Csatlakozz hozzánk
KTM

Hírek

Rider Baloo új karja, és élete

Egy csodás példa az emberi kitartás, és a motorozás iránti vágy legyőzhetetlenségéről

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Egy csodás példa az emberi kitartás, és a motorozás iránti vágy legyőzhetetlenségéről

Szöveg: Kovács Tamás (TesztMotor.hu gyakornokunk); Képek: Rider Baloo

Nem messze a házunktól van egy versenypálya, ahová gyakran kilátogatok bámészkodni. Motorosok és gokartosok egyaránt koptatják itt az aszfaltot és a gumit az év majd’ minden napján. Szűk két év alatt -mióta a pálya üzemel- sok érdekes dolgot láttam már itt,  de ami az egyik tavalyi forró nyári napon került a szemem elé, az nem egy technikai csoda volt a sok közül, hanem az emberi kitartás és élni akarás mintapéldája.

Figyelmes lettem egy motorosra, aki jól láthatóan gyorsabb és technikásabb volt a többieknél, legalábbis azoknál, akik akkor pályán voltak. Mindez nem is volna annyira érdekes, de amikor a boxba kigurulva közelről is láthattam, meghűlt az ereimben a vér: a motoros bal keze helyett ugyanis valamilyen robotkar-szerű szerkezet volt. Kicsit kételkedve a megfigyelőképességemben rögtön megvizsgáltam, hogy tényleg ő volt-e, aki ilyen könnyedséggel előzte meg – most már mondhatjuk egészséges – társait a pályán? Igen, ő volt az.

Rider Baloo – ahogy magát nevezi – 2006 márciusában vesztette el a karját közúti motorbalesetben, önhibáján kívül. Rehabilitációja több mint egy évig tartott a számos egyéb súlyos sérülés miatt. Legnagyobb szenvedélye, a motorozás tartotta benne a lelket, az a tudat, hogy majd újra motorozhat, segített neki a felépülésben. Ez időszak alatt, rengeteg kutató munkát végzett a lehetséges – motorozást lehetővé tevő – protézisekkel kapcsolatban.

Balu balesete előtt is részt vett amatőr motorversenyeken és lelkesedése a tragédia után sem hagyott alább. Hosszas utána járással Kanadában talált egy biciklizéshez kialakított protézist, amelyet a (verseny)motorozás miatti nagyobb igénybevételnek megfelelően még át kellett alakítania. A most már kifinomult szerkezet elég szabad mozgást biztosít a biztonságos motorozáshoz. Mivel ezzel a műkarral Balu fixen van rögzítve a motorhoz, még egy gyorskioldó-rendszert is ki kellett alakítaniuk: ha jobb csuklója elhagyja a kormányt, akkor a bal „műcsukló” is leold a kormányról.

Másfél év alatt Balu olyannyira megtanulta használni a protézist, hogy motorversenyeken (SuperMoto) kívül Jet-Ski országos bajnoki futamokon is elindul, melyeken komolyan felveszi a kesztyűt az egészséges versenyzőkkel. Erről saját szememmel magam is meggyőződhettem, hihetetlne. Sőt, nemcsak hogy versenyben van velük, de alkalom adtán le is győzi őket: 2008-ban egy szegedi országos bajnoki motoros futamon az első lett UP Open kategóriában!

Balu az élő példa arra, hogy fel lehet állni a padlóról. Kitartás, akaraterő és sok-sok munka kell hozzá. Balut mindig is a motorozás érdekelte a legjobban. A motorozás miatt vált nyomorékká, de a motorozás tartotta életben és adott neki új életet. Jövőbeli tervei szerint továbbra is a protézisekkel szeretne foglalkozni, de a sportra fókuszálva: tervezés, fejlesztés, bemutatás, levédés, sorozatgyártás. „Megalkuvás nélküli, teljes életet tudok élni, amit elsősorban szüleimnek köszönhetek, valamint legfőbb támogatómnak: a Rider Baloo Alapítványnak.” Az alapítványnak, melyet sorstársai megsegítésére hozott létre…

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

Husqvarna 2019 Fall

Trending