Connect with us
Suzuki
just1 mx

Hírek

Pastrana: Még sosem ugrattam ekkorát motorral

Exkluzív interjú a motorsport egyik legnagyobb ikonjával

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Pár napja megírtuk Travis Pastrana vakmerő Evel Knievel-féle ugrásait Las Vegasban, most pedig az ugrások utáni exkluzív interjút olvashatjátok el.

Travis Pastrana túlszárnyalja vajon a híres Evel Knievel mutatványait?

Az Evel Live című műsort a magyar nézők augusztus 18-án láthatják a History műsorán!

Az amerikai motorsport legnagyobb fenegyereke, Travis Pastrana olyat ugratott Las Vegasban, mint korábban még senki. Először 52 autóroncsot, majd 16 buszt repült át, végül megkísérelte azt az ugrást, ami 50 évvel ezelőtt csaknem a kaszkadőrlegenda Evel Knievel életébe került: motorral átrepülni a Caesars Palace kaszinó és szálloda szökőkútja felett. Travis Pastrana most kizárólag a magyar rajongóknak adott exkluzív interjút, amelyben elmesélte, hogyan készült fel a vakmerő ugrásra, hogyan élte meg a nagy pillanatot, és arra is kitér, hogy mit gondol a vakmerő YouTuberekről.

Evel Knievel a világ talán leghíresebb motoros kaszkadőre, legendássá vált vörös-fehér-kék csillagokkal teleszórt fellépő bőrruhájával. Egyik leghíresebb ugrása azonban kis híján az életébe került: amikor megpróbálta átugrani a közel 50 méteres magas szökőkutat a Las Vegas-i Caesars Palace szálloda és kaszinó előtt. Számtalan törött csont, súlyos agyrázkódás és egy hónapos kórházi ápolás lett az eredmény. A motoros kaszkadőrök ikonjának állított emléket a History egy nagyszabású show műsorral, amelyben Travis Pastrana,  a kilencszeres X Games-győztes motorversenyző, korabeli ruhában és Evel Knievel motorjának replikájával kísérelte meg a legveszélyesebb ugrásokat.

Evel Knievel

Hogyan készültél fel fizikailag és lelkileg ezekre az ugratásokra?

“Egész életemben motoroztam, valamint különböző videókat néztem, amikből elleshettem, hogy miként repülnek a különböző dolgok. Nagyon klassz, hogy a Nitro Circus keretében autók felett átugratva távolsági rekordokat állíthattam fel, és hogy így mindent tudok a különböző járgányok repüléséről, legyen szó akár motoros szánról, vagy trophytruck-ról. Sajnos ez a motor, az Indian Scout FTR750, amivel ugrattam, még abból az időből származik, – ahogy apám mondta – “amikor a férfiak férfiak voltak és a motorokat nem repülésre építették”. Nehéz volt vele az ugrás után a földet érés, mert nem nagyon rugózik a felfüggesztés és a motor tömege is szokatlanul nagy. Ezeket az ugrásokat még nem is próbáltam ezzel a motorral, egyszóval izgalmas volt a helyzet. Emellett a speciális helyszín és az élő adás is megnehezítette a dolgomat, nagyon kellett figyelnem, hogy egészen pontosan landoljak, nehogy idő előtt meg kelljen szakítani a közvetítést.”

Úgy érzed, hogy ez volt a határa annak, ami fizikailag lehetséges?

“Nos, három ugrás volt.
Az első – bár utálom így nevezni, de – a bemelegítés volt, kényelmes felvezető és levezető úttal, 52 autót sikerült átugratnom.

A következő ugrás már keményebb volt, messzebb ugrattam, mint bárki más korábban ilyen nehéz motorral: közel 61 méteres távolságon 16 Greyhound buszt ugrattam át. Félelmetes érzés volt, mert ez volt a legmagasabb és leghosszabb ugratásom eddig ilyen motorral.

