Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Silverstoneban folytatódik a MotoGP!

Rossi és Lorenzo fej-fej mellett haladnak előre a világbajnoki cím felé, vajon a brit pálya melyiküknek kedvez?

Közzétéve

ekkor

palyapentek motogp silverstone 2015
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT


Silverstone aszfaltcsíkja 1977-ben látta először vendégül a MotoGp mezőnyét – előtte a híres ManTT nyomvonala szolgált a brit futam helyszínéül, amit végül biztonsági okok miatt váltottak le. A pálya később tartott egy 23 éves pihenőt, ám a felújított vonalvezetés 2010 óta töretlenül a versenynaptár része. Csupán két versenyző van a mezőnyben, aki többször is nyerni tudott Silverstoneban: Marquez a nyolcadliteresek és a nagyok közt is nyert 1-1 versenyt, míg Jorge Lorenzo 3 aranyat is begyűjtött a legfelső kategóriában.


Ezzel talán meg is válaszoltam a fő kérdést, valószínűleg a spanyol fogja otthonosabban érezni magát a pályán. Lorenzo így magabiztosan érkezhet brit földre, s miután Csehországban már hivatalosan is átvette a bajnoki pontverseny vezető szerepét, számára már az előny növelése a cél (csapattársával szemben, akit a pontegyenlőség ellenére futamgyőzelmei száma miatt előz meg). A Yamaha versenygépe is jól szerepelt eddig a felújított pályán, így minden adott ahhoz, hogy folytatódjon a világbajnoki küzdelem. A két Yamahát tehát a dobogóra várjuk, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ők a legesélyesebbek a győzelemre.


Persze a doktor sem érkezik esélytelenül, összeszorult gyomorral a helyszínre. A szigetország rajongói mindig óriási lelkesedéssel fogadták Valentino Rossit, akinek szurkolói plusz lökést adhatnak a bajnokság eme szakaszában. A kilencszeres világbajnok az idei évben nagyon kiegyensúlyozottan teljesít, eddig az összes futamon a dobogóra állhatott, és az évadnyitó katari nagydíj óta vezette a tabellát egészen a legutóbbi cseh futamig. Rossi tehát eddig minden alkalommal megtalálta motorja legjobb beállításait a versenyre, nagy balszerencse számára, hogy ezen beállításokkal csapattársa motorját is fejleszti. Az olasz és a spanyol közti bajnoki harc viszont nagyon becsületesen zajlott eddig, folyamatosan tisztelettel nyilatkoznak egymásról, és a pályán is profikhoz méltóan teljesítenek. Mindketten megérdemelnék az idei vb aranyat, ám hogy az melyikük markában köt ki, azt a következő néhány futamon nyújtott teljesítményük fogja eldönteni.


Nagyot fordult viszont a világ a címvédő Marc Marquezzel, aki az év első felét rengeteg önhibájából elkövetett pontvesztéssel kezdte, az utóbbi néhány futamon viszont ismét bajnokhoz méltóan motorozik. Rossival való kapcsolata nagyon megváltozott az utóbbi hónapokban, így ő biztosan nem lesz egyik Yamaha versenyzővel sem elnézőbb, csakis a saját eredményeire fog koncentrálni. Csehországban sikerült segítenie Lorenzónak (önszándékán kívül), és ha a spanyol Yamahás ismét győzni tud, Marquez akár ismét pontokat vehet el Rossitól (amennyiben köztük végez) – persze ez fordított felállásban is megtörténhet. Más versenyző jelen állás szerint nem szólhat bele a közdelembe, főként mivel Pedrosa még az elmúlt éveken mutatott teljesítményét is alulmúlja (műtétek ide vagy oda).


Reménykednek a Ducati versenyzői is a hétvégét illetően, mivel mindkét versenyzőjük szereti a pálya vonalvezetését. Silverstone egyébként eddig nem feküdt a Desmosedicinek, de az idei évben ez könnyen változhat, hála a vörösök fejlesztéseinek, és Iannone lelkesedésének. A fiatalabb olasz szívesen harcolna a dobogóért, viszont a top 3 versenyző épp élete legjobb formájában motorozik, így valószínűleg a negyedik helynél jobbra nem kerülhet önerőből.


Volt, hogy a brit futamon korábban rajtolt el a mezőny az 1 órás időeltolódás miatt, Silverstone viszont a megszokott időben rendezi a futamokat. Szurkolásra fel!

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending