Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Európában is indul a szezon

A hétvégén megkezdődik a WSBK európai
fázisa, első állomása a spanyolországi Motorland Aragón lesz. Az elitkategória – amelyet immár nem csak a
Supersport vb, hanem a Superstock 1000 és az EJC is elkísér
– a legnagyobb kérdése az, hogy megtörheti-e bárki a Kawasakik
uralmát

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A Phillip Island-i nyitány és az azt követő thaiföldi forduló után itt az ideje, hogy a Superbike világbajnokság szereplői számára megkezdődjön az európai turné is. Április első hétvégéjén a spanyolországi Motorland Aragón versenypálya lesz ennek az első állomása, amely 2011 óta szerepel a széria versenynaptárában. Tavaly óta azonban más nyomvonalon haladnak a versenyzők, mint korábban: a célegyenesre immár az elnyújtott balossal fordulnak rá, ahogy teszi azt a MotoGP mezőnye is. Az utolsó kanyart megelőző egyenes a leghosszabb az aszfaltcsíkon, ott hatványozottan érvényesülnek a motorerőben rejlő különbségek, így a befutó előtt is az reménykedhet igazán, akinek ott működik a legjobban a gépe.


Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, a Kawasaki lehet az, amelynek a legjobban fekszik a vonalvezetés: ezt a világbajnokságot már most megnyugtató előnnyel vezető Jonathan Rea is megerősítette. A címvédő remekül kezdte az idei szezont, az eddigi négy futamból hármat megnyert, s a második burirami viadalon is egy kőkemény Tom Sykesra volt szükség ahhoz, hogy megtörjön a sorozata. A 2013-as vb-győztesnek muszáj átmentenie ezt a lendületet, különben kollégája meglóg tőle a pontversenyben. Ugyanez vonatkozik a többi üldözőre is, akik közül a ducatis Chaz Davies és a hondás Michael van der Mark tűnik a legerősebbnek: előbbi számára bizakodásra adhat okot, hogy 2015-ben ő nyerte a második versenyt Aragónban.


Várhatóan a mostani hétvégén is ők játsszák majd a főszerepet, de természetesen a másik Ducatin és másik Hondán ülő Davide Giuglianóval és Nicky Haydennel sem árt számolni. A Crescent Yamahák ugyanakkor egyelőre még nem képesek tartani az élmenők tempóját, s ugyanez igaz az előszezonban remeklő BMW-kre is – igaz, mindkét gyártó magabiztosan a legjobb tíz között végezhet. Ez sajnos nem mondható el az elitkategória egyetlen magyar alakulatáról, a Team Tothról: a csapat saját bevallása szerint még nem érzett rá a Yamahákra, így Sebestyén Péter és ifj. Tóth Imre is rendre az utolsó helyek valamelyikén motorozik – reméljük, Európába átérve valamelyest előreléphetnek a rangsorban.


A Supersport világbajnokságon is körvonalazódnak az erőviszonyok. Randy Krummenacher ausztráliai sikere után továbbra is vezeti az összetettet, ám csapattársa, Kenan Sofuoglu, a hondás Patrick Jacobsen és a Thaiföldön győzedelmeskedő Jules Cluzel is komoly esélyes – vélhetően a teljes szezont ez a négyes határozhatja meg. A mezőnyben ezúttal is ott lesz a Schmidt Racing Team, ráadásul immár nem is csak a Buriramban balszerencsés módon a rajtig sem jutó Nicolas Terol révén: a hétvégén debütál a vb keretein belül induló Supersport 600-as Európa-bajnokság, amelyen már Chrobák János is indul egy MV Agustával. Sőt, ott lesz a mezőnyben az R2 MotorRacing Team is, amelynek színeiben a belga Angelo Licciardit láthatjuk majd egy Kawasaki nyergében.

Európai helyszínről lévén szó, immár elrajtol a másik két betétsorozat, a
FIM Superstock 1000 Kupa és a European Junior Cup idei szezonja is.
Előbbi kategóriában az előző évekkel ellentétben ezúttal nem lesz magyar
induló, az EJC-ben azonban kettő is: az egyaránt a H-Moto Teamet
erősítő Kis Viktória és Bódis Richárd küzd majd a minél jobb
helyezésekért. Természetesen a plusz két széria miatt a program is jóval
sűrűbb lesz Aragónban, mint az előző két helyszínen – igaz, a
tavalyinál viszont ritkább, köszönhetően a Superstock 600 megszűnésének
–, az azonban nem változik, hogy a Superbike vb futamaira szombat és
vasárnap délután 13 órakor kerül sor. A két versenyt a Superpole-lal és a
supersportosok viadalával együtt élőben közvetítik az Eurosport
csatornái.


– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

Comments

comments

Trending