Connect with us
Suzuki

Vezetéstechnika

Részletek a kezdő motoros napról Kakucson

Július 12-én, hétfőn tartjuk a kezdőknek szánt napunkat a KakucsRingen. Mindenkit várunk szeretettel!

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Amikor egyik olvasónk kérdésére kitaláltam, hogy szervezek egy napot a kakucsi ringen azoknak a kezdő motorosoknak, akiket a pályán frusztrálnak a náluk sokkal gyorsabbak, ügyesebbek, egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ennyire sokan fogtok jelentkezni a cikkre. Aztán az e-mail dömping láttán egyre biztosabb lettem benne, hogy ezennel az ötletem valóban nem hülyeség, és úgy döntöttem, mindenképpen végigviszem a projektet.

Mi is a lényege ennek a napnak?

Szeretném elkerülni a félreértéseket. Ez a nap nem elsősorban oktatás, hanem egy olyan nap a kezdő motorosoknak, amikor kizárólag nekik béreljük ki a pályát. Ez azért jó, mert a saját ízük szerint, a saját tempójukban, frusztráltság nélkül gyakorolhatják a motorozás azon elemeit, amiket amúgy nap, mint nap, tudatosan vagy tudat alatt használnak közúton is. Sőt, mivel végtére is egy valódi versenypályáról van szó, egyben meg lehet ízlelni a ringek világát is, s el lehet sajátítani a pályamotorozás alapjait.

Ám mivel kezdőkről van szó, és autodidakta módon nehéz, de legalább is hosszú folyamat a fejlődés, rögtön megfogalmazódott bennem, hogy majd mi megpróbálunk szakmai, szinte instruktori támaszt nyújtani a pályán, illetve a pálya mellől. Akinek kérdése van, annak válaszolunk, aki szeretne tőlünk ezt-azt ellesni, annak megmutatjuk, akinek szüksége van a támogatásra, annak ott leszünk. Nem vagyunk oktatók, de sok-sok vezetéstechnikai kurzuson jártunk, és a rengeteg tesztmotor által, illetve a számtalan megtett kilométer alatt elegendő tapasztalatot szereztünk, hogy biztonsággal átadhassuk azt nektek. Szóval úgy gondoltuk, hogy mindenben segítünk, amiben csak tudunk. Sőt, a gyakorlat előtt még egy kis elméleti okítást is felvállalunk…

Mikor és hol lesz?

Minden jelentkezőnek megígértem, hogy jelentkezni fogok a részletekkel, no és persze a dátummal, az első TesztMotor Kezdő Motoros Nap dátumával. Nos, összevetve a válaszaitokat, jövő hét hétfőre esett a választás, azaz július 12-én, azon belül is délután lesz mienk a kakucsi pálya. A ring honlapja szerint a délutáni műszak 1-től este 7-ig tart, de mint pár órája megtudtam, ettől eltérő módon csak 6-ig szokott tartani a motorozás. Szerintem ez a hír nem katasztrófa, hiszen az 5 óra sem kevés, nem hogy a 6, de úgy gondoltam jó, ha ezt tudjátok.

A helyszín a már sokszor emlegetett KakucsRing, mely vagy az M5-ös (inárcsi lehajtó), vagy az 5-ös felől közelíthető meg. Nem kezdek bele útvonaltervezésbe, ezt inkább a maps.google.com oldalra bíznám (ezt írjátok a keresőbe, vagy kattintsatok ide: 47.247867,19.377884). Ha élesben mégsem találnátok a pályát, bármelyik helyi lakos rögtön útba igazít titeket, alkohol szinttől függetlenül tudni fogják a választ.


Nagyobb térképre váltás

Mi a program?

Mielőtt bármi gyakorlati dolog történne, szeretnénk tartani nektek egy kis vezetéstechnikai elméletet. Egyrészről elmondjuk azt, amit mi fontosnak gondolunk, illetve kötetlen beszélgetés keretében válaszolunk minden felmerülő kérdésetekre. Hogy ez semmiképpen se menjen a motorozás rovására, a terveim szerint 11 órától kezdődne a mondókánk. A megjelenés természetesen nem kötelező, ám aki szeretne ott lenni, az kérjük tényleg jelenjen meg addigra.

Aztán fél 1-től regisztrálnánk a motorosokat, rendeznénk az anyagiakat (6.000 Ft), és 1 órától kezdődhet is a motorozás. Innentől mindenki a maga szája íze szerint gyakorolhat, de mi mindig ott leszünk. A parkolóban lehet próbálkozni a lassú közlekedés nehézségeivel (pl. minél kisebb íven való megfordulás), a pályán pedig minden mással. Az érintési pontokat bójákkal fogjuk kijelölni, ez nagyon sokat fog segíteni nektek. Legalább is miután elmondjuk, hogy mire is jók azok :)

Egyebek.

A tervek szerint legrosszabb esetben is legalább 20-an leszünk, ami soknak tűnik, de mivel egyszerre mindenki úgy sem lesz soha fent a pályán, ezért úgy gondolom, meg fogjuk oldani a dolgot. Akár csinálhatunk csoportokat is a hasonló típusú motorokkal, vagy éppen a hasonló tempójú motorosokkal, akik például negyed óránként váltanák egymást. Ezeket majd a helyszínen megbeszéljük, úgy fogjuk csinálni, hogy mindenkinek maadéktalanul megfeleljen.

Ha bármilyen más kérdésetek van a kezdő motoros nappal kapcsolatban, írjátok meg bátran a hozzászólások között!

Jelentkezés

Jelentkezni természetesen egészen hétfőig lehet, hiszen lényegében az jöhet fel a pályára, aki ott van és kifizeti azt. Persze ha jönni szeretnétek, és még nem írtatok e-mailt, hálás lennék, ha megtennétek az alábbiakat elküldve a suli@tesztmotor.hu címre:

Név:
Mobilszám:
Motor típus:

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending