Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek – Catalunya: lesz revans?

Jorge Lorenzo és Marc Marquez látványos mugellói csatája után a legfőbb
kérdés az, hogy vajon a repsolos vissza tud-e vágni honfitársának a
hazai versenyükön – vagy esetleg a műszaki hiba miatt kieső Valentino
Rossi aratja le helyettük a babérokat?

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

A hétvégén a barcelonai Katalán Nagydíjjal kezdetét veszi a gyorsasági motoros világbajnokság 2016-os idényének második harmada.

A nyár első hétvégéjén kerül sor a 2016-os évad hetedik állomására, amely azt jelenti, hogy elkezdődik a szezon második harmada is. A helyszín a Circuit de Catalunya versenypálya lesz, amely a négy spanyolországi nagydíj közül a másodiknak ad otthont. A hivatalosan Katalán Nagydíj névre hallgató esemény rendre az év egyik fénypontja a rengeteg kilátogató néző miatt, ráadásul a technikás vonalvezetés – amely az utolsó szektorban két ponton is eltér a Formula-1-es által használt nyomvonaltól, hiszen a motorosok nem fordulnak rá a sikánra, s a 10-es kanyarnak is a korábbi változatán köröznek – nem egyszer rendkívül izgalmas futamot eredményezett.

Elég csak például a 2009-es versenyre gondolnunk, ahol Valentino Rossi és Jorge Lorenzo vívott élet-halál harcot a győzelemért. Akkor végül egy parádés utolsó kanyaros előzéssel a „Doktoré” lett a dicsőség, s kettejük mugellói formáját látva akár meg is ismétlődhet a hét évvel ezelőtti csata. Két hete Olaszországban Rossi motorhiba miatt idejekorán kiszállt a meccsből, ám a tempója alapján harcban lehetett volna az elsőségért, amelyet végül Lorenzo szerzett meg. Akinek azonban csapattársa kihullása ellenére sem volt könnyű dolga, hiszen Marc Marquez mindent megpróbált kisajtolni az érezhetően rosszabb kigyorsítással bíró Hondából, s csak az utolsó méteren bukta el a győzelmet.


Várhatóan Barcelonában is ők hárman lesznek a fő esélyesek, ám az idei év történései alapján bármikor számíthatunk meglepetésre. Nem szabad például leírni Dani Pedrosát, de a Ducatikat sem: utóbbiaknak kedvezhet a roppant hosszú célegyenes is. És persze ott vannak a Suzukik, amelyek érezhetően egyre jobb tempóra képesek: Maverick Vinales a Yamaha döntésének helyességét igazolhatja egy jó eredménnyel, míg Aleix Espargaro azért küzd, hogy a „kékek” őt válasszák Andrea Iannone csapattársának. A szatellit versenyzőkről sem szabad megfeledkezni, akik bele-bele szólhatnak a gyáriak küzdelmébe – ellentétben az Apriliákkal: nekik továbbra is legfeljebb egy-egy top10-es helyezés lehet a céljuk.

A két kisebb kategória közül egyértelműen a Moto2-esek küzdelme alakul
izgalmasabban: Sam Lowest és Alex Rinst mindössze két pont választja el
egymástól az összetett élén – igaz, a brit előzéséhez kellett az is,
hogy a zűrzavaros mugellói újraindításnál hátrasorolják spanyol
ellenfelét. Elsősorban kettejük csatáját lehet várni a világbajnoki
sikerét, de Thomas Lüthi is jól tartja magát, ahogy a címvédő Johann
Zarco is megkezdte a felzárkózást olaszországi sikerével. A Moto3-ban
Brad Binder megállíthatatlannak tűnik, amióta a mezőny megérkezett
Európába: a dél-afrikai zsinórban három futamot nyert, s ezzel előnye
már csaknem két győzelemnyi a továbbra is első diadalára váró Jorge
Navarróval szemben. Persze a legkisebbeknél mindig lehet meglepetésekre
számítani, ahogy láthattuk azt két hete Fabio di Giannantonio második
helye esetén is – meglátjuk, hogy a katalán kör kinek hoz szerencsét.


– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending