Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: MotoGP és Superbike egy hétvégén!

Zsúfolt programjuk lesz a motorsport rajongóknak, mivel mindkét gyorsasági világbajnokság futamokat rendez vasárnap. A WSBK-ban az ezüstért, a GP-ben még az aranyért csatáznak

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

MotoGP Phillip Island

A kenguruk földjére látogat a GP mezőnye, ahol az erőviszonyok könnyen fel szoktak borulni. Az ausztrál pálya vonalvezetése nehézségeket okoz a versenyzőknek és a mérnököknek egyaránt, itt különösen nehéz megtalálni a motor megfelelő beállításait, ráadásul a szélirány is változó. Ha ez nem lenne elég, a pálya aszfaltja keményen bánik a gumikkal, így a futamon ismét fontos lesz az abroncsok kezelése.

A világbajnoki cím sorsa még nyitott!

Az utóbbi hétvégéken inkább Lorenzo tűnt esélyesebbnek a futamok előtt, ám sokszor a gumikopás és az időjárás mégis Rossi malmára hajtotta a vizet. Fortuna kegyesebb volt idén a doktorhoz, ám ez nem lett volna elég ahhoz, hogy a veterán olasz újra vb esélyesként érkezzen az utolsó helyszínekre.

Most egy olyan pályához értünk, ahol az éllovas tűnik az esélyesebbnek, mivel már nyolcszor sikerült a dobogó tetejére állnia a helyszínen – ebből 5 aranyat szerzett a királykategóriában. A pálya koronázatlan királyának azonban a már nyugdíjba vonult Casey Stonert tartják, aki zsinórban hat alkalommal diadalmaskodott a legnagyobbak között! A hazai sztárról később egy kanyart is elneveztek a versenypályán.

Casey Stoner zsinórban hatszor diadalmaskodott hazai pályáján

Mivel Stoner kibérelte a dobogó tetejét hat évben is, a többit pedig általában Rossi nyerte, így a jelenlegi mezőnyben már csak egy versenyző maradt, aki aranyérmet vehetett itt át. Ez a személy nem más, mint Jorge Lorenzo, aki 18 pontos hátrányából szeretne faragni a hétvégén.

Habár a statisztika alapján nagyon nehéz dolga lesz, nagy valószínűséggel száraz versenyt rendeznek vasárnap, ami növelheti a spanyol versenyző esélyeit. Reméljük a Yamaha két versenyzője hasonló tempót motorozik majd vasárnap, és láthatunk egy régi stílusú, körökön át tartó férfias csatát!

Dani Pedrosa ismét meglepi a szurkolókat?

Habár a Honda szerezte itt a legtöbb győzelmet, az utóbbi 8 évben csak 2 diadal fűződik a nevükhöz (ki mástól, mint Stoner-től). Pedrosa és Marquez persze oda fogják tenni magukat a hétvégén, de a bajnoki címért harcoló Yamahásokkal nehéz lesz tartaniuk az iramot.

A Ducati versenyzői is bizakodva vágnak neki a hétvégének, ám még ha a Desmosedicinek fekszik is a pálya, a kíméletlen gumikopás miatt valószínűleg visszaesnek a futam végére.

Versenyképesek lehetnek a Ducatik, de nehéz lesz megóvniuk a gumikat

GP szurkolók, ne felejtsétek feltekerni a vekkert, Ausztrália a föld másik felén van, így korán kezdődik a program!

Superbike szezonzáró Katarban

Elérkeztünk a SBK vb évadzárójához. A világbajnoki cím már 2 fordulóval ezelőtt eldőlt, az ezüstérem azonban még kiadó.

A VB arany már eldőlt, de az ezüstéremért még folyik a harc

Jonathan Rea felszabadultan érkezhet a helyszínre, a pontszámolgatásnak számára már vége, és elég a versenyzés élvezetére koncentrálnia. Csapattársát nem fogja segíteni a második helyért folytatott harcban, így Tom Sykes és Chaz Davies nyíltsisakos küzdelemben dönthetik el az év végi összesített dobogó két alsó fokát.

Tom Sykes kellemetlen emlékekkel, de győzelemre esélyes motorral érkezik a helyszínre

Sykes és a Kawasaki kemény pillanatokat élt át egy évvel ezelőtt a holdfényben tartott futamon. Habár végig a dobogóért és a győzelemért harcolhatott, Sylvain Guintoli végül megnyerte mindkét futamot, és elhalászta az orra elől a bajnoki címet.

A brit azonban már feldolgozta az esetet, azóta pedig meg kellett birkóznia a csapattársától elszenvedett csúfos vereséggel is. Az idei évet azonban még szépítheti, ha sikerül legyőznie a 16 ponttal előtte álló Daviest.

Remek formában Davies és a Ducati, ám a Panigale elfáradhat a célegyenes végére

Chaz Davies, a Ducati brit pilótája nagyon ráérzett a Panigale ízére, és jelenleg ő tűnik az esélyesebbnek az ezüstéremre. Egyetlen, ami ellene szól, az a rendkívül hosszú célegyenes, ahol a kéthengeres versenygépe el fog maradni ellenfeleivel szemben a végsebesség tekintetében. Épp ezért fekszik ez a pálya az Aprilia RSV4-esének, így Leon Haslam és Jordi Torres könnyen meglephetik az élbolyt jelenlétükkel.

Haslam az évadnyitó óta nem állhatott a dobogó legfelső fokára, pedig sokan világbajnoki érmet vártak tőle. Most azonban javíthat teljesítményén, és egy jól beállított motorral könnyen a győzelemért harcolhat.

A pálya vonalvezetése kedvez az Aprilia V-négyes versenygépének

Meglepetést okozhatott volna egy visszatérő világbajnok is, ám a show végül elmarad. Max Biaggi ismét motorra ült volna, és a maláj hétvége után tudjuk, hogy akár dobogóért is harcolhatott volna – az öreg még mindig jól húzza a gázt!

A veterán olasz azonban sérülést szenvedett egy hegyi bicikli edzésén, így nem indul a hétvégi futamon. 44 évesen már nem is várjuk el tőle, hogy fájdalomcsillapítókkal és összedrótozott csontokkal vágjon neki egy világbajnoki futamnak.

Hold- és neonfény vár a versenyzőkre a sivatagban felépített versenypályán

A SBK szurkolók késő délutáni/esti futamokra számítsanak, hiszen a versenyzők holdfényben hajtanak ki a sivatagi pályára!

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending