Csatlakozz hozzánk

Blog

Páratlan magyar motokrosszcsapat, amely méltón képviseli kis hazánkat. Ismered?

A HTS Team – Két felvonásban

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Mit tesz egy sikeres üzletember, aki a számok világában már sok mindent elért kamionos fuvarozó cégével? Példaértékű módon fiatal sportolóknak segít, támogatást nyújtva számukra, hogy elérhessék céljaikat és megvalósíthassák álmaikat a motokrossz világában.

Horváth Lajos (56), a HTS Team tulajdonosa, szenvedélyesen rajong ezért a szakágért. Ifjú korában ő is versenyzett, innen az érzelmi kötődés a sporthoz. Amikor elérkezettnek látta rá az időt, megalapította csapatát (2011-ben), hogy e szakág legkiválóbb hazai képviselőit felkarolva, lehetőséget adjon nekik a bizonyításra. És nem csak lehetőséget ad, de ő maga oroszlánrészt vállal a munkából. A versenyeken sátrat épít, vezeti a csapatkamiont, és a vállalkozása mellett a hétköznapokban is jut ideje a csapat körüli feladatokra. Ő az a csapatfőnök, akit bármikor, bármilyen problémával felhívhatnak a csapattagok, mindig szakít rájuk időt bokros teendői mellett.

Minden versenyzőhöz van pár jó szava Horváth Lajosnak

Egy ilyen szervezetet azonban képtelenség egy személyben összefogni. Kellenek a háttérbe még olyan emberek, akik a szürke hétköznapokban dolgoznak a sikerért. A HTS Team egyik kulcsembere Nagy Norbert (34), aki több, mint egy csapatvezető, hiszen több munkakör is hozzá tartozik. Fotóz (nem is akárhogy!), ír, tartja a kapcsolatot a partnerekkel, a promóterekkel és a sportszövetségekkel, továbbá olyan szinten foglalkozik a fiúkkal, mintha a sajátjai lennének.

Lencsevégre lopott pillanat

Mint csapatvezető természetesen publikálja minden mozzanatukat, hogy a médiában a lehetőségekhez képest a legnagyobb hírverést megkapják a srácok, és maga a csapat. Ez korán sem olyan egyszerű feladat, idehaza sajnos kevés figyelmet szentelnek a technikai sportoknak a széles nyilvánosság előtt. Ő az egyik tehát, aki gördíti előre a szekeret, és eltünteti az akadályokat. A ragasztó ami összetartja a dolgokat. A MAMS motokrossz szakág-vezetése munkásságát többször is különdíjjal jutalmazta. Talán nincs is nagyobb elismerés, mint mikor az embert azért jutalmazzák, amit imád csinálni, és amiért ő maga is rajong.

Nagy Norbert és Bence

Technikai sport lévén a technikának is hibátlannak kell lennie minden versenyen. Ez talán az egyik legfontosabb munkaterülete egy motokrossz csapat üzemeltetésének, hiszen mások hibáiért súlyos árat kell fizetnie a nyeregben ülőnek. Ezt a területet már évek óta Szendi László (51) koordinálja a HTS Team-nél. Az alkatrészigények összegyűjtése hat versenyzőre, a motorok felkészítése, a versenyeken való karbantartása az ő kezében összpontosul. Nem szabad elfeledkezni a versenyzők apukáiról sem, hiszen ők is szervizelnek, így nagy részt vállalnak a technikai feladatokból.

Szendi László

Ez a tudatosan építkező motokrosszcsapat 2011-ben még csak két fővel, Nyugat-Kupa fordulókon és a magyar bajnokságokon indult. Egy évre rá bővült ki a csapatlétszám, kiváló hazai élsportolókkal. Ez meghozta az áttörést, azóta sorra nyerik a magyar bajnokságokat, mint az MX1-es és MX2-es kategóriában, de a nyugati regionális versenyeken is pazarul teljesítenek. 2012-ben a magyar csapatbajnoki cím elhódításával koronázták meg az évet, és a sikerszériájuk azóta is töretlen. Idehaza és nemzetközi terepen egyaránt. Bámulatos, hogy ennyire rövid időn belül sikeres, jól szervezett, nyugati szemléletű csapattá fejlődtek. Ritka sajnos az ilyen istálló idehaza.

Remek csapat, remek srácokkal

A HTS Team-nek van saját pályája Peresztegen, ahol a csapat bázisa is található, de mivel a srácok az ország különböző részein laknak, azért mindenki a lakóhelyéhez közeli pályákon gyakorol a legtöbbet. Mikor versenyre készülnek, olyan pályákat részesítenek előnyben, amilyenekkel meg kell küzdeniük a hétvégi erőpróbákon: legyen az homokos, vagy keményebb talajú. Szvoboda Bence (25), a csapat egyik legtapasztaltabb motorosa tartja a motoros foglalkozásokat a többieknek.

Megbeszélés edzés közben Bencével

A HTS Team-nél külön hangsúlyt fektetnek a tudatos fizikális tréningekre. Berkes Gábor (32) irányításával minden versenyző személyre szabott, egyéni pulzuszónákhoz beállított edzéstervet kap a hatékony fejlődés érdekében. Ha nem motoroznak, akkor általában futnak, bringáznak, súlyzós edzéseket végeznek. Minden napra van valamilyen mozgás, hogy formában legyenek. Sokan hiszik azt, hogy ez a sport nem nagy szám: csak ülnek, és húzzák a gázt. Pedig elhiheted, hogy olyan állóképességgel kell rendelkeznie egy motokrosszversenyzőnek, mint a bivaly.

Edzés közben Berkes Gáborral

Ha fizikálisan nincsenek megfelelően felkészülve, előfordulhat, hogy nem tudják uralni a motort, és akár több baleset érheti őket. Ez a sok edzés természetesen egy baleset felépülésében is sokat segít, mert akkor sincs ám henyélés. Ha nem jó a kezed? Edzed a lábad! Nem jó a lábad? Edzed a a többi részt! Ennyi. Nincs lazsálás. Brutális kitartás és erő kell ehhez, valljuk be. Szinte minden hétvégén versenyeznek márciustól októberig, amíg tart a motokrosszidény.

Mókázásra mindig jut idő

Korhatár nincs, ma már 5-6 éves korban kezdik a motorosok, hogy a junior ranglétrát végig járva a felnőttek mezőnyében már kiforrott, tudatos sportemberként falják a verseny-kilométereket. A HTS Team-ben jelenleg 14-től 34 éves korig lefedik a motokrossz majdnem teljes spektrumát a versenyzők.

A peresztegi csapat lehetőségeihez mérten igyekszik levenni a legtöbb terhet a motorosok és családjaik válláról, hogy nekik valóban csak a legfontosabbra, a versenyzésre kelljen összpontosítani. Mit jelent ez a gyakorlatban? A nemzetközi versenyzői licencek, a hozzá tartozó nemzetközi fedezetű balesetbiztosítások, a ruházat, a motorok, a futómű, a kopó és forgó alkatrészek előteremtésének egy részét a csapat vállalja magára. A támogatások mértékébe nem avattak be minket, de annyit elárultak, hogy minden versenyző más mértékű támogatást kap, ami elsősorban az eredményességtől és a versenyzői tapasztalattól függ. Sajnos idehaza még nincs olyan helyzetben semelyik technikai sportág, így ez sem, hogy a résztvevőknek ne kéne bele anyagilag invesztálni. Ez egyébként a nemzetközi tendencia is a motokrosszban. A családoknak kell elsősorban eljuttatni a versenyzőket arra a szintre, hogy 12-13 évesen már legyen nemzetközi tapasztalatuk és eredményeik, hogy felkeltsék a nagyobb csapatok érdeklődését, és lehetőséget kapjanak a bizonyításra karrierjük további részében.

Verseny után egy jó csapatvacsora

A HTS Team igyekszik a fiaikat mindig a mély vízbe dobni, hiszen csak az erősebbek közt tudnak fejlődni, és ehhez a német és cseh versenyek nyújtják a legjobb terepet. Ezek az országok elérhetőek racionális anyagi keretek között, és Közép-Európában ezek a bajnoki sorozatok számítanak a legszínvonalasabbaknak. A csapat remek eredményeket ér el ezeken a versenyeken. Sőt, világbajnoki pontjaik, Európa-bajnoki dobogós helyeik/győzelmeik bizonyítják, hogy bizony ők a legjobbak az országban.

Büszkék lehetünk ezekre a tehetséges fiúkra

Azt már tudjuk, hogy csapatként milyen erőfeszítéseket követel ez a sportág, a cikk második részében pedig megmutatjuk, hogy a versenyzőknek milyen áldozatokat kell meghozni ahhoz, hogy Európa élvonalában képviselhessék hazánkat, és hogy kik is ezek a remek versenyzők a csapatban.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending