Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Rossi a hétvégén bajnok lehet, ha…

Utolsó előtti fordulójához értünk a MotoGP naptárának, Malajziában pedig már elkezdődtek a számolgatások… Rossi vagy Lorenzo, Lorenzo vagy Rossi?!

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Már csupán két versenyhétvége áll rendelkezésül Valentino Rossi és Jorge Lorenzo számára, hogy eldöntsék, melyikük lesz 2015 bajnoka. Jelenleg az olasz esélyei jobbak, aki akár már e hétvégén megszerezheti 10-ik világbajnoki címét!

Az egyik sisak tulajdonosa világbajnok lesz 3 héten belül

Helyszínül a maláj aszfaltcsík, Sepang versenypályája fog szolgálni a hétvégén. A nehéz körülményeiről híres pálya először 1999-ben került be a GP versenynaptárba, ahol azóta is jelen van. A gyors és lassú kanyarokkal teletűzdelt vonalvezetés különlegessége, hogy két bitang hosszú egyenes is található benne, ráadásul rögtön egymás után. A két egyenest egy visszafordító választja el, ami az utolsó kanyar a körön belül, így rengeteg izgalmas befutót láthattunk már a múltban (legutóbb a Spuerbike-ban Davies és Rea közt).

Igazából a célegyenes utáni elnyújtott egyenesben is magas tempóra gyorsulnak fel a versenyzők, így előzési lehetőségből igazán nincs hiány. Épp ezért érdekesség, hogy csupán egyetlen versenyző volt képes úgy futamot nyerni itt, hogy minden kört az élen zárt: Casey Stoner. Az ausztrál négyszer nyert a helyszínen, csakúgy mint Dani Pedrosa, a pálya legjobbja viszont Valentino Rossi, aki már hat aranyat zsebelt be itt – igaz, a legutolsót 2010-ben. Habár Lorenzo még nem állhatott még itt a dobogó tetejére, az utóbbi négy évben mindig befért az első háromba.

Lorenzo megpróbálja elkapni Rossit, így vagy úgy

Valentino Rossi 11 pontos előnnyel érkezik a helyszínre, így akár már a hétvégén bajnokká is koronázhatják. Az olasznak ehhez 15 ponttal kell többet gyűjtenie riválisánál, ami eléggé lehetetlen küldetésnek tűnik. Belemélyedhetünk a matekba, de a lényeg az, hogy Lorenzónak hibáznia kellene ehhez, mivel ellenkező esetben úgysem kerül ki az első ötből, ez esetben pedig Rossinak a győzelem sem elég.

Épp ezért úgy gondolom, hogy maga Rossi sem számol még a bajnokavatással. Elég mindkét futamon Lorenzo árnyékában beérnie, így ha a spanyol meg is nyeri mindkét futamot, akkor is Rossi válna bajnokká. Az viszont biztos, hogy itt már egyikük sem hibázhat!

Iannone-t sokan kritizálták, ám Rossi szerint ezek nem igazi szurkolók

Habár Jorge Lorenzo szinte végig vezette a legutóbbi ausztrál futamot, végül Marquez elhalászta előle a győzelmet, és ezzel 5 pontot – amin könnyen a bajnoki cím is múlhat. Valentino Rossit ez meglepő módon nem nyugtatta meg, sőt miután visszanézte a felvételeket úgy gondolta, Marquez segíteni próbálta honfitársát – nehéz ezt komolyan venni úgy, hogy Marquez az utolsó jobbosban vette el a győzelmet és azt a sokat érő 5 pontot. Na de volt az olasznak egy szimpatikusabb nyilatkozata is, melyben saját honfitársát védte.

Nem a címvédő volt az egyetlen, aki egy pimasz előzéssel beleszólt a bajnoki küzdelembe, Andrea Iannone is beszúrt abban a kanyarban, csak ő a doktornak. Meglepődve tapasztaltam, hogy ezek után az interneten mi mindent írtak a lelkes fiatal versenyzőről (sajnos rossz értelemben). Rengetegen becsmérelték tettét, személyes támadásnak vélték Rossi ellen, sőt amint kiderült, még fenyegetést is kapott Iannone. Hihetetlen, egy ilyen izgalmas futam után, nem ilyen primitív visszhangnak kellett volna kialakulnia. Valentino Rossi is elítéli ezeket a megnyilvánulásokat, és úgy nyilatkozta, ezek nem igazi szurkolók, hanem ostoba emberek, honfitársa pedig kiváló versenyt futott – a doktor felszólalása azért volt fontos, mert ezek az emberek az ő rajongóinak tartották magukat. Hiába nagyon jó barátok a pályán kívül, ez versenyzés!

Marquez és Pedrosa nagy esélyekkel pályáznak a futamgyőzelemre

A két bajnokesélyes küzdelmébe pedig ezen a hétvégén is beleszólhatnak a többiek. A Repsol Honda két versenyzője nagy eséllyel indul a győzelem felé, a pálya pedig minden bizonnyal az RCV-nek fekszik a legjobban. Még hogy Marquez támogatná Lorenzót a bajnoki címben? Még mit nem, csak egy újabb győzelmi lehetőség fog a szeme előtt lebegni! Habár a Ducati párosától már nem vártunk dobogós helyezéseket az idén, Iannone megmutatta, hogy a Desmosedici még nem fújt ki az idei évre.

Az olasz hihetetlen végsebességet passzírozott ki a motorból Ausztráliában, volt hogy egyszerre előzte meg Rossit és Marquezt a célegyenesben – pedig nem a lassú versenyzőkről van szó. Sepangban pedig lesz egyenes bőven, így talán az idei évben utoljára felcsillanhat a remény az olasz alakulatnál. Habár Dovizioso csak szenvedett az elmúlt hétvégéken, ha sikerül megtalálniuk a kellő beállításokat, biztosan odaér ő is az élbolyba!

Megismétlődhet a vonatozás, és az 52 előzés az élbolyban?

Az erőviszonyok viszont könnyen felborulhatnak Sepangban. A versenypálya kihívásokat tartogat, de a legnagyobb mégis maga a hőség. Ez minden versenyzőnek gondot okoz, és sok múlhat azon, ki tud gyorsabban alkalmazkodni, és már az elejétől gyorsan motorozni. Ha pedig a hőség okoz gondot, az azt jelenti, hogy eső várható.

Nem ritka a heves zápor sem a pálya mentén, és heves alatt igazi égszakadást értek. A körülmények tehát könnyen beleszólhatnak a dolgok menetébe, ami az idei év alapján Rossinak kedvezne. Ha elkezd esni, akkor lehet igazán esély a bajnokavatásra!

Az utolsó kanyarban izgalmas manőverek várhatóak

Az utolsó kanyarban izgalmas manőverek várhatóak

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending