Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Ki hogyan lehet bajnok a hétvégén?

A Superbike-ban elképzelhető, a Supersportban valószínű, a Superstock
1000-ben és az EJC-ben pedig értelemszerűen biztos, hogy bajnokot
avatunk a spanyolországi versenyek végén

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

A hétvégén Jerez de la Fronterában mérkőznek meg egymással a Superbike-világbajnokság legjobbjai: a spanyolországi aszfaltcsík a szezon utolsó előtti fordulójának ad otthont. A versenyzők és a nézők körében is népszerű helyszínen így értelemszerűen akár a legfontosabb kérdések el is dőlhetnek, ám az egyes kategóriákban más és más ennek az esélye.

Az elitkategóriában a legvalószínűtlenebb, hogy már most világbajnokot avassunk, ugyanakkor még Jonathan Rea címvédése is bőven reális forgatókönyv azon a pályán, ahol tavaly első vb-címét is bezsebelte (igaz, akkor a magny-cours-i futamot még azt követően rendezték). A regnáló bajnok előnye 48 egység csapattársával, Tom Sykesszal szemben, ezt pedig 50 pont fölé kellene tornáznia a második futam után, ha Katarba már kétszeres vb-győztesként szeretne megérkezni.

Miután két futamot rendeznek a hétvégén, nehéz előre megadni a matematikai formulát, hogy hogyan lehet ismét világbajnok Rea, ám az biztos, hogy legalább az egyik viadalon Sykes előtt kell célba érnie, ráadásul akkor több ponttal kell őt megvernie, mint amennyi egységet esetlegesen veszít vele szemben a másik versenyen.

Rea egy éve épp Spanyolországban szerezte meg első vb-címét

Rea idei formáját elnézve – már kilenc győzelemnél jár – ez könnyedén összejöhet, ám 2013-as világbajnok kollégája remekül tartja a lépést vele az utóbbi időben: a legutóbbi, franciaországi hétvégén például csak egyetlen ponttal nőtt köztük a különbség, ami most nem lenne elegendő Rea számára. Persze ha a kawasakis nem hibázik, így is csak idő kérdésének tűnik, hogy mikor biztosítja be matematikailag is az újabb sikert, de biztosak lehetünk benne, hogy Sykes is mindent megtesz majd azért, hogy a szezonzáróra halassza a döntést.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem csak a „zöldek” két versenyzője lesz a pályán, s bizony főleg Chaz Davies beleszólhat kettejük küzdelmébe. A ducatis Magny-Cours-ban duplázott, s a Lausitzringen is remekelt, így kiváló formában érkezik meg Jerezbe is. Ráadásul nem szabad leírni például a Hondákat sem, de akár az Apriliák vagy esetleg az MV Agusta is odaérhet az élmezőny közelébe.

A Supersport-vb mezőnyében egy fokkal egyszerűbb a helyzet. Kenan Sofuoglu akár már két hete is megszerezhette volna karrierje ötödik világbajnoki címét, ám akkor a török hibázott. Most viszont úgy tűnik, hogy újfent a Puccetti Kawasaki versenyzőjének nullázására lenne szükség a bajnokavatás további elodázáshoz, hiszen Sofuoglu fórja 42 egység Randy Krummenacher előtt, s ha ebből 25-öt megtart a jerezi futam leintéséig, ismét ő a vb-győztes. A svájcinak ráadásul Sofuoglu kiesése esetén is az első kettőben kellene végeznie, amire a mostani eredményeit elnézve önmagában sincs sok esélye: legutóbb Doningtonban állhatott dobogóra.

Újabb komoly Sofuoglu-hibára lenne szükség ahhoz, hogy a török Jerezben se legyen világbajnok

Miután az évad utolsó európai fordulójáról van szó, a csak az öreg kontinens pályáira ellátogató FIM Superstock 1000 Kupa és a European Junior Cup egészen bizonyosan bajnokot avat a hétvégét. Előbbi szériában elképesztően szoros az összetett állása: Leandro Mercado mindössze hét ponttal előzi meg Raffaele de Rosát, így izgalmas végjátékra van kilátás a két aspiráns között, akik egyébként egy ízben, Misanóban az utolsó körben össze is ütköztek az emiatt rajtbüntetést is kapó olasz hibájából.

Az EJC-ben pontosan egy futamgyőzelemnyi, azaz 25 pont a differencia Mika Perez és Paolo Grassia között, ám kivételesen két versenyt rendeznek Jerezben az idény végén megszűnő kategória szereplői számára (ennek a szériának a helyét veszi át tulajdonképpen a jövőre induló Supersport 300-as világbajnokság). A spanyol éllovasnak elég, ha az egyik futamon annyival végez olasz riválisa előtt, mint a másikon mögötte, míg utóbbinak mindkétszer legalább három-négy hellyel maga mögé kellene utasítania ellenfelét – persze az idén roppant stabilan teljesítő Perez esetleges nullázása alaposan átírná az esélyeket.

A kategóriában kérdés még, hogy hányadik helyen végez Bódis Richárd: a H-Moto Team motorosa Magny-Cours-ban az utolsó körben esett el, emiatt visszacsúszott a hetedik pozícióba, ám egy nagy hajrával akár az összetett dobogóra is felérhet. Ettől jelenleg 21 pont választja el, de egy negyedik vagy ötödik helyezés is szépen mutatna a magyar neve mellett.


– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending