Connect with us
Suzuki

Műhely

Path22: a legvagányabb BMW-tanulmány?

A BMW bátor koncepcióval, azaz R nineT átirattal rukkolt elő: ha valami, akkor ez a szörfös scrambler tényleg a határtalan szabadságról szól…

Published

on

bmw path22
ULTRABOLT
RST AIRBAG

A Wheels & Waves Fesztivál június 11-14. között idén immáron negyedik alkalommal ünnepli a franciaországi Biarritz-ban az egyedi motorkerékpárok, a szörfözés és a művészetek iránti szenvedélyt. A BMW Motorrad ezt a kivételes légkört most először egy saját stílusú scrambler bemutatásával színesíti: íme a BMW Concept Path 22.

Az első scrambler stílusú motorkerékpárok az 1950-es években láttak napvilágot: ezeket a módosított utcai kétkerekűeket mélyen barázdált gumiabroncsokkal, valamelyest megnövelt rugóúttal és magasabban elvezetett kipufogórendszerrel hangolták terepre készítőik. Ezen módosítások jellegzetes megjelenést kölcsönöztek a scramblereknek, amelyek egy rendhagyó életstílus szimbólumaivá váltak.

„A scrambler karaktere tökéletesen illik a Wheels & Waves Fesztiválhoz. Az a fajta motorkerékpár, amely túlmutat a megszokott szabványokon és a konvenciókon. Teljesítménye nem annyira érdekes, a stílus és az eredetiség már annál inkább. A scramblerek a szenvedélyről szólnak, és olyan változatosak, mint maguk a tulajdonosaik. A BMW Concept Path 22 a saját scrambler-értelmezésünk, amely az R nineT alapjaira épült. Ez utóbbi kiváló alap egy scrambler-stílusú átalakításhoz” – fogalmazott Edgar Heinrich, a BMW Motorrad dizájnrészlegének vezetője.


A Path 22 típusmegjelölés az európai szörfközösség tagjai által ismert nyílt titokra utal: az Atlanti-óceán dél-franciaországi partjainál egy különleges szakasz található, amit lehetetlen megközelíteni autóval. A magával ragadó szörfparadicsomhoz mintegy félórás gyalogút vezet, az öreg kontinens egyik legnagyobb fenyőerdején keresztül. Ez az ösvény a 22-es számot viseli.

A BMW Concept Path 22 meghajtásáról egy erőteljes, kéthengeres boxermotor gondoskodik kardánhajtással, amely a BMW-motorkerékpárok sajátja. Az egykarú lengővilla ugyancsak megszokott BMW-konstrukcióként teszi jól láthatóvá az ötküllős hátsó kereket. A klasszikus, kör alakú fényszóró, az üzemanyag-tartály és a rövid ülőlap tökéletesen kezelhető arányokban készült.


A koncepció már ránézésre is könnyed irányíthatóságot ígér, sőt az olyan tipikus scrambler-vonásoknak köszönhetően, mint a mélyen barázdált gumiabroncsok, a nagy első kerék, az enyhén megnövelt rugóút és az emelt kipufogórendszer, a tanulmány murvás, kavicsos és homokos terepen is könnyedén mozog.

Az említett stílusjegyek prémium színvonalú kiegészítőkkel párosulnak. Ilyen az ülőlap kézzel varrott bőr huzata, a kormány bőr betétjei, valamint az Akrapovic jellegzetesen scrambler-stílusú, exkluzív kipufogóvége, kiváló minőségű rozsdamentes acélból. Az Öhlins és a Gilles Tooling alkatrészek, az olyan okos megoldások, mint a kormányvégekre integrált irányjelzők, a MotoGadget műszerfal és a Roland Sands Design mart kiegészítői. A BMW Motorrad készítette mart alumínium keréktárcsák a koncepció minimalista dizájnját fokozzák.

Ornamental Conifer műalkotása

A BMW Concept Path 22 fényszóró-háza, üzemanyag-tartálya és sárvédői Ornamental Conifer, más néven Nico Sclater munkáját dicsérik. A művész a kezdetek óta a Wheels & Waves Fesztivál aktív résztvevője, egyúttal a rendezvény látványvilágának egyik fő megálmodója. Munkáit egyedi stílusú karaktereiről és díszítő mintáiról azonnal felismerni, frappáns alkotásait szinte kivétel nélkül lényegre törő mondanivaló egészíti ki.


Járműveken, táblákon és ablakokon megjelenő műalkotásain túl Nico Sclater bőrdzsekikre álmodott grafikáiról is híres. A BMW Concept Path 22 projekt égisze alatt nem csupán a motorkerékpár egyedi fényezését készítette el, de számos exkluzív BMW bőrdzsekit is tervezett a csapat számára – egytől egyig egyedi mintákkal.

A BMW Concept Path 22 koncepció másik érdekessége a jármű jobb oldalára erősített szörfdeszka-tartó, ami szintén a BMW munkáját dicséri, és épp oly minimalista formában öltött testet, mint maga a motor. Az alumínium és bőr felhasználásával készült kiegészítő többféle méretű szörfdeszkával használható, amikor pedig nincs szükség rá, egyszerűen lehajtható vagy leszerelhető.


A koncepcióhoz tartozó szörfdeszkákat a San Diego-i Dyer Brand szörfdeszka-készítő műhely vezető tervezője, Mason Dyer álmodta meg, aki világszerte híres kiváló minőségű egyedi szörfdeszkáiról, amelyekhez az 50-es és a 60-as évek inspirációiból merít ihletet. Mason Dyer két szörfdeszkát készített a tanulmányhoz: a hosszabb deszka a scrambler stílusú motorkerékpárok fénykorát idézi, míg a rövidebb változat a modern szörfösök igényeit elégíti ki.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending