Csatlakozz hozzánk

Akciók

Pirelli gumiteszt, Rijeka- utolsó nap

Kispataki Viktor egyszerre tesztel és versenyez Horvátországban

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Full Gas

Kispataki Viktor versenyének beszámolója az Alpok Adria sorozat rijekai fordulójáról – ami a legújabb Pirelli motorgumik tesztjének utolsó, harmadik napja is egyben.

A verseny napján nem mindenki kelt kipihenten, éjszaka komoly vihar tépázta meg a depót. Többen azzal töltötték az éjszakát, hogy próbálták a földön tartani a sátraikat. Pályanyitásra viszont már jó idő volt, szikrázó napsütés várt bennünket a warm up-on. A bemelegítő edzés tíz perce alatt kellett eldöntenünk, hogy a még ki sem próbált gumit használjuk-e majd a versenyen, vagy a pénteken használtak közül teszünk fel egyet. Viktor hat mért kört tudott teljesíteni a rövid edzés alatt, második legjobb időt 1:30:9-et futva Jerman mögött – ez kezdetnek ígéretes volt.

Megbeszélés következett a két pirellis szakemberrel. Tapasztalatok alapján, ami ugye az időjárás miatt nem volt soknak mondható, ki kellett választanunk, melyik abroncsot használjuk a versenyen. Nem csak Viktor adataiból dolgozhattunk, hiszen bár Pellizzon szombattól Dunlopokon gurult, Filla és egy osztrák versenyző, Schrammel is tesztelte a Pirelli új fejlesztésű gumijait. Végül a legutoljára használt változatnál maradtunk a hátsó gumi tekintetében. Viszont az első gumin aggasztó kopás látszott a warm-up hat gyors köre alatt… Sőt, Viktor is panaszkodott, hogy nem a hátsó tapadással volt baja, hanem a motor eleje volt bizonytalan a kanyarokban. Ezért az a döntés született, hogy kockáztatunk és az addig végig használt SC1-es keveréket SC2-re váltjuk.


Viktor derekasan helytállt a Stock motorral a Superbike futamon

A Superbike futam a nap záróeseménye volt. Ekkorra már szárnyra kapott a hír, hogy a “local hero,” Berto Camlek is rajthoz áll a rajtrács végéről. Pénteken csúnyán eldobta a vasat, mentő vitte el… Dacára annak, hogy nem volt mért ideje, a zsűri úgy döntött, elindulhat az utolsó rajtkockából. Viktor a második rajtkockából várta a piros lámpák kialvását. Ami még azelőtt kialudt, hogy a piros zászlós pályabíró elhagyta volna a pályát. Talán ez lehetett az oka, hogy Viktor jó szokásától eltérően nem hozta a rajtot. Jerman és Pellizzon mögött harmadiknak fordult. Jerman a második körben új pályacsúcsot motorozott, 1:28:867-et. Őt Pellizzon követte, ekkor még alig egy másodperces lemaradással. A második kör közepén az alsó kanyargós részen Camlek megelőzte Viktort, aki a Zágráb kanyar féktávján azonnal vissza is vette a harmadik helyet, megmutatva, hogy nem adja könnyen a bőrét. A célegyenesben viszont Berto már nem hagyott esélyt, a Superbike motorja lelépte Viktor Stock ezresét. Viktor láthatóan próbálta tartani Camleket, körönként pár tizeddel tudott csak távolodni a helyi menő. A célig sajnos nem változott a sorrend, versenyzőnket negyedikként intették le. Mögötte a szintén Pirellivel és egy Superbike BMW-vel induló Michal Filla végzett.


A Pirelli mérnökei három napon át vizsgálták az új gumikat, többek között Viktor motorján


“Ha ilyen ütemben fejlesztenek tovább, lehet, hogy Rijeka nem marad “egygumis” pálya!”

Kispataki Viktor:
“Meglepetést okozott a Pirelli, nem számítottam ilyen eredményre. Az előttem végzett ellenfeleket még egyforma feltételek mellett is igazi kihívás legyőzni, a negyedik hely reális eredmény. A verseny alatt nem várt módon ismét az első gumi okozott problémát, a lenti kanyargós részen folyamatosan be akarta csukni a motor elejét, nem tudtam lendületből motorozni. Sajnos itt üt vissza, hogy szombaton nem tudtuk a beállításokat a gumikhoz és a pályához hangolni. Azt gondolom jó eredmény, hogy a 12 körös verseny végéig, a lekörözéseket nem számítva, azonos időket tudtam motorozni, nem csökkent a hátsó tapadás drasztikusan. Köszönöm a segítséget a Pirellinek, ha ilyen ütemben fejlesztenek tovább, lehet, hogy Rijeka nem marad “egygumis” pálya!”

A versenyt követően megtudtuk, hogy az általunk kipróbált keverékek fognak nagy valószínűséggel alapul szolgálni a jövő évben forgalmazott Pirelli Slick és mintás versenyabroncsokhoz is.


A Full Gas Racing Team és a Pirelli mérnökei

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending