Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Botrány és köpködés, haldoklik a MotoGP?

Elszabadultak az indulatok a MotoGP háza táján, ami kihat a szezonzáró hangulatára is… Rossi kérelmét elutasították, a bajnoki cím sorsa viszont még korántsem dőlt el…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Valószínűleg az összes Olvasó tudja, valami igencsak bűzlik a MotoGP körül az elmúlt hetekben. Marquez és Rossi közt meglepő rivalizálás alakult ki, és mindkettejüknek sikerült magukra haragítaniuk komoly rajongótáborokat. Vajon ez csak pillanatnyi állapot, vagy tényleg ennyire rossz a helyzet, és akár a MotoGP versenysorozatának leépüléséhez is vezethet?

Az incidens, mely jelenete bejárta a világhálót

Nem mennék bele, ki volt a hibás a maláj futamon, ahol a két versenyző összeakadt. A versenybírák szerint mindkét fél hibázott, de míg Marc Marquez nullázta a futamot az incidens miatt, Valentino Rossi a dobogón ünnepelt. A versenybírák nem akartak pontokat elvenni a Yamaha versenyzőjétől, így csupán 3 büntetőponttal “jutalmazták” az olasz tettét.

Nem is lett volna ebből nagy gond, viszont Rossinak már volt büntetőpontja az idei évben, ami miatt az utolsó helyről kell megkezdenie a szezonzáró futamot. Ekkor még nem is sejtettük, hová fog fajulni ez az ügy.

Itt még jó volt a viszonyuk…

Malajzia előtt már sokkolták a világot Rossi rajongói, akik hatalmas szájkaratéba kezdtek Andrea Iannone ellen, aki az ausztrál futam egyik utolsó kanyarjában elvette honfitársától a dobogós pozíciót (és ezzel 3 pontot a bajnokságból). A futambeszámoló posztok alatt meglepően trágár véleménynyilvánítások jelentek meg, sőt a Ducati versenyzőjét még meg is fenyegették előzése végett.

Ekkor még Rossi is érezte, nem jó ez így. A kilencszeres világbajnok megvédte honfitársát, sőt véleményt alkotott a negatív hangvételű rajongói üzenetekről is: szerinte ezek nem igazi szurkolók, hanem ostoba emberek, honfitársa pedig kiváló versenyt futott. Már itt kezdett elmérgesedni a hangulat, de a java csak ezután jött!

…itt meg talán túl jó is…

A maláj incidens után a közösségi portálok izzottak a primitív hozzászólásoktól és a nyomdafestéket nem tűrő rajongói véleményektől. A célkereszt hirtelen a jelenlegi címvédőre irányult, akit a kommentek nagy részében melegebb éghajlatra küldtek. Nem szeretném Rossi rajongóira kenni az egészet, de hirtelen úgy tűnt, hogy a GP rajongók többsége kocsisok közt nevelkedett, és mind meg akarták győzni az olvasókat, hogy igenis Marquez maga az ördög.

Az interneten már megszokhattuk, hogy az emberek sokkal szókimondóbban
nyilvánítják ki véleményüket, mint a valós életben, ám azt nem értem,
miért akar pl. egy Rossi rajongó meggyőzni egy Marquez rajongót, hogy a
kedvence sokkal jobb, az övé pedig egy nulla – természetesen ettől
sokkal rosszabbakat is írnak. Tiszteljük annyira a sportágat, a
versenyzőket, és a szurkolókat, hogy megválogatjuk véleményünk stílusát
és hangnemét – nem mindenkinek ugyanaz a kedvence! Persze van, aki csak
szórakozásból ír ennyire primitív módon, de nem vagyunk mi brit foci
drukkerek, hogy akár erőszakhoz is folyamodjunk, annyira véresen
komolyan vegyük ezt a sportot.

Az ügy odáig elfajult, hogy egy olasz tv
stáb felkereste a jelenlegi címvédőt otthonában, hogy átadja neki a
“Cup of shit” díjat
(kakikupát)…

Természetesen ezen Marquez felháborodott, a riporterek viszont a
garázsajtón keresztül betörtek a versenyző otthonába, és elkapták annak
nyakát. Azt hiszem, mindannyian érezzük, hogy ez így nem helyes, valami
nagyon nincs rendben.

Kemény két hét telt el, ezalatt pedig nem csak a rajongók, de Rossi sem tétlenkedett.

