradt 12 versenyző mellett ugyanennyi új, éhes fiatal került a Kupába, akik szintén bizonyítani akarják, hogy méltóak a későbbi MotoGP szereplésre. Az első jerezi és valenciai tesztek után úgy fest a kép, hogy nincs annyira kiemelkedő versenyző a mezőnyben, mint a múlt évben a francia Johann Zarco, vagy annak két nagy kihívója, az olasz Lorenzo Savadori és az amerikai Cameron Beaubier, viszont rendkívül szűk a mezőny eleje, és az új fiúk közül is sokan tudják tartani a lépést.

 

 
Még olyan paradicsommadarak is ott szerepeltek az időlisták élén, mint az olasz apától származó nigériai Alessio Cappella, a délafrikai Mathew Scholtz, a két japán, Daijiro Hiura és Sasuke Shinozika vagy a finn Nikolas Ajo.

De Petinek is sokkal jobban kezdődött a szezon. Igaz, Jerezben ő volt az első, akinek váltóproblémái akadtak, de miután ezt megjavították, a többieket találta meg a technika ördöge, Péter meg folyamatosan feljebb került a rangsorban, mind addig, amíg Valenciában 10. leggyorsabb is volt, úgy, hogy az ötödiktől az edzés eme pillanatában mindössze 0,4 másodperccel volt lemaradva.

Így alig várja a következő, estorili tesztet, ami után már egy héttel kezdődik az első, két futamos verseny Jerezben.
„Már nagyon izgatott vagyok, érzem, hogy most sokkal jobban kezdődött ez az év, mint az előző. Semmi olyan problémám nem akadt a motorral, mint a múlt évben, és sokkal jobban meg is szoktam a KTM-et. Most már a látom, hogyan lehet még lefaragni a különbséget magam és a leggyorsabbak között. De elnézve, mennyire összesűrűsödött a mezőny, az is biztos, hogy nagy csaták lesznek, és nagyon kemény lesz a dobogóra felkerülni mindenkinek.”
Gustl Auinger is csak dicsérte Peti fejlődését:
„Ismét arra a teljesen felszabadult, természetes tehetséggel teli gyereknek látom, mint amikor megismertem a válogatáson. A múlt évben a műszaki problémák és a tapasztalatlansága teljesen lemerevítette, most ismét olyan felszabadultan és szépen motorozik, mint amikor beválogattuk.”
De a köridők azt is elárulják, mennyire javult a mezőny színvonala a múlt év óta: akkor Zarco Valenciában 1:47,611-el volt a leggyorsabb, most Peti 1:47,820-t ment, a legjobb idő 1:45,250 volt.
 

 
Peti a múlt egy évben több mint 15 centit nőtt, hogy kamasz méreteinek és erejének előnyeit ötvözze egykori gyerekes rugalmasságával, és még jobb legyen az erőnléte, sokat edzett a télen. Futott, bringázott, krosszozott és Pitbike-ozott, emellett a birkózó edzéseket sem hanyagolta.
Igaz, a Rookies Kupa ebben az évben nyolc futamból és két fináléból fog állni, az emellett szabad hétvégeken Peti mégis el akar indulni több nemzetközi versenyen, hogy minél több versenytapasztalattal javítsa tovább motorozási tudását. A műszaki háttér lényegesen komolyabb, mint a múlt szezonban, hiszen Győrfi Alen régebbi Hondáját tudta neki megvásárolni az előbbi linken található új szponzor. A motort avatott kezek szervizelik, Győrfi Zoli vállalta ezt a feladatot.
„Szeretnék főleg a hazai versenyeken jól helyt állni, és evvel megköszönni azoknak a nézőknek a kitartását, akik nekem szurkolnak.”

Mi is mellete vagyunk, úgyhogy ha Petivel történik valami, azt itt olvashatjátok leghamarabb.

Tesztmotor.hu szerkesztőség

 

 

Comments

comments

Trending