Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Meglesz a kilencedik?

A legnagyobb kérdés a spanyolországi forduló előtt, hogy vajon meglesz-e sorozatban a kilencedik különböző győztes a legnagyobbaknál?

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Az évad harmadik spanyolországi versenye következik a MotoGP-ben, amelynek a naptárban 2010 óta szereplő Motorland Aragón aszfaltcsík ad majd otthont. A helyszín a többi spanyol pályához hasonlóan rendkívül kedvelt a szurkolók körében, akik rendre kiváló hangulatot teremtenek a hétvége folyamán. Az utóbbi négy idény során volt is okuk az örömre a hazai rajongóknak, hiszen 2012-ben Dani Pedrosa, 2013-ban Marc Marquez, míg az elmúlt két esztendőben Jorge Lorenzo nyerte a futamot.

Idén azonban szinte lehetetlen előre megjósolni, hogy ki szerezheti meg a győzelmet. Az előző nyolc futamot nyolc különböző motoros nyerte meg a királykategóriában, s bár egészen minimális az esélye annak, hogy ez a széria az Aragóniai Nagydíjon is folytatódik, nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy meglegyen a kilencedik győztes.

A tavalyi futam főként Rossi és Pedrosa csatájáról maradt emlékezetes

Persze a realitás inkább azt mondatja velünk, hogy valószínűleg a Repsol Honda és a Yamaha motorosai küzdenek majd az elsőségért. Ha a korábbi spanyolországi futamokból indulunk ki, Valentino Rossi bizakodva várhatja a hétvégét, hiszen Jerezben és Catalunyában is nyert, s bár Aragón nem tartozik a legeredményesebb pályái közé, muszáj lenne egy erős eredményt elérnie, hogy az eddiginél nagyobb ütemben dolgozhassa le Marquezzel szembeni lemaradását. Ehhez viszont arra is szüksége lenne, hogy minél többen beférkőzzenek kettejük közé: erre elméletileg akár a korábbi formáját még mindig csak részben visszanyerő Lorenzo vagy épp a Misanóban szenzációs győzelmet arató Pedrosa is képes lehet.

Természetesen a Ducatikat és a Suzukikat sem szabad leírni, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a vonalvezetés és a várható meleg körülmények nem kedveznek az említett két gyártónak – persze idén dőreség lenne bármi ilyesmit kijelenteni. Az egyik legnagyobb figyelmet azonban egy beugró pilóta fogja kapni, hiszen a sérült Jack Miller helyét az idén már a Superbike-vb-n vitézkedő Nicky Hayden veszi át a Marc VDS Racing Team csapatánál.

A Moto3-ban akár már világbajnokot is avathatunk a hétvégén

Ami a két kisebb kategóriát illeti: a Moto2-ben az elképesztően kiélezett pontversenybeli állás, a Moto3-ban pedig a potenciális bajnokavatás teszi érdekessé az aragóniai hétvégét. A középső géposztályban Johann Zarco az előző versenyeken némileg gyengébb teljesítményt nyújtott, így Alex Rins három pontra megközelítette őt – az már egyértelmű, hogy kettejük között dől el a vb-cím, ám az összetett dobogóért harcoló Thomas Lüthi, Sam Lowes és a többiek bármikor beleszólhatnak az élmezőny csatáiba, amely akár a végső eredményre is kihatással lehet.

A legkisebbeknél korántsem ennyire izgalmas a helyzet, hiszen Brad Binder 106 egységgel vezet a legközelebbi üldöző Enea Bastianini előtt, s ha ebből az előnyéből legalább 100 pontot megtart a vasárnapi futam leintéséig, már négy fordulóval a vége előtt ő lesz a világbajnok. Még ha ez nem is történik meg Spanyolországban, az igazán érdekes csata a tabella második helyéért zajlik, hiszen összesen hat motoros áll 25 ponton belül egymáshoz képest, s a Moto3-as kategóriát ismerve közülük még tényleg bárki felérhet az összetett dobogóra.


– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending