Csatlakozz hozzánk

Hírek

Rossi áthajtott a mezőnyön, de Lorenzo a bajnok

Izgalmas szezonzárót kaptak a MotoGP szurkolói, ahol végül megkoronázták 2015 királykategóriás világbajnokát – ez történt Valenciában

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Ki ne tudná, mi minden történt a MotoGP háza táján az elmúlt hetekben. Valentino Rossi és Marc Marquez incidense óriási port kavart port kavart (videós elemzésünk), ám a versenyzőknek tovább kellett lépniük, hisz még egy futam hátra volt az idei évben – a világbajnoki cím sorsa pedig még nem dőlt el!

Valentino Rossi 7 pontos előnnyel érkezett a szezonzáró helyszínére

Valentino Rossi szinte végig vezette a bajnoki tabellát 2015-ben, csapattársa Jorge Lorenzo viszont vészesen megközelítette őt a szezonzáró előtt. Hét pontos előnnyel érkezett az olasz a helyszínre, ám spanyol csapattársa több győzelmet szerzett nála, így számára a pontegyenlőség sem lett volna kedvező – ráadásul az utolsó futam spanyol földön került megrendezésre. A szezonzárót végül Rossi büntetése tette igazán izgalmassá, mivel a versenybírák 3 büntetőponttal “díjazták” Marquez elleni mozdulatát. Ez a mennyiségű büntetőpont még semmin sem változtatott volna, ám az olasznak volt már büntetőpontja az idei évben, így az összegyűlt mennyiség értelmében az utolsó helyről kellett rajtolnia a valenciai futamon.

Jorge Lorenzo ezzel ellentétben bomba formában érkezett hazai földre, és csaknem fél másodperces fölénnyel nyerte a kvalifikációt a két Honda előtt. Rossi büntetése ellenére részt vett a kvalifikáción, bár ebből csak egy kisebb low-side bukás lett, és egy 12-ik szimbolikus pozíció. A kilencszeres bajnok azonban mégiscsak előre ugrott egy helyet még a rajt előtt, mivel Cal Crutchlow motorjának technikai gondjai akadtak a felvezető kör előtt. Nagy kár, mivel a brit a kiváló ötödik helyről indulhatott volna, így viszont csak a 26-ikról.

Lorenzo körrekorddal szerezte meg az első rajtkockát, így Rossinak a Repsol Hondák segítségére is szüksége lett volna

Vasánrap napsütés várta a versenyzőket (a reggeli köd után), ami inkább Lorenzónak kedvezett. A spanyol kiváló rajtot fogott, mögötte viszont szorosan jött a két Repsol Honda, Marquez és Pedrosa sorrendben. A Ducati versenyzői váratlanul a negyedik és ötödik helyen termettek, ám végül nem tudták tartani a 3 spanyol tempóját. Iannone lehetett volna az, aki képviselheti Rossi érdekeit az élbolyban, az olasz motoros viszont a negyedik helyről bukott, és hamar mehetett is átöltözni.

Lorenzo a leggyorsabb köröket futva lépett el a mezőnytől a Repsol Hondák társaságában

A kamerák viszont az élboly mellett folyamatosan vették az utolsó sorból rajtoló Valentino Rossit is. A tabellát vezető versenyző kiváló rajtot fogott, és az első kör végére már a 15-ik helyen találta magát. A következő körökben is látványosan jött előre, ám ekkor már csak 2-3 versenyzőn tudott átugrani körönként, majd utolérte a már nagyobb kihívást jelentő versenyzőket, akik az ötödik helyért harcoltak. Bradley Smith, Danilo Petrucci és az Espargaro fivérek egymás közt is komolyat meccseltek, így az olasznak nagyon meg kellett gondolna, hová szúrja be a Yamaháját. Smith könnyen meg lett, míg Petrucci hátranézett, és maga elé engedte honfitársát – ez talán senkit sem lepett meg.

Nagyobb gondot okozott számára Aleix és Pol Espargaro, akik hazai futamukon kiváló tempóban motoroztak. Végül persze Rossi megtalálta a rést a pajzson, Dovizioso pedig eléggé udvariasan hagyta nyitva az ajtót számára, így a Doktor fel is ért a 3 spanyol mögé a negyedik pozícióba – ami 11,3 másodperces lemaradást jelentett Pedrosa-tól.

Mindkét bajnokjelöltnek voltak honfitársai a mezőnyben, akiknek segítségére számíthattak is

Persze Lorenzónak is vannak honfitársai, így ha nem lepődtünk meg az olaszok laza elengedésein, talán Marquez és Pedrosa viselkedésén sem. Lorenzo a leggyorsabb köröket futotta a futam első felében, Marquez viszont tartotta a tempóját. A címvédő szinte árnyékként követte őt a futam nagy részében, ám nem kívánta megelőzni honfitársát. Dani Pedrosa ezzel szemben kissé leszakadt róluk a futam felénél, ám lazább tempója végett sikerült erősebb köröket futnia a futam hajrájában!

Rossi kiválóan teljesítette a futam első felét, lemaradása viszont túl nagy lett az élbolyhoz képest

Rossi nem tudott közeledni az első hármasra, így az izgalmak kissé alábbhagytak, ám az utolsó 3 körben az élen álló 3 spanyol 1 másodpercen belül került egymáshoz képest! Rossinak bajnoki címet jelenthetett volna, ha mindkét Repsol versenyző átugorja a futamot végig vezető Lorenzót! A Doktor viszont azt kérte a versenyzőktől, hogy ne szóljanak bele a bajnoki címért folytatott harcba, a Honda két spanyolja pedig pontosan így is tett.

Habár Pedrosának volt egy komoly támadása Marquez ellen, miután csapattársa visszaverte azt, nem változott a sorrend, és Lorenzo beérkezett a világbajnoki címet érő első helyen. Pont Marqueztól vártuk volna, hogy segítsen Rossinak azzal, hogy pontokat vesz el Lorenzótól? Ezt talán még Rossi szurkolói sem gondolták komolyan…

Spanyolország, spanyol dobogó, spanyol világbajnok

Valentino Rossi persze rögtön próbálta elrontani a spanyolok kedvét nyilatkozatával, mivel szerinte Lorenzo nem örül egy ilyen vb címnek, ám nem hinném, hogy a spanyol ennyit morfondírozna ezen. Jorge Lorenzo keményen küzdött az idei szezon során, gyakran húzta keresztül számításait az eső, ami miatt lendületet és pontokat vesztett, sőt nem tehet a Rossi és Marquez közt kialakult helyzetről sem. Ha Rossi nem kap büntetést, akkor talán ő a bajnok. Ha Lorenzo nem hibázik Misano esős futamán, talán korábban beéri csapattársát. Az efféle mondatoknak viszont nincs értelme a motorsportban, így Rossi 10-ik vb címe helyett Lorenzo 5-ik aranyát ünnepelhettük.

Kreatív ünneplés 2015 világbajnokától

Izgalmas évünk volt, és minden okunk meg van rá reménykedni, hogy hasonlóan izgalmas futamaink lesznek jövőre is! A folytatásra márciusig várnunk kell, jövő pénteken viszont még jelenkezünk egy 2015-ös év végi összefoglaló cikkel, sőt lesznek téli tesztelések is.

Comments

comments

Trending