2015 Argentína – itt kezdődtek a gondok

A Yamaha természetesen (már csak kötelességből is) rögtön fellebbezett a döntés ellen, amit a MotoGP versenybírósága szinte azonnal vissza is utasított. A versenysorozatot jelenleg a FIM és a Dorna felügyeli, az ő vállukat terheli ez a döntés is, melyet szurkolók százezrei tartanak helytelennek. Valentino Rossi azonban nem tudta tétlenül várni a szezonzárót, és a Dorna hatásköre fölé helyezte az ügyet!

Az olasz kérvényezte a nemzetközi sportbíróságot (CAS), hogy büntetését csökkentsék, töröljék, vagy függesszék fel a szezonzáróra, hogy harcban maradhasson a bajnoki címért. Meglepő húzás volt ez a bajnoki éllovastól, aki így könnyen lehúzhatta volna a Dorna tekintélyét.

Rossi háromszor tekintett feltűnően balra, keresve Marquezt – valószínűleg ez bizonyította a szándékosságot

A nemzetközi sportbíróság szerdára halasztotta a döntéshozatalt, melynek eredményét csak csütörtökön közölték. A tárgyaláson a bajnoki címért harcoló Jorge Lorenzo is szeretett volna megjelenni, ám kérvényét elutasították. A rendkívüli körülmények miatt MotoGP szervezői jobbnak látták, ha elmarad a csütörtöki sajtótájékoztató, ám szerintem ez óriási hiba volt. Ez nem boxmérkőzés, ahol egymásnak kell ugrani már a meccs előtt is, kulturált körülmények közt is megoldhatták volna a helyzetet.

Anno amikor Rossi még Max Biaggival kapott össze, a csapatvezetők és a versenybírák nyakon vágták őket, a két versenyző pedig hatalmas vigyorral fogott kezet a fotósok előtt. Ezt a jelenlegi mezőnyben miért nem lehetett megoldani? Talán senki sem mondhatja meg az agyonsztárolt versenyzőknek, hogyan kell viselkedniük?

Ha a Rossi és Biaggi közti konfliktust sikerült megoldani, akkor bármelyiket meg lehet

Rossi kérelmét végül elutasították, így az olasznak az utolsó helyről kell harcba szállnia a bajnoki címért. Van, aki abban a hitben él, hogy a versenyzők maguk elé engedik őt, ám ez aligha fog megtörténni. Nem hiába hívják őket versenyzőknek, ők mindannyian a lehető legtöbbet próbálják kihozni a futamukból, és nem kell tekintettel lenniük a világbajnoki címért harcolókra – persze udvariasak azért még lehetnek.

A lényeg, hogy Rossinak pokolian nehéz futama lesz vasárnap, ám ez még nem jelenti azt, hogy esélytelen megszerezni a tizedik vb címét.

Rossit és Lorenzót jelenleg 7 pont választja el egymástól

Jelenleg Lorenzo lemaradása 7 pont, ami nagyon könnyen elfogyhat a futamon, ám sok minden közbe jöhet. A Yamaha jelenleg talán a legjobb motor a mezőnyben, az első négy helyre pedig “szinte gyerekjáték” behozni – hatalmas idézőjellel. Rossi így akár az utolsó helyről is felérhet a dobogóra, hisz az Open kategóriás gépeken, az Apriliákon és a Suzukikon valószínűleg probléma nélkül átverekedheti magát.

A gondok a Ducatiknál fognak kezdődni, akik habár még nincsenek a Honda és a Yamaha szintjén, könnyen fejfájást és túlzott gumikopást okozhatnak a rajtuk átugrani kívánó Rossinak. Ezután, ha minden sínen menne, még akkor sem biztos, hogy elég lenne a dobogó az olasz számára!

Reméljük sikerül majd a versenyzőknek profikhoz méltóan kezelni az eredményt

Lorenzo ezzel szemben valószínűleg az első sorból fog rajtolni. Számára a folyamatos tempó lesz a kulcs, és hogy próbálja maga mögött tartani a Repsol Honda két versenyzőjét. Marc Marquez és Dani Pedrosa megtáltosodhat a hazai közönség előtt, és mindkettejüknek a győzelem lehet a cél. Ha mindketten meglógnak Lorenzo elől, a mérleg hamar Rossi oldalára billen.

Nem is beszélve arról, hogy jöhet eső, technikai probléma, vagy akár versenyzői hiba is bármelyik versenyző részéről, így a bajnoki cím sorsa még korántsem dőlt el!

Reménykedünk benne, hogy egy nagyon izgalmas, ámde sportszerű szezonzárót kapnak a rajongók, miután lenyugszanak a kedélyek, a MotoGP szekere pedig haladhat jövőre a normális kerékvágásban!

A verseny lehetséges kimenetelei – A sárga sáv Rossi, míg a kék sáv Lorenzo bajnoki címét eredményzné

Comments

comments

Trending