A legbonyolultabb ugratás pedig egyértelműen a Caesars Palace szökőkútjának átugratása volt, mert a szökőkút környezete sokat változott, amióta Evel Knievel megpróbálta átugrani jó 50 éve. Nagyon nehéz volt több mint 110 km/órára felgyorsulnom mindössze 60 méteren, szóval mindent beleadtam. Az egész ugrást teljesen úgy csináltam, ahogy Evel Knievel, sőt, még a szerelésem is ugyanolyan volt, ugyanis szuperhős köpenyben és magas sarkú bakancsban voltam, amit nem igazán a váltáshoz vagy a landoláshoz terveztek. Plusz nagyon meleg volt a bőr ruha, de a show-ért mindent!”

Úgy tűnik, mintha, szándékosan nehezítetted volna meg a saját dolgodat.

“Nem lett volna igazi tisztelgés Evel előtt, ha minden modern technológiai előnyt kihasználunk. Még így is valamivel fejlettebbek voltak a körülmények mint akkor, mert a motor picivel gyorsabb és könnyebb volt, mint amit Evel használt – de egyébként ugyanazt a 750 V-twin típust használtam, azonos felfüggesztéssel és a rámpák is hasonló módon voltak elhelyezve.

Ez nagyon jó lehetőség volt arra, hogy összehozzam apáink generációját a gyermekeink generációjával, és megmutassam az idősebbeknek, hogy milyen a mai akciósport, az akciósportokért rajongó fiataloknak pedig azt, hogy milyen is volt az első igazi motoros repülés, és milyenek voltak a kaszkadőrök a 60-as években.”

Kinek volt az ötlete, hogy Evel Knievel nyomdokaiba lépj?

“A History kereste fel a Nitro Circus-t, hogy szeretne valami nagyon klassz mutatványt csinálni, aminek van történelmi jelentősége is. Dave Mateusnak, a Nitro Circus producerének az ötlete volt, hogy Evel Knievel előtt kellene tisztelegni, mivel ő volt minden idők legnagyobb motoros kaszkadőre. Úgy döntöttünk, hogy izgalmas lenne megcsinálni pont ugyanazt a három legendás ugrást, amit ő csinált, és ami majdnem az életébe került.”

Manapság nagyon sok vakmerő dolgot látni a YouTube-on. Van valami, amit láttál és még te sem mernél megcsinálni?

“Szerintem minden őrültség, aminek felkészületlenül vág neki az ember.
Élő adásban eleve nagyon rizikós minden – a szél, a meleg, az eső, bármi bezavarhat. Fontos, hogy egy-egy mutatvány előtt tisztában legyek tehát minden lehetséges következménnyel és kockázattal. Ha azt látom a YouTube-on, hogy ész nélkül ugranak emberek és nem gondolják át előre, mit is csinálnak, nekem még a legkisebb ugrás is őrültségnek tűnik.”

Apád nagyon bátorított téged, akkor is, amikor veszélyes dolgokat csináltál. Te is hasonló apuka vagy? Vagy csalódott lennél, ha gyermekeid unalmas hobbit választanának maguknak?

“Nem, én örülnék! A feleségem az igazi kockázatvállaló a családban. Profi gördeszkás, és minden alkalommal, amikor visszajövök valamelyik munkámról, a gördeszkán állva találom a gyerekeimet. A lányom is az anyjával ült először motoron, nem velem! Én mindig azon vagyok, hogy megóvjam őket a veszélyes dolgoktól, jobban szeretném, ha golfoznának, vagy teniszeznének, de ezek egyelőre nem érdeklik őket.”

Nagyjából minden típusú autóban és motoron ültél már – van esetleg valamilyen álom járgány mégis a számodra?

“Számomra nem annyira a jármű maga az érdekes, hanem a versenyhelyzet, mert sokkal jobban élvezem, ha nagy a tét. Mint például a motokrosszban, ahol sorozatban ugratunk, vagy a rallyban egy több száz méter magas havas bukkanón, ami mellett egy szakadék tátong – na itt brillírozok!
De bevallom, hogy egy Forma-1-es autót szívesen kipróbálnék.”

Forrás: History

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending