Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Az ezüstért folyik az igazi csata

Feldübörögnek a Superbike-ok Magny-Cours-ban: folytatódik a WSBK, a mezőny a hétvégén Franciaországba látogat, ahol a 3 brit, Sykes, Davies és Haslam harcol majd az ezüstért

Közzétéve

ekkor

palyapentek magny-cours wsbk2015
Sportster
MAI Kótyavetye

Habár a bajnoki cím már sorsa eldőlt, az SBK élete megy tovább, hisz hátra van még két forduló, két izgalmas helyszín. Katar előtt francia helyszínre látogatnak a versenyzők, ahol Magny-Cours aszfaltcsíkja rengeteg kalandot rejt. Nem csak az elmúlt években, de a bajnokság arany korszakában is hihetetlen előzéseket és izgalmas csatákat láthattunk itt a dobogós helyezésekért, és minden adott ahhoz, hogy ez az idei évben is így legyen.

Jövőre csatlakozik a mezőnyhöz a Yamaha is

Hazaiként érkezik a helyszínre Sylvain Guintoli, aki habár még az egyes rajtszámot viseli, azt már tudjuk, hogy a címvédés nem sikerült. Valójában nagyon enyhén fogalmaztunk, hisz a Honda versenyzője nagyon alulteljesítette a szurkolók várakozásait az idei évben. Fiatal csapattársa, Michael van der Mark már többször is megmutatta, hogy a CBR nem egy veszett konstrukció, sőt már fel is állt néhányszor a dobogóra!

Guintoli ezzel szemben inkább csak biztonságos motorozást mutatott az idén, és nem láthattuk őt az élbolyban harcolni. Pedig volt idő, amikor a francia keményen odatette magát! Tökéletes példa az épp esedékes helyszínen mutatott teljesítménye, ahol az utóbbi három évben dobogós helyezéseket gyűjtött be, köztük két győzelmet is. Guintoli 2012-ben a privát Ducatijával verte a mezőnyt, ezzel pedig keresztbe sikerült tennie Tom Sykesnak, aki fél ponttal bukta el a bajnokságot Biaggival szemben – talán épp ezért érkezett ő az olasz helyére?

Mindenesetre itt az idei utolsó esélye bizonyítani, mert ez lehet az egyetlen pálya, ahol Guintoli a hazai szurkolók hatására odakeveredhet az élbolyba. Könnyen azt hihetnénk, a francia az idei évben csak ráhangolódott és fejlesztette a versenygépet, s majd jövőre odateszi magát vele, de ez nem fog megtörténni. Nyílt titok volt, hogy a Yamaha jövőre gyári csapattal tér vissza, bevetve az idei újdonságnak számító R1-est (melyet mi is teszteltünk). A japán alakulat a múlt héten jelentette be, hogy egyik versenyzőjük 2014 világbajnoka lesz, így Guintoli számára újabb kihívások és lehetőségek jönnek a következő évben.

Sylvain Guintoli meg sem állt a dobogó tetejéig a sörszínű Ducatival – vajon sikerül idei legjobb teljesítményét bemutatnia hazai közönség előtt?

Persze nehéz dolga lesz, hisz rengetegen pályáznak a győzelemre, köztük az idei világbajnok is. Habár Jonathan Rea szolidan teljesített Jerezben, ezúttal teljesen felszabadultan motorozhat, és talán vissza is tér a dobogó tetejére. Csapattársa Tom Sykes még harcban van a második helyért, így a csapat talán kijátszaná a taktikai kártyát.

A két brit versenyző ugyan nincs haragban, de mindig is ellenfeleik voltak egymásnak, így jelenleg nem látunk nagy esélyt a feltűnő elengedésekre – ez a Kawasakinak a tavalyi évben sem jött be. Habár Sykes kiválóan szokott teljesíteni itt Franciaországban, emlékei mégis inkább savanyú szájízt hagytak benne, mivel 2012-ben itt bukta el a bajnokságot, sőt tavaly sem a tervek szerint alakult a futam számára.

Voltak kemény pillanatok a Kawasaki versenyzői közt az idei évben! Számíthat-e támogatásra Sykes?

Ne feledkezzünk el Chaz Daviesről és a Ducatiról sem, mivel ez a kombináció úgy tűnik működik! A brit az utóbbi 6 futamból négyet megnyert, így a szezon hajrájában a legjobban teljesítő pilótává vált. Davies többször is hibázott, sőt technikai problémák miatt is bukott el komoly pontokat, így szinte már meglepetésnek számít, ahogy feljött az összetettbeli második pozícióba – ahová a bajnoki címért harcolni próbáló Sykes-t várta mindenki. A világbajnoki aranyért már nem kell izgulni, viszont a vb ezüst még rengeteg izgalmat tartogathat, sőt ez a küzdelem egy kis jövőképet is vetíthet számunkra. Vajon jövőre Davies lehet a címvédő első számú kihívója? Az olasz csapat egyébként lehetőséget ad a hétvégén további két versenyzőnek is: Luca Scassa és Xavi Forés is pirosba öltözik.

Davies meglepően stabilan teljesített az előző futamokon, és bomba formában érkezik a helyszínre, bár a pálya jobban kedvezhet a négyhengereseknek

És maradt még egy győzelemre esélyes csapatunk, az Aprilia. Az olasz istálló határozottan jól szokott teljesíteni a francia pályán, így amennyiben sikerül megfelelően a versenyre hangolniuk az RSV4-et, Haslam és Torres könnyen mezőny elejébe kerülhetnek. A végsebesség megvan, a két sikerre éhes versenyzővel sincs probléma, mégsem jöttek az idén az eredmények, ahogy azt a csapat szerette volna – ehhez nagyban hozzájárult az Aprilia MotoGP projektje, ami miatt a SBK csapat már nem számít teljesen gyárinak. Ettől függetlenül várjuk tőlük a jó eredményt, különösen érdemes a fiatal spanyolt figyelni, mert Jordi Torres a szezon második felére ráérzett a V-négyes ízére.

Az újonc Torresnek sikerült néhány alkalommal meglepnie az élmezőnyt

A francia helyszínen az időjárás is beleszólhat a küzdelembe, amihez ha hozzáadjuk a pálya izgalmas vonalvezetését és kemény féktávjait, azt hiszem vasárnap nem fogunk unatkozni!

Végül egy videóval tisztelgünk Jonathan Rea idei káprázatos teljesítménye előtt:

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending