Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Robogóval az Isztriára

Egy horvát túrának elégnek kell lennie, hogy megismerje az ember a Honda PCX125-öst…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg, képek: Szimcsák Attila (Rhino Tours)

A már hagyományosnak mondható (második) robogó túránkon az Isztriai-félsziget felderítését tűztük ki célnak. A Honda Hungary jóvoltából egy új Honda PCX nyergében teljesítettem a közel 1800 kilométeres távot… Az Isztriai-félsziget egy csoda, számomra valahol Korzika és Toscana keveréke, egy karnyújtásnyira – még robogóval is!

Honda PCX 125-ösöm hűséges és takarékos társnak bizonyult. Végsebessége óra szerint 104 km/h volt, még ha folyamatosan ezzel a sebességgel is haladtunk, a fogyasztás akkor sem ment 3,1 l/100km felé. A túrán mért étvágya egyébként átlag 2,7 l/100km volt. Ezzel az értékkel a legtakarékosabb 125-ös volt a három tesztmotor között.

Indulásnál a pakolás okozott egy kisebb fejtörést, mert hátsó doboz nélkül a PCX szerény tárolókapacitással rendelkezik. Végül az ülés alatti csomagtartóban és egy üléstáskában elfért a felszerelésem egy része, de jutott még a többiek motorjára is bőven. Nagyon tetszett, hogy a benzintank nyílása nem az ülés alatt van: tavaly minden egyes tankolásnál le kellett bontanom az ülésre szerelt málhámat az SH125-ről. Nyitni a tankot és az ülést is a gyújtáskapcsoló melletti kapcsolóval lehet.

A művelet megkoronázása az optikai tuning, a matrica felragasztása…


Az egyik legjobb városi robogó a festői szépségű Isztrián

Ötletes biztonsági zárat tettek a gyújtáskapcsolóra, ez egy mozdulattal eltünteti a kulcsnyílást, megakadályozva ezzel, hogy egy csavarhúzóval beindítsák a kismotort. A start-stop funkciót szoknom kellett, mindig a régi MZ-m jutott eszembe amikor lámpánál néhány másodperc után leállt a blokk, de míg az MZ-nél ilyenkor pár perces kínos rugdosás következett, a PCX egy gondolattal előbb indul minthogy meghúznám a gázmarkolatot… Aki sokat közlekedik a városban annak biztos megmutatkozik a fogyasztásában ez a technikai csemege, de ha más haszna nincs, akkor is legalább tudjuk, hogy nem kipufogunk, amíg állva várakozunk.

Balra a Costa-féle, jobbra pedig a gyári szett

Dekli nélkül: már kinn a gyári, de még nincs a helyén a tuning-variátor


Nagyon hasznos a “manuális indításgátló” mellett az is, hogy a tanksapka és az ülés is gombnyomásra nyíilik. Túrázáskor nem igazán, de városban, mindennapi használat során a (kikapcsolható) start/stop automatika is értelmet nyer

Az elöl-hátul 14 collos kerekek nagyon stabillá tették a motort. A kategóriához képest szuper volt a futóműve, a tengerparti szerpentinen én tudtam a legjobb tempót menni. A jó kezelhetőség mindennapi ingázásra is tökéletessé teszi a PCX-et, a kemény ülés és a jól beállított, de alacsony szélvédő hosszabb távok leküzdését is engedi. Napi 600 kilométer egy robogó nyergében nem egy leányálom, de az utolsó 100 kilométertől eltekintve kényelmesen vészeltem át a hazautat. A lábamnak volt elegendő mozgástere, az üléstáskának neki tudtam dőlni. Egy teli tankkal kényelmesen 210-220 kilométert tudott megtenni a kis Honda és ez mindig jó alkalmat szolgáltatott a végtagjaink megmozgatására. A három tesztmotor közül 70km/h-ig a PCX-nek nem volt vetélytársa, ez a felgyorsult városi forgalomban is nagy előnyt jelent, a lámpától elindulva nem sokan tudtak megelőzni.


Nem egy csaomagtartó-bajnok a PCX, de igazából nem is internacionális túrázásra készült a gép…

Az ára regisztrációs adóval 698.000. forint – hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el maga. Ami azonban biztos, ha már megszerezted a PCX-et, akkor nagyon hálás, mindenes kis motor kapsz a mindennapokra, alacsony fenntartási költséggel. Fájó szívvel adtam vissza, mint eddig minden tesztmotort…

Maga a művelet nem tartott sokáig, mosással együtt röpke fél óra…


Viszonylag nagy kerekek, biztonságos futómű, alacsony fogyasztás, könnyű kezelhetőség…

“Lazy Way Istria 2011” robogó túra galéria

Svetvincenat – gyönyörű falucska


Sveta Marina öböl, príma stranddal


A PCX mint mindenes

És kész is a 150-es PCX…


Trget – halászfalu kiváló étteremmel a kikötőben


A teszt írója – hamarosan a horvátországi kirándulás élményeit is elmeséli…

A PCX125 műszaki adatait itt találod.

Ha Te is PCX-tulaj vagy, várunk szeretettel a PCX aloldalunkon, ahová összegyűjtöttünk némi információt erről a típusról: pcx.tesztmotor.hu

Írj Te is tesztet a motorodról vagy beszámolót a túrázásodról, és itt láthatod viszont!

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending