Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Miben jobb egy Superbike motor a GP-nél?

A MotoGP-ből a Superbike vb-be frissen (vissza)igazolt Eugene Laverty elárulta, hol jobbak a Superbike-motorok a MotoGP-gépeknél – a megoldás elég egyértelmű tényezőben (is) keresendő…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Az elmúlt két évet a gyorsasági motoros vb királykategóriájában töltő versenyző jövőre visszatér korábbi sikerei helyszínére, a jerezi közös teszten pedig testközelből is megtapasztalhatta, mi a különbség a két sorozat versenygépei között.

Eugene Laverty 2014 végéig a Superbike-világbajnokság mezőnyét erősítette, majd átigazolt a MotoGP-be, ahol egy-két villanást leszámítva a technika nem tette lehetővé, hogy megmutassa képességeit. Éppen ezért jövőre már újfent a Superbike-ban húzza majd a gázt, a néhány héttel ezelőtti jerezi privát teszten pedig már ki is próbálhatta a Milwaukee Apriliát.

Ráadásul azon a gyakorláson néhány MotoGP-s alakulat is részt vett, így Laverty közvetlenül is összehasonlíthatta a két kategória versenygépeit, és bizony volt, ami még neki is meglepetést okozott: „A lóerő jelenti a legnagyobb különbséget, de mi is elég keményen tudunk fékezni. A kanyar közepétől a kijáratig és az egyenesben a MotoGP-gépek elhúznak, de meglepett, mennyi időt tudok hozni rajtuk a kanyarbejáratokon” – idézi szavait a crash.net.


Laverty úgy érzi, hogy ennek nem kis részben a gumik az okai: míg a MotoGP-ben a Michelin abroncsai nem tették lehetővé, hogy igazán keményen érkezzenek meg a féktávokra, addig a Superbike-ban a Pirelli abroncsai jól bírják ezt a terhelést. „Idén erre nem lehettem képes, ezért olyan lett a stílusom, hogy nem fékezek keményen. Ezen a téren kell javulnom, de ez időbe telik egy olyan szezon után, ahol ezt nem tehettem meg” – mondta a motoros.

A válasz tehát, hogy relatíve jobb gumikon mennek a Superbike motorok, legalábbis ami a fékezési teljesítményt illeti…

Írta: Balogh Tamás; Fotó: WSBK Media, Getty Images
– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending