Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek – Imola: megfékezi valaki Rea-t?

Jonathan Rea asseni duplájával ismét kezd meglógni üldözőitől, így az ellenfeleknek mindenképp vissza kell vágniuk a hétvégén, ha nem akarják, hogy – ismét – idejekorán eldőljön a vébécím sorsa…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Ötödik állomásához érkezik a hétvégén a Superbike világbajnokság 2016-os szezonja: a helyszín ezúttal a legendás Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypálya lesz.

Az eredeti tervek szerint három olaszországi fordulót rendeztek volna idén a Superbike vb-n, ám Monza kiesésével ez a szám kettőre csökkent. Közülük az első helyszín lesz Imola, ahova a hétvégén látogat el a mezőny (a másik pálya a misanói aszfaltcsík lesz, amely június közepén látja vendégül a csapatokat és a versenyzőket). Az Enzo Ferrariról és tragikusan elhunyt fiáról elnevezett pálya sokak számára Ayrton Senna halálos balesetének helyszíneként maradt meg – ennek egyébként épp vasárnap lesz a 22. évfordulója –, ám miután a száguldó cirkusz versenynaptárának már egy évtizede nem része a helyszín, a létesítmény számára a Superbike világbajnokság küzdelmei jelentik az év egyik fénypontját. S ugyanez igaz fordítva is: a motorosok zöme kedveli az óramutató járásával ellentétes irányú vonalvezetést, s nem egyszer izgalmas futamoknak lehettünk már szemtanúi a 16 kanyarral tűzdelt pályán.


Ha az esélyeket kell latolgatnunk, nehéz lenne érveket felhozni Jonathan Rea ellen. A címvédő az elmúlt két esztendőben egyaránt duplázni tudott Imolában, ráadásul most is bombaformában van, hiszen két hete Assenben sem talált legyőzőre. Márpedig az ellenfeleknek muszáj lesz elkapniuk a britet, akinek lassan két győzelemnyi az előnye az üldözőkkel szemben. Csapattársként nyilván Tom Sykes rendelkezik az egyik legjobb eséllyel erre, de nem szabad elfeledkeznünk a Ducatiról sem: a bolognai gyártó alighanem mindent bele fog adni a hétvégén, hogy hazai pályán ők arassák le a babérokat. Közülük egyelőre Chaz Davies nyújtott jobb teljesítményt, de Davide Giuglianót sem szabad leírni: ha az olasz képes lesz végre kiegyensúlyozottan körözni, akkor egy dobogóra mindenképp lehet esélye.


Ugyanez elmondható azonban a Hondákról is, akik egyelőre legalább a harmadik erőnek tűnnek a 2016-os évad során. Michael van der Mark továbbra is első futamgyőzelmét szeretné megszerezni, míg kollégája, Nicky Hayden Hollandiában először állhatott dobogóra ebben a szériában, amely lendületet adhat az amerikainak. Vélhetően Imolában is erre a három márkára lesz érdemes majd leginkább odafigyelni, de természetesen akár a Yamahák, akár a BMW-k okozhatnak kellemes meglepetéseket – igaz, ehhez valószínűleg káoszra lenne szükség, márpedig az előrejelzések szerint nem várható eső a hétvége folyamán. Ugyanez igaz az Apriliára is, amelynek noha volt már egy-két kiugró eredménye – legutóbb épp Lorenzo Savadori szerzett bravúros negyedik helyezést –, ám az MV Agustával egyetemben jelenleg a mezőny leggyengébb láncszemeinek tűnnek.

Szerencsére a Supersport világbajnokságot illetően egyáltalán nem emelkedik ki senki annyira a többiek közül, mint a Superbike-ban Rea. Az évadnyitót megnyerő Randy Krummenacher továbbra is őrzi vezetését az összetettben, ám Kenan Sofuoglu már csak tíz ponttal van elmaradva kollégájától. A két kawasakis küzdelme komoly izgalmakat ígér Imolában is, míg a többieknek az a feladatuk, hogy végre hiba nélkül teljesítsenek egy hétvégét. A nagy esélyesnek tartott pilóták közül Jules Cluzel csupán negyedik a pontversenyben, de még nála is rosszabbul áll Patrick Jacobsen, akinek hiába kiváló idén is a tempója, sorozatos bukásaival rendre eldobja magától a jó szereplés lehetőségét – elég csak a legutóbbi, asseni versenyre gondolni, amikor az eső miatt félbeszakított viadal során kétszer is vezető helyről esett ki.

Ami a magyarokat illeti: miután a European Junior Cup mezőnye nem látogat el erre a hétvégére, a Superstock 1000-ben pedig egyetlen honfitársunk sem szerepel, így „csak” a két világbajnoki sorozatban lesz kiért szorítanunk. A Superbike-ban ezúttal is a Team Toth képviseli majd a magyar színeket, míg a supersportosok között a Schmidt Racing és az R2 MotorRacing Team: a legkomolyabb eredményeket alighanem Nicolas Teroltól várhatjuk, de társa, Chrobák János is a pontszerzést veszi célba Imolában. Végezetül pedig ejtsünk néhány szót a hétvége programjáról is: miután európai helyszínről van szó, minden a megszokott menetrend szerint fog majd zajlani, az Eurosport csatornái pedig a két világbajnokság összesen három futamát és a Superbike vb rajthelyosztóját is élőben közvetítik majd.


– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending