Csatlakozz hozzánk

Hírek

Rider Baloo új karja, és élete

Egy csodás példa az emberi kitartás, és a motorozás iránti vágy legyőzhetetlenségéről

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Egy csodás példa az emberi kitartás, és a motorozás iránti vágy legyőzhetetlenségéről

Szöveg: Kovács Tamás (TesztMotor.hu gyakornokunk); Képek: Rider Baloo

Nem messze a házunktól van egy versenypálya, ahová gyakran kilátogatok bámészkodni. Motorosok és gokartosok egyaránt koptatják itt az aszfaltot és a gumit az év majd’ minden napján. Szűk két év alatt -mióta a pálya üzemel- sok érdekes dolgot láttam már itt,  de ami az egyik tavalyi forró nyári napon került a szemem elé, az nem egy technikai csoda volt a sok közül, hanem az emberi kitartás és élni akarás mintapéldája.

Figyelmes lettem egy motorosra, aki jól láthatóan gyorsabb és technikásabb volt a többieknél, legalábbis azoknál, akik akkor pályán voltak. Mindez nem is volna annyira érdekes, de amikor a boxba kigurulva közelről is láthattam, meghűlt az ereimben a vér: a motoros bal keze helyett ugyanis valamilyen robotkar-szerű szerkezet volt. Kicsit kételkedve a megfigyelőképességemben rögtön megvizsgáltam, hogy tényleg ő volt-e, aki ilyen könnyedséggel előzte meg – most már mondhatjuk egészséges – társait a pályán? Igen, ő volt az.

Rider Baloo – ahogy magát nevezi – 2006 márciusában vesztette el a karját közúti motorbalesetben, önhibáján kívül. Rehabilitációja több mint egy évig tartott a számos egyéb súlyos sérülés miatt. Legnagyobb szenvedélye, a motorozás tartotta benne a lelket, az a tudat, hogy majd újra motorozhat, segített neki a felépülésben. Ez időszak alatt, rengeteg kutató munkát végzett a lehetséges – motorozást lehetővé tevő – protézisekkel kapcsolatban.

Balu balesete előtt is részt vett amatőr motorversenyeken és lelkesedése a tragédia után sem hagyott alább. Hosszas utána járással Kanadában talált egy biciklizéshez kialakított protézist, amelyet a (verseny)motorozás miatti nagyobb igénybevételnek megfelelően még át kellett alakítania. A most már kifinomult szerkezet elég szabad mozgást biztosít a biztonságos motorozáshoz. Mivel ezzel a műkarral Balu fixen van rögzítve a motorhoz, még egy gyorskioldó-rendszert is ki kellett alakítaniuk: ha jobb csuklója elhagyja a kormányt, akkor a bal „műcsukló” is leold a kormányról.

Másfél év alatt Balu olyannyira megtanulta használni a protézist, hogy motorversenyeken (SuperMoto) kívül Jet-Ski országos bajnoki futamokon is elindul, melyeken komolyan felveszi a kesztyűt az egészséges versenyzőkkel. Erről saját szememmel magam is meggyőződhettem, hihetetlne. Sőt, nemcsak hogy versenyben van velük, de alkalom adtán le is győzi őket: 2008-ban egy szegedi országos bajnoki motoros futamon az első lett UP Open kategóriában!

Balu az élő példa arra, hogy fel lehet állni a padlóról. Kitartás, akaraterő és sok-sok munka kell hozzá. Balut mindig is a motorozás érdekelte a legjobban. A motorozás miatt vált nyomorékká, de a motorozás tartotta életben és adott neki új életet. Jövőbeli tervei szerint továbbra is a protézisekkel szeretne foglalkozni, de a sportra fókuszálva: tervezés, fejlesztés, bemutatás, levédés, sorozatgyártás. „Megalkuvás nélküli, teljes életet tudok élni, amit elsősorban szüleimnek köszönhetek, valamint legfőbb támogatómnak: a Rider Baloo Alapítványnak.” Az alapítványnak, melyet sorstársai megsegítésére hozott létre…

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending