Connect with us

Blog

PályaPéntek: Rossi vezet, Lorenzo formában, Marquez hajrában

Az aragóni versenypályáján folytatódik a MotoGP küzdelem: idén már harmadszor érkezik spanyol földre a MotoGP mezőnye, ezúttal ki lesz a leggyorsabb?

Published

on

palyapentek motogp aragon 2015 1
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Két esős futam után a hétvégén folytatódik a MotoGP versenysorozata. A trükkös brit és misanói helyszín után az aragón pálya látja vendégül a versenyzőket. Bizakodva léphetnek pályára a spanyol versenyzők, hisz a legutóbbi 13 spanyol földön tartott nagydíjon hazai versenyzők diadalmaskodtak (legutóbb az ausztrál Casey Stoner tudta őket legyőzni, ám ő már évekkel ezelőtt nyugdíjba vonult).

A riválisok itt még jókedvűen megférnek egymás mellett, de vajon kinek lesz őszinte a mosolya vasárnap délután?

Megnyugtató, 23 pontos előnnyel érkezett a helyszínre Valentino Rossi, akinek az aragóni pályán még nem sikerült futamot nyernie. Csupán két ilyen helyszín van a naptárban, így az olasz versenyzőnek ez is nyújthat egy kis motivációt. A doktornak már csupán 5 futamon kell beosztania előnyét, ám kihívói nagyon gyorsak.

A legutóbbi futamok előtt is kiveséztük, miért lehet Rossi hátrányban az egyes hétvégéken, ám a kilencszeres világbajnok rendre gyorsabb versenytempót motorozik a várakozásoknál. Vajon az égiek ezúttal is beleszólnak a verseny alakulásába, vagy egy papírforma szerinti hétvége következik, ahol a spanyolok kerülnek előtérbe?

Valentino Rossi 23 pontos előnnyel érkezett a helyszínre…

Jorge Lorenzo fantasztikus formát mutatott az utóbbi két versenyhétvége kezdetén, és ha kicsit másképp alakult volna, könnyen bezsebelhetett volna két győzelmet. A sportban viszont efféle gondolatokkal kár is múlatni az időt, a valóság pedig alaposan megtépázta a spanyol világbajnoki esélyeit. Vezette a bajnoki pontversenyt, majd elvesztette a fonalat a két soron következő esős futamon, ami 23 pontos hátrányba taszította őt.

Tévedünk azonban, ha azt hisszük ez a versenyző fel fogja adni a harcot! Lorenzo két évvel ezelőtt sem tántorodott meg, amikor Marquez fénysebességgel hagyta maga mögött a mezőnyt, és habár végül nem kapta el az újoncot, sokáig életben tartotta világbajnoki esélyeit az akkor gyengébb M1-essel. Most viszont a Yamaha megbízható és erős, pech hogy Rossi is épp ezen a motoron ül.

…Jorge Lorenzo viszont nagyon áhítozik nem csak az aragóni aranyserlegre, de a világbajnoki trófeára is

Persze ne feledkezzünk meg a címvédőről sem, aki szintén hazai földön versenyzik, bár az idei évben egy hullámvasúton ül. Rengeteget hibázott, ám a többi hétvégén világbajnokhoz méltóan motorozott. Az éllovastól jelenleg 63 pontos a lemaradása, ami matematikailag még életben tartja világbajnoki reményeit, ám már ő is belátta futamokkal ezelőtt, hogy ez a címvédés már elúszott.

Persze a Yamahások még követhetnek el olyan bakikat, mint a legutóbbi hétvégén (amikor egymásra koncentrálva túl sokáig maradtak kinn az esős abroncsokon), de valószínűbb, hogy Marquez már a sorozatos futamgyőzelmekkel sem szólhat bele a vb cím sorsába.

Ezalatt Marc Marquez ismét állandó tagjává vált az élbolynak, és reménykedik a Yamahások újabb taktikai hibáiban

Az év végére lassan elfáradtak a Ducati versenyzői, vagy talán a Desmosedici maradt le a fejlesztésekben? Az olasz gárda meglepően jól teljesített az év első harmadában, ám az utóbbi futamokon már rendre elmaradtak az élbolytól – azért az esős brit nagydíjon ez másképp alakult. Dovizioso bizakodik a tempót illetően, csapattársa viszont próbálja csak teljesíteni a versenytávot.

Andrea Iannone szerdán vállsérülést szenvedett edzése során, ami biztosan hatással lesz hétvégi teljesítménye, a versenyen való indulást viszont nem veszélyezteti. Dovizioso mellett így talán ismét Petrucci lehet az, aki megpróbál előre törni az olasz paripán – a szatelit versenyző valószínűleg kap egy kis gyári támogatást az év végére.

Lemaradt volna a Ducati az év közbeni fejlesztésekkel, vagy csak ennyit tudnak kiváltságaik elvesztésével?

A verseny izgalmakat hozhat a mezőny középső és hátsó régióiban is, és ezúton is elnézést kérünk, hogy olyan keveset foglalkozunk a szatelit és Open kategóriás versenyzőkkel, de szerencsénkre az idei évben az élmezőnyben is van miről beszélni. Futamok a megszokott időben, tapadjatok a képernyőkre! :)

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending