Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Rossi vagy Marquez? Vagy Lorenzo?

A hétvégén Hollandiában folytatódik a GP 2016-os idénye, ahol a történelem
során először vasárnap kerül sor a futamokra. Vajon megismétlődhet Rossi és Marquez tavalyi elképesztő csatája – vagy Lorenzo javítani tud viszonylag gyenge asseni mérlegén?

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Nyolcadik fordulójához érkezik a gyorsasági motoros világbajnokság 2016-os szezonja: a helyszín ezúttal a legendás Assen lesz, amely a versenynaptárban egyedüliként viseli a Nagydíj helyett a Tourist Trophy elnevezést. Ilyen szempontból tehát őrzi a hagyományokat a „motorsport katedrálisaként” számon tartott, technikás vonalvezetése miatt a nézők és a versenyzők körében egyaránt rendkívül kedvelt aszfaltcsík, ugyanakkor a széria 1949 óta íródó történetében először nem szombaton, hanem június utolsó vasárnapján kerül sor a futamokra. Úgy hírlik, üzletileg megérte a váltás, hiszen a jegyeladások sokkal jobb számokat mutatnak, mint az előző években, a versenyeket pedig aligha befolyásolja az, hogy melyik nap rendezik őket.

Márpedig a futamokra általában nem lehet panasz Hollandiában: rendre roppant izgalmas küzdelmet láthat a nagyérdemű – elég csak a 2015-ös MotoGP-viadalra gondolnunk, amelyen csak a híres-hírhedt sikánban dőlt az elsőség sorsa, azóta is vitatott körülmények között. A tavalyi csata akár idén is megismétlődhet, hiszen mindkét szereplője remek formában érkezik Assenbe. Ez különösen Valentino Rossira igaz, aki megnyerte a Katalán Nagydíjat, s az európai versenyekből hármon is úgy tűnt, hogy övé a legjobb versenytempó. A „Doktor” karrierjében különleges helyet foglal el a „Katedrális”: összesen kilenc alkalommal diadalmaskodott rajta, itt szerezte meg pályafutása 100. sikerét 2009-ben, 2013-ban pedig roppant hosszú ínséges időszakot tört meg ottani győzelmével.

Van bárki is, aki ne emlékezne a tavalyi futam befutójára?

Rossi tehát a mostani hétvége egyik esélyese, de természetesen igaz ez az összetettben előtte álló két spanyol riválisára is. Marc Marquez egy éve hajszál híján nyerni tudott, 2014-ben pedig elképesztő év eleji sorozata révén Assent is behúzta, a repsolos szerint ráadásul a vonalvezetés kifejezetten fekszik is a stílusának. Úgy tűnik, a „nagy hármas” tagjai közül ez Jorge Lorenzóról mondható el a legkevésbé: a Barcelonában önhibáján kívül idén másodszor hibázó, s így honfitársával szemben tízpontos hátrányba kerülő címvédő csupán egyszer, még 2010-ben tudott nyerni a Holland TT-n, s azóta is csak tavaly állhatott dobogóra. A yamahás egyértelműen nem őriz kellemes emlékeket a pályáról, 2013-ban ugyanis itt törte el a kulcscsontját – Lorenzónak alighanem eltökélt szándéka, hogy javítson asseni mérlegén.

Az elsőségért valószínűleg ők hárman lesznek versenyben, ám mögöttük is roppant izgalmas csaták várhatók. Először is nem szabad elfeledkezni Dani Pedrosáról, aki gőzerővel igyekszik megtalálni a formáját, amellyel fel tudná venni a versenyt a világbajnokság első három helyezettjével. Rajta kívül a Ducatik, a Suzukik és a szatellit motorosok között is érdekes küzdelemre van kilátás – igaz, előbbi gyártó esetén valószínűleg csak Andrea Doviziosóval kell számolni, hiszen Andrea Iannone katalán hibája után csak a rajtrács végéről vághat neki a viadalnak. A Suzukinál Aleix Espargaróra lesz érdemes majd figyelni, hiszen Alex Rins szerződtetésével kiderült, hogy a spanyolnak távoznia kell az év végén, így vélhetően jó teljesítménnyel igyekszik meggyőzni az őt leigazolni kívánó csapatokat.

Lorenzo a vb-tabellán, Iannone a holland futamon került lépéshátrányba barcelonai ütközésük után

Ami a Moto2-t és a Moto3-at illeti: a két kategória eddig meglehetősen
ellentétes képet mutat izgalom szempontjából. A középső géposztályban
ugyanis rendkívül kiélezett és változatos a küzdelem: a Katalán Nagydíj
után Rins vette át a vezetést a pontversenyt, ám csak nyolc egység a
fórja a kissé hullámzó teljesítményt nyújtó Sam Lowes előtt, miközben
legutóbbi sikerével a világbajnok Johann Zarco is egyre közelebb
egerészi magát az éllovashoz. A címért vélhetően főként ők lesznek
harcban, de Thomas Lüthi is lőtávolon belül van még, egy-egy futamon
pedig többen is beleszólhatnak még a dobogós helyekért zajló csatába.
Úgy tűnik, a Moto3-ban pedig kizárólag ebben bízhatunk, hiszen Brad
Binder 44 pontos előnnyel rendelkezik a tabellán, ráadásul legközelebbi
üldözője az a Jorge Navarro, aki bár Barcelonában végre nyerni tudott,
utána egy edzésbalesetben megsérült, így kénytelen kihagyni a Holland
TT-t. A dél-afrikaira így főként az olaszok, élükön Romano Fenatival,
jelenthetnek veszélyt a hétvégén.

Végezetül ejtsünk néhány szót a hétvége menetrendjéről is. Amint azt fentebb említettük, immár nem szombaton, hanem vasárnap rendezik a futamokat, így a program teljesen megegyezik majd azzal, amit a többi európai helyszínen megszokhattunk. A DigiSport szokás szerint a bemelegítő edzéseket leszámítva minden eseményt élőben a műsorára tűz, s ami különösen jó hír, hogy sem a WTCC hétvégi futamaival (az időmérővel és az edzésekkel sajnos igen), sem a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki nyolcaddöntőjével – akármelyik ágra is kerülünk – nem ütközik az asseni program, így nem kell választania annak, aki mindegyiket figyelemmel kísérné.


– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending