Connect with us

Hírek

Parts Europe: amerika európai központja

Tudod, hogyan jutnak hozzád a megrendelt motoros uccaid? A Parts Europe németországi elosztó központjában jártunk. Újratöltve, mivel érkezik a szezonnyitó motorkiállítás, amin a PE is jelen lesz…

Published

on

kezdokepek galeria
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Biztosan Ti is találkoztatok már a MotoPartsShop.hu-n vagy valamilyen rendezvényen azokkal az extra vastag Parts Europe feliratos katalógusokkal, amik olyan nehezek, mint egy telefonkönyv és Szaknévsor együttvéve… Na, ha ezekben nem találod és rendeled meg a motorodhoz a kívánt csecsebecsét, akkor az lehet, hogy nem is létezik…

A PE termékeit kínáló legnagyobb hazai motoros webshopon, a MotorPartsShop-on kívül maga a forgalmazó, a hazai Parts Europe is jelen lesz a 2015-ös Motorfesztiválon. Még a következő interjú előtt, kíváncsiak vagyunk, ismeritek-e a Parts Europe tevékenységét? Erre ITT adhattok egy rövid, egzakt választ – köszönjük!

  Parts Europe interjú (archív)  

A Parts Europe példáján keresztül utánajártunk, hogyan is működik egy igazi motoros nagyüzem. Egy olyan logisztikai központ, ahol óránként akár kétezer pakkot csomagolnak 170 minőségi márka megközelítőleg 150 ezer különböző termékéből… Teszik ezt villámgyorsan, hogy minél hamarabb kiszolgálhassák európai dílereiket.

2013. június közepén mutatták be a Parts Europe németországi központját a nagyközönségnek – minderről a MotoPartsShop munkatársát, Nyitrai Attilát kérdeztük, aki ellátogatott a bemutatóra, amit Németország legrégebbi városa, Trier közelében tartottak.

– Milyen programokon vettetek részt Konzban?

– A sajtótájékoztatót a raktárbázison kialakított színpadon tartották, ahol az amerikai anyacég (Parts Unlimited) meghívott előadója prezentálta a komplexumot – és a szintén a helyszínen megtartott 2013-as Thor bemutatót is ő vezényelte le. Először azonban a  tulajdonos mondott beszédet, amiben kitért az európai központ megépítésének menetére és a jövőbeli tervekre. Majd két éven keresztül építették az iroda- és raktáregységet és fontos, hogy az építkezés során gondoltak a környezetvédelemre: egy 1,025 megawattos naperőművet helyeztek el a tetőn, ami az elektromos rendszerbe táplálja a megtermelt elektromos áramot.

A bemutatók után a raktár- és logisztikai egységen végig is vezettek bennünket. A logisztikai feladatokat az óriási raktár részen mindössze 20-22 ember látja el. Maga a logisztikai rendszer felépítésében és üzemeltetésében is megegyezik a KTM gyárban alkalmazottakkal. Szinte teljesen automatizált, csak részfeladatokat látnak el emberi erővel.

– Hogyan kell elképzelni az ott zajló munkát?

 – A bázisnak két részlege van elkülönítve, oldalanként nyolc kamionbeállóból áll (összesen azonban 23 van, a különböző kamionfajtáknak megfelelően). A bejövő áru feldolgozása közvetlenül a kamion lerakodásánál történik. Itt a beérkező alkatrészeket, ruházatot, kiegészítőket és egyebeket cikkszámonként szétválogatják és egy kódolt kék műanyagládába rakják. A kód leolvasása után a rendszer megadja a láda tartalmának a megfelelő helyet – és automatikusan eljuttatja a megfelelő helyre! Ezután egy alkalmazott közvetlenül a polcra rakja.


A fejlett számítógépes rendszernek hála a humán erőforrás a minimumra csökkenthető a raktárban…
Parts Europe GmbH

A Parts Europe a Parts Unlimited (amerikai) cég partnereként kezdte – a főleg amerikai gyártmányú – motoros termékek forgalmazását Európában. A kereskedelmi hálózat az EU teljes területét lefedi, valamint az arab térség egyes országait és még Oroszország is beletartozik. Sajnos a forgalmat illető számadatok nem ismeretesek, de folyamatosan fejlődik, növekszik. Az elmúlt időszakban elsődlegesen az off-road állt a figyelem középpontjában, továbbá a Harley/Custom bike építőknek is a Parts Europe a Bibliája, az ún. Fatbookk-al és Oldbook-kal, amelyek együttesen 2000 oldal tesznek ki… A közeljövőben az ún. street-szekció is egyre nagyobb hangsúlyt kap, bár eddig sem volt elhanyagolva… A Parts Europe hazai képviseletének létrejöttében egyébként Györffy Álmos vállalt kiemelt szerepet, aki nélkül ma Magyarországon nem lennének jelen az olyan márkák, mint az ICON, a Thor és társai – ahogy ez a cikk sem jött volna létre…

– Visszafelé is hasonló módon műdödik a dolog? Gondolok arra, mikor áru hagyja el a raktárat.

Igen, a megrendeléskor leadott termékeket is hasonlóan válogatják össze. A polcokról vonalkód szerint szedik össze az emberek a termékeket, amiket a már korábban kiszámitott méretü dobozokba pakolnak. A dobozok méretét – egy igencsak részletes adatbázis alapján – a számítógépes rendszer számolja ki… Mivel többszörösen is használnak vonalkódokat, így végig tudják követni a termékek mozgását. Amíg az összes terméket összegyűjtik és azokat a futószalagok eljuttatják a csomagolós részlegre, addig a gépsor összehajtogatja a megfelelő méretű dobozt – amit szintén eljuttat a csomagoló-részhez.

A Parts Europe gépezetén belül egyébként érdekesség még a motorgumik kezelése. Speciális szállítóeszközökön juttatják el a raktár polcaira a közel 150 ezer darab motorgumit – ennyit tartanak raktáron… A megrendelést követően a gumit a szalagra helyezik és csomagolás után adják ki a szállítóknak.


A polcrendszer 5 emelet magasra emelkedik, természetesen szintenként járható kivitelben…

– Milyen márkákat ismerhetünk a Parts Europe kínálatából?

Közel 500 gyártó termékeivel foglalkozik a cég, a motoros (fő)vonal mellett ATV, quad és jet-ski alkatrészekkel, kiegészítőket is forgalmaznak. Sok általunk ismert nagyobb gyártó is megtalálható a palettán, mint például az ICON vagy a Thor – utóbbiak a Parts Europe “hazai márkái”, ahogyan például a Moose Racing vagy a Drag Specialties is – utóbbi kiegészítők széles tárházát kínálja a Harley-Davidson tulajdonosoknak.

 – Pontosan mit kell tennie az egyszeri magyar vásárlónak, ha PE-terméket szeretne rendelni?

A cég kizárólag viszonteladókat szolgál ki. Az óriási választék természetesen katalógusokba van rendezve, és a MotoPartsShop oldalon keresztül könnyedén lehet rendelni, ahol egyébként állandó PE (és egyéb) akciók is megtalálhatók.


A PE egyik “hazai márkája” az krossz-specialista Thor, amely 40 évnyi tapasztalattal szolgálja az offroados igényeket


A 16.500 négyzetméteren elterülő (ebből 3 ezer iroda) disztribúciós központ tetején napkollektorok kaptak helyet – a megtermelt energia 250 lakás egy éves emergiaigényével egyenértékű! Jobbra az itt tárolt 150 ezer gumiabroncs egy része látható…


Az automatizált rendszereknek hála, a hatalmas raktárba elég ennyi munkaerő is…

